menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 20 augustus 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 19 oktober 2023

Wat zeg je tegen iemand die dood gaat

wat zeg je tegen iemand die dood gaat

Als iemand ernstig ziek is en weet dat hij of zij binnenkort dood zal gaan, is hartverscheurend. Niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de nabestaanden. Veel mensen vinden het lastig om met iemand om te gaan die stervende is en weten niet goed wat ze moeten doen. Wat zeg je tegen iemand die dood gaat? Hieronder lees je een aantal tips, hoe je omgaat met iemand die ongeneeslijk ziek is en wat je kunt zeggen.

Tips: wat zeg je tegen iemand die dood gaat

 1. Wens iemand sterkte
  Zeg tegen jouw dierbare dat je het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd en je met hem meeleeft. Wens hem alle kracht toe die hij nodig heeft. Geef bovendien aan dat je er altijd voor hem bent en dat hij altijd op jouw steun kan vertrouwen en hulp aan je kan vragen.
 2. Wees eerlijk
  Als je echt niet weet wat je kunt zeggen tegen iemand die dood gaat, zeg dan gewoon eerlijk dat je er op dit moment geen woorden voor hebt en even niet weet wat je moet zeggen. Hij zal dat echt niet vreemd vinden. Waarschijnlijk weet hij zelf ook nog even niet wat er allemaal gebeurt.
Logo
€6,68
Premie op basis van 25 jarige en verzekeringswaarde €9500,- Kies deze >
Logo
€8,03
Premie op basis van 25 jarige en verzekeringswaarde €9500,- Kies deze >
Logo
€11,47
Premie op basis van 25 jarige en verzekeringswaarde €9500,- Kies deze > Link niet beschikbaar
 1. Praten over de dood, biedt een luisterend oor
  Niet iedereen wilt praten over de situatie waarin hij is belandt. Geef aan dat je altijd klaar staat om te praten en te luisteren. Misschien vindt hij het zelf nog lastig en praat hij er kort na het nieuws liever niet over. Respecteer dit. Iedereen verwerkt de klap en het verdriet op een andere manier. Op het moment dat hij er zelf aan toe is, zal hij het onderwerp vanzelf ter sprake brengen.
 2. Leg niet continu de nadruk op de ziekte en de dood
  Praten over de dood is nooit een favoriet onderwerp. Als iemand te horen heeft gekregen dat hij nog maar een korte periode te leven heeft, dan is dit nog heftiger. Praten over de ziekte en de dood van jouw dierbare moet zeker kunnen, maar leg er niet altijd maar de nadruk op. Probeer samen ook herinneringen op te halen, bekijk oude foto’s of zijn favoriete film.
 1. Wees er voor iemand
  Heel belangrijk is om er voor iemand te zijn. Je hoeft dan echt niet continu te praten, maar bij iemand in huis zijn kan al veel steun bieden. Afhankelijk van het gestel van de persoon die ongeneeslijk ziek is, kun je helpen in het huishouden, een maaltijd koken en samen eten, samen een film kijken of misschien een rondje wandelen. Let er wel op dat je niet opdringerig wordt. Misschien heeft hij kort na de diagnose even geen zin in bezoek. Hou daar rekening mee en accepteer het.
 2. Laat emoties er zijn
  Het is belangrijk om de emoties die er zijn te laten gaan. Huil samen, schreeuw, scheld en lach. Het is belangrijk om ze samen door te maken. Hou het niet op de oppervlakte maar laat de tranen stromen als het moment daar is.
 3. Praat over gevoel nabestaanden
  Als iemand ongeneeslijk ziek is, ben je geneigd om over die persoon te gaan praten. Praat echter ook over jouw eigen gevoelens. Jij maakt ook veel mee in deze periode, vergeet dat niet.
 4. Respecteer de laatste wensen
  Iedereen die weet dat hij nog maar kort te leven heeft, heeft andere wensen. Misschien wilt hij nog een keer met familie en vrienden ergens uit eten, wellicht zelfs wel op vakantie. Ook kan het zijn dat iemand heel specifieke wensen heeft over mogelijke behandelingen of over zijn uitvaart. Het kan zijn dat iemand zijn uitvaartwensen heeft opgeschreven bij het afsluiten van een uitvaartverzekering. Luister goed naar deze wensen, respecteer ze en volg ze op.
 5. Lichaam raakt vermoeid
  Als iemand zo erg ziek is dat hij nog maar kort te leven heeft, raakt het lichaam vermoeid. Hij krijgt waarschijnlijk medicijnen toegediend, mogelijk met nare bijwerkingen. Houdt hier rekening mee en wees je ervan bewust dat iemand mogelijk niet meer dezelfde persoon is als voor de medicijnen. Daarnaast moet iemand ook genoeg rust houden, het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Iemand die ziek is, kan niet continu visite over de vloer hebben of alleen maar leuke dingen doen.
 6. Stuur een kaart of bel
  Kun je er niet fysiek voor iemand zijn, maar wil je wel laten weten dat je aan hem denkt? Stuur een kaartje of bel. Zo geef je iemand toch persoonlijke aandacht.

Mis je iets in deze rubriek “tips wat zeg je tegen iemand die dood gaat?”, dan horen wij dat graag en vullen we het artikel graag aan!

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01