menu

Miskraam 4 weken

Leestijd: 3 minuten

Iedere vrouw die zwanger is denkt weleens aan het krijgen van een miskraam. Als je in week 4 van je zwangerschap zit is de kans op een miskraam gemiddeld ruim 12%. Maar kun je het in deze week al voelen? Wat zijn de symptomen in week 4? Hoe ziet het er in deze week uit? Wij beantwoorden in dit artikel al je vragen over het krijgen van een miskraam in week 4.

Inhoudsopgave

Wat is de kans op een miskraam in week 4?

De kans op een miskraam in week 4 van je zwangerschap is ongeveer 12%. Na week 6 wordt de kans steeds een beetje kleiner. De meeste miskramen komen voor in de weken 3, 4, 5 en 6 van je zwangerschap, maar niet alle symptomen hoeven direct te betekenen dat je een miskraam hebt.

Kans op een miskraam in week 4
Zwangerschapsweken Kans
Week 3 t/m 6 Ruim 12%
Week 7 t/m 9 9 tot 10%
Week 10 t/m 12 7,5 tot 8%
Week 13 t/m 15 5 tot 8%

Miskraam 4 weken verloop

Het verloop van een miskraam in week 4 verschilt per persoon. De meeste miskramen in week 4 verlopen ongeveer als volgt.

 1. Het begint meestal met een beetje bloedverlies. Dit kan meerdere dagen voorkomen.
 2. Wanneer het in week 4 doorzet dan verloopt het vervolgens vaak met veel bloed verlies. Het is daarom belangrijk om maandverband te gaan dragen. De hoeveelheid bloedverlies in week 4 kan variëren van een kleine menstruatie tot een heftige menstruatie, maar meestal is het in deze week te vergelijken met een kleine menstruatie.
 3. In sommige gevallen kan het voorkomen dat er ook stolsels (klonten bloed) vrijkomen.
 4. Verder verloopt het in week 4 van de zwangerschap soms met pijngolven. Het kan zijn dat de pijn een aantal minuten duurt, maar soms kan dit ook uren duren. Meestal wordt de pijn snel minder zodra er weer bloed in de baarmoeder is gekomen.
 5. De meeste vrouwen denken dat het vervolgens over is, maar de dag na de miskraam verloopt vaak ook vervelend. Tijdens deze dag verlies je namelijk evenveel bloed als tijdens een menstruatie. De pijn wordt wel snel minder.

Bespreek het verloop altijd met een verloskundige. Een verloskundige kan je extra uitleg geven over een miskraam in week 4.

Symptomen

De symptomen van een miskraam bij 4 weken verschillen per persoon. Hieronder vind je de meest voorkomende symptomen;

 • Zwangerschapssymptomen, zoals pijnlijke borsten en misselijkheid nemen af
 • Bloedverlies (in het begin weinig en later meer)
 • Soms stolsels (bloed klonten)
 • Regelmatig huilbuien

Hoe voelt het in week 4?

Een miskraam bij 4 weken zwangerschap kan pijnlijk zijn, maar meestal voelt het in miskraam na 4 wekendeze week aan als een lichte menstruatie. Sommige vrouwen voelen er weinig van bij 4 weken en komen erachter door bloedverlies. Andere vrouwen hebben meer pijn en kunnen last hebben van pijnscheuten en buikkrampen.

4 weken zwanger bloedverlies

Hoeveel bloedverlies je bij een miskraam hebt is een vraag die wij regelmatig krijgen. Wees niet meteen ongerust als je wat bloed verliest tijdens de zwangerschap. In de meeste gevallen is er niets aan de hand. Ben je 4 weken zwanger en verlies je veel bloed, zoals tijdens een menstruatie dan is het belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige. Dit kan namelijk duiden op een miskraam.

Miskraam 4 weken hoe ziet het eruit

Veel vrouwen vragen zich af hoe een miskraam eruit ziet bij 4 weken. Bij 4 weken is de embryo nog heel erg klein. Soms zelfs nog helemaal niet te zien. In deze week ziet er in de meeste gevallen uit als een hoopje slijm met bloed.

Wat dekken uitvaartverzekeraars?

Je wilt er niet over nadenken, maar toch is het verstandig om een uitvaartverzekering voor jezelf en je partner af te sluiten als je zwanger bent. Wanneer je zelf een uitvaartverzekering hebt afgesloten is je ongeboren kindje namelijk in veel gevallen direct meeverzekerd. Bij DELA en Ardanta is de uitvaart van een ongeboren kind meteen vanaf dag 1 meeverzekerd. Wanneer je een miskraam na 4 weken krijgt ben je dus verzekerd voor de uitvaart. Bij Monuta is er bij een miskraam na 4 weken nog geen dekking, maar pas na 20 weken zwangerschap. Hebben jij en je partner nog geen uitvaartverzekering? Via onze website kun je een uitvaartverzekering afsluiten.

Dekking ongeboren kind bij uitvaartverzekeraars

Uitvaartverzekeraar Dekking
DELA Vanaf het begin van de zwangerschap tot 60 dagen na de geboorte gratis meeverzekerd
Monuta Vanaf 20 weken zwangerschap gratis meeverzekerd tot 18 jaar

Meer informatie over een miskraam

Bronnen:

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • De verloskundige.nl
 • Thuisarts
 • DELA
 • Monuta
 • Ardanta

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01