Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 14 augustus 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 29 september 2023

Chronisch ziek en een uitvaartverzekering

Bent u (chronisch) ziek en wilt u een uitvaartverzekering afsluiten? In veel gevallen is dat helaas niet mogelijk. Toch zijn er verzekeraars die in sommige gevallen een uitzondering maken. Probeer daarom altijd eerst op de normale manier een uitvaartverzekering af te sluiten. Lukt dat niet, neem dan contact op met de betreffende verzekeraar. In sommige gevallen willen ze u namelijk toch accepteren, maar tegen een premieverhoging.

Uitvaartverzekering bij ziekte

Een uitvaartverzekering afsluiten als u ziek bent is zoals hierboven geschreven lastig. Echter hangt het er natuurlijk wel vanaf hoe ziek u bent. Verzekeraars zullen u vragen een gezondheidsverklaring in te vullen. Vervolgens kijken ze of u geaccepteerd kunt worden. Wanneer u nergens geaccepteerd wordt, kunt u kiezen voor een koopsompolis of uitvaartdeposito.

Is er een uitvaartverzekering zonder gezondheidsvragen?

Nee. Er is geen uitvaartverzekering die u kunt afsluiten zonder dat er gezondheidsvragen ingevuld moeten worden.

Aanvullende gezondheidsvragen bij een uitvaartverzekering

Chronisch ziek en uitvaartverzekering afsluiten

Wanneer u een uitvaartverzekering wilt afsluiten, worden er altijd aanvullende gezondheidsvragen door een verzekeraar gesteld. De verzekeraar wil namelijk zo min mogelijk risico lopen dat er vroegtijdig uitgekeerd moet worden. Iedereen die een uitvaartverzekering afsluit, moet deze vragen van een verzekeraar beantwoorden. Vragen die gesteld kunnen worden, zijn bijvoorbeeld uw lengte en gewicht, of u medicatie gebruikt en of er een arts of specialist is geraadpleegd de afgelopen 5 jaar.

Een eventuele premieverhoging bij een chronische aandoening
Mocht u chronisch ziek zijn, u heeft bijvoorbeeld diabetes, HIV, MS, reuma of een andere chronische aandoening, dan zult u dit moeten aangeven bij het afsluiten van een uitvaartverzekering. De medisch adviseur zal uw antwoorden bekijken en eventueel beslissen of er een premieopslag van toepassing is. De kans is namelijk groter dat u eerder komt te overlijden dan de periode waarover u premie heeft betaald. Dat is de reden dat u meer premie moet betalen. Een verzekeraar heeft dan de zekerheid dat hij voldoende premie kan innen bij u als verzekerde.

Acceptatie is mogelijk, maar let op de premie en voorwaarden

Het is dus mogelijk om een verzekering af te sluiten als u last heeft van een chronische aandoening, maar u kunt daardoor wel te maken krijgen met een premieopslag. In sommige gevallen vindt een uitvaartverzekeraar het risico zelfs zo groot, dat hij de aanvraag voor een uitvaartverzekering afwijst. Er is namelijk geen acceptatieplicht door verzekeraars. Het is altijd verstandig om daar rekening mee te houden en de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken voordat u overgaat tot het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Bronnen:

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • DELA
  • Monuta
  • Ardanta
  • Reumafonds
  • Diabetesfonds
  • Hersenstichting

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01