menu

Miskraam 14 weken

Leestijd: 3 minuten

Als je 14 weken zwanger bent, wil je niet nadenken over een miskraam. Toch is de kans nog steeds aanwezig. Deze wordt gelukkig naar maten de weken voorbij gaan kleiner. Als je in week 14 van je zwangerschap zit dan ligt de kans op een miskraam tussen de 5 en 8%. Hieronder lees je alles over het verloop, de symptomen en hoe het eruit ziet.

Inhoudsopgave

Kans op een miskraam in week 14

Zoals gezegd neemt de kans op een miskraam. Hieronder lees je per week de kans hierop.

Kans op een miskraam in week 14
Zwangerschapsweken Kans
Week 3 t/m 6 Ruim 12%
Week 7 t/m 9 9 tot 10%
Week 10 t/m 12 7,5 tot 8%
Week 13 t/m 15 5 tot 8%

Verloop

In week 14 verloopt het ongeveer als volgt:

 1. Het begint vaak met bloedverlies. Dit is meestal het eerste wat je merkt als er sprake is van een miskraam. Het is alleen niet zo dat ieder bloedverlies betekent dat je een miskraam hebt.
 2. Zet het door dan gaat het vaak gepaard met veel helderrood bloedverlies. De hoeveelheid bloedverlies bij een miskraam in week 14 is meestal te vergelijken met een heftige menstruatie.
 3. Het kan voorkomen dat er naast bloed ook bloedstolsels (klonten bloed) vrijkomen.
 4. Verder krijg je waarschijnlijk last van pijnscheuten. Dit kan minuten of uren duren. Meestal wordt de pijn minder zodra er weer bloed in de baarmoeder is gekomen.
 5. Ook de dag erna verlies je nog bloed en zul je pijn ervaren.
 6. Neem altijd contact op met jouw verloskundige. Zij kan je verder helpen.

SymptomenMiskraam 14 weken

De symptomen van een miskraam bij 14 weken zijn als volgt:

 • Heftige huilbuien
 • Bloedverlies (in het begin weinig en later meer)
 • Soms stolsels (bloed klonten)
 • Zwangerschapssymptomen, zoals pijnlijke borsten en misselijkheid nemen af

Hoe voelt het bij 14 weken?

Een miskraam bij 14 weken zwangerschap is vaak pijnlijk. In veel gevallen voelt het aan als heftige menstruatiepijn. De pijn wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder, maar na 14 weken voelt voor iedereen weer anders. Voel je veel pijn in deze zwangerschapsweek? Neem dan contact op met je verloskundige.

Bloedverlies tijdens zwangerschap

Bloedverlies tijdens een zwangerschap komt af en toe voor. Wees daarom niet meteen ongerust als je wat bloed verliest tijdens de zwangerschap. In veel gevallen is er niets aan de hand. Ben je 14 weken zwanger en verlies je veel bloed, zoals tijdens een menstruatie dan is het belangrijk om direct contact op te nemen met je verloskundige. Dit kan wijzen op een miskraam.

Miskraam 14 weken hoe ziet het eruit

Veel vrouwen vragen zich af hoe een het eruit ziet bij 14 weken. Bij 14 weken is de embryo ongeveer zo groot als een citroen. De kans dat je de embryo met een klein mensje ziet is groot. Dit maakt het vaak nog moeilijker voor de vrouw. Sommige vrouwen maken foto’s van hun miskraam. Dit klinkt misschien gek, maar dit kan wel helpen tijdens de rouwverwerkingsperiode.

Uitvaartverzekering en miskraam

Heb jij of jouw partner een uitvaartverzekering, dan is het slim om jullie kindje aan te melden tijdens de zwangerschap. Je betaalt hier vaak nies voor. Bij DELA en Ardanta is de uitvaart van een ongeboren kind meteen vanaf dag 1 verzekerd. Wanneer je een miskraam na 14 weken krijgt ben je dus verzekerd voor de uitvaart. Bij Monuta is er bij 16 weken nog geen dekking, maar pas na 20 weken zwangerschap. Hebben jij en je partner nog geen uitvaartverzekering? Via onze website kun je een uitvaartverzekering afsluiten.

Dekking ongeboren kind bij uitvaartverzekeraars

Uitvaartverzekeraar Dekking
DELA Vanaf het begin van de zwangerschap tot 60 dagen na de geboorte gratis meeverzekerd
Monuta Vanaf 20 weken zwangerschap gratis meeverzekerd tot 18 jaar

Meer informatie

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Radboudumc
 • DELA
 • Monuta

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01