Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 15 augustus 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 19 augustus 2021

Uitvaartdeposito

Met een uitvaartdeposito wordt geld gespaard om de kosten van een uitvaart te dekken. Een uitvaartdeposito is een rekening die vaak wordt ondergebracht bij een uitvaartverzekeraar.

Wat is een uitvaartdeposito?

Een uitvaartdeposito kunt u zien als een voorziening dat u de garantie geeftuitvaartdeposito dat ingelegd geld wordt gebruikt voor een begrafenis of crematie. Wanneer er geld overblijft wordt dat uitgekeerd aan de erfgenamen. Bij een uitvaartdeposito kunt eenmalig geld inleggen. Ook is het mogelijk om periodiek geld te storten. Houd er rekening mee dat u vaak wel een minimum geldbedrag moet inleggen. Dit kan bijvoorbeeld € 1.000,- zijn. Uiteraard is het verder aan u hoeveel geld u wilt besteden.

Waarom een uitvaartdeposito?

Een uitvaartdeposito is een uitkomst als u niet elke maand geld wilt betalen voor een uitvaartverzekering. Oudere mensen kunnen vaak niet zonder premietoeslag een uitvaartverzekering afsluiten. Vooral vanwege de grotere statistische kans op overlijden. Ernstig of chronisch zieke mensen worden vaak ook geweigerd door een verzekeraar. Juist dan is het prettig om geld in te leggen in een uitvaartdeposito. Deze mogelijkheid is er namelijk voor iedereen.

Voordelen

Geld sparen via een uitvaartdeposito heeft verschillende voordelen:

  • Ook op latere leeftijd kunt u uw uitvaart hiermee bekostigen
  • Er worden geen vragen gesteld over uw gezondheid
  • Geld dat u inlegt, wordt gegarandeerd gebruikt voor uw uitvaart
  • Een deposito kunt u ook als aanvulling gebruiken op een uitvaartverzekering

Er zijn dus best wat voordelen op te noemen van een uitvaartdeposito. Het is aan u om te bepalen of dit in uw situatie ook gunstig is.

Nadelen

Aan een uitvaartdeposito zitten ook een aantallen nadelen. Hieronder vindt u de nadelen op een rij.

  • Indien uw uitvaartdeposito nog niet zo lang loopt kan het zijn dat er nog weinig geld in zit. Hierdoor kan het zijn dat de uitvaart een stuk duurder is dan de inhoud van de deposito.
  • Het geld dat u gestort heeft kunt u niet meer opnemen. Dit geld mag alleen uitgegeven worden aan uw uitvaart en komt pas vrij na overlijden.

Uw geld onderbrengen in een deposito

Bent u bij verschillende verzekeraars afgewezen vanwege uw gezondheidssituatie? Of wilt u liever geen premie betalen voor een uitvaartverzekering? Dan is een uitvaartdepositie een goede optie. Veel uitvaartverzekeraars bieden de mogelijkheid om geld onder te brengen in een deposito.

Uitvaartdeposito vergelijken

Vergelijk hieronder 5 uitvaartdeposito’s. Vergelijk op basis van rente percentages en de minimale eerste storting.

VerzekeraarRenteMinimale eerste storting
DELA1,50 %€ 500,-
PC AfscheidSparen BASIS1,00 %€ 500,-
Monuta0,0 %€ 1.000,-
PC AfscheidSparen DOEL1,50 %€ 2.500,-
PC AfscheidSparen HOOG2,00 %€ 6.000,-
De deposito vergelijking is gemaakt op: 19-08-2021

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01