Wilsbeschikking

Niemand weet hoe het leven loopt. In de toekomst kun je plotseling ziek worden of een lange lijdensweg ondergaan. Op dit moment heb je misschien voorkeur voor de medische behandelingen die je wel of niet wilt. Deze wensen kun je beschrijven in een document of verklaring. Mocht je zelf niet meer in staat zijn om hierover tijdens ziekte iets over te zeggen, kan dit een huisarts en nabestaanden helpen om de juiste beslissingen te maken. Je wensen omtrent deze zaken leg je vast in een zogenaamde wilsbeschikking. Wat beschrijf je in een wilsbeschikking en hoe zorg je ervoor dat deze duidelijk is voor artsen en eventuele nabestaanden?

Wat is een wilsbeschikking?

WilsbeschikkingEen wilsbeschikking is het document waarin je je medische wensen kenbaar maakt. Je beschrijft onder meer onder welke omstandigheden je geen behandeling wilt, denk bijvoorbeeld aan een coma. In het document is tevens aan te geven dat je geen reanimatie wilt na een hartstilstand. Indien gewenst kun je een euthanasieverklaring opnemen in je wilsbeschikking. Dit is een optie als je niet ondraaglijk wilt lijden tijdens een ernstige ziekte. Schrijf in je wilsbeschikking op wie de vertegenwoordiger is voor het nemen van belangrijke beslissingen als jij dat niet meer kunt.

Wilsbeschikking bij leven

Met een wilsbeschikking bij leven leg je je medische wensen vast voor later. Het is belangrijk dit tijdig te doen, want als je ziek wordt of zelf geen beslissingen meer kunt nemen, wordt het een stuk lastiger om aan te geven wat voor jou wenselijk is. Een wilsbeschikking maak je bijvoorbeeld digitaal, maar een handgeschreven document is voor de wet eveneens rechtsgeldig. Zorg er altijd voor dat er een datum en handtekening opstaan en laat je wilsbeschikking eventueel controleren door een huisarts. Daarmee voorkom je eventuele onduidelijkheid in de toekomst.

Wilsbeschikking bij dementie

Wat is een wilsbeschikkingBij beginnende dementie kun je vaak nog prima aangeven wat je wel of niet wilt. Dit wordt een stuk lastiger als de dementie al in een ver gevorderd stadium is. Daarom is het belangrijk zaken tijdig te regelen. Als je niet alles goed kunt overzien of beoordelen, bestaat er namelijk een kans dat de wet je ziet als wilsonbekwaam. Dit betekent tegelijkertijd dat belangrijke beslissingen worden genomen door een partner of iemand anders uit je nabije omgeving en dat jouw invloed daarmee wordt beperkt.

Wilsbeschikking of testament?

Een wilsbeschikking is iets anders dan een testament. Bij een wilsbeschikking geef je hoofdzakelijk aan wat je wensen zijn op medisch vlak. In een testament beschrijf je wat er met je nalatenschap moet gebeuren. Uiteraard kun je beide documenten bij elkaar in een mapje stoppen, maar wel is het verstandig ze apart te beschrijven. Daarmee voorkom je dat allerlei zaken door elkaar heen gaan lopen.

Wilsbeschikking aanvragen

Je kunt zelf een wilsbeschikking maken, maar een wilsbeschikking formulier downloaden en invullen, behoort eveneens tot de mogelijkheden. Via diverse websites zijn er verschillende voorbeelden te zien en wilsbeschikkingen te downloaden. Informeer ook eens bij je plaatselijke gemeente of zij je kunnen helpen aan een gestandaardiseerde wilsbeschikking.

Wilsbeschikking op tijd regelen

Je kunt het beste een wilsbeschikking zo spoedig mogelijk regelen. Hoewel je er liever niet over nadenkt, help je daarmee zowel artsen als bijvoorbeeld je nabestaanden. Je wilsverklaring met de huisarts bespreken is daarom altijd een verstandige keuze. Een arts weet daarmee precies wat je wensen zijn en uitleggen wat hij of zij voor je kan betekenen. Wil je je wilsverklaring tussentijds aanpassen? Dit is uiteraard geen enkel probleem, maar zorg er wel voor dat je huisarts dit weet of overhandig een nieuw exemplaar.

Verder is het belangrijk om een uitvaartverzekering tijdig te regelen. Bekijk hier meer informatie over de uitvaartverzekering.

-
© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629