menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 6 mei 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 22 juni 2023

Uitvaartfotografie

Uitvaartfotografie is een speciaal vak. Het is immers belangrijk om de juiste foto’s te hebben van een waardig afscheid. Een foto zegt immers meer als duizend woorden. Een uitvaart fotograaf heeft zich gespecialiseerd in het maken van een groot aantal soorten afscheidsfoto’s en rouwfoto’s. Naast uitvaartfotografie wordt er ook steeds vaker een uitvaartvideo gemaakt.

Uitvaartfotografie voor dierbare herinneringenUitvaartfotografie

Als het gaat om een belangrijke dag zoals een begrafenis of crematie is een goede fotograaf erg belangrijk om de juiste en perfecte foto te krijgen van het laatste afscheid. Een groot aantal fotografen heeft zich gespecialiseerd in afscheidsfotografie en rouwfotografie. Na het overlijden van een dierbare kunnen de nabestaanden altijd informatie opvragen over het laten maken van rouw foto’s bij een uitvaartverzorger.

Vaak heeft een uitvaartondernemer een lijst met goede uitvaart fotografen. Hierdoor weet u zeker dat u de juist uitvaart fotograaf krijgt voor de uitvaart van uw dierbare. De fotograaf kan op afspraak bij u langskomen om vooraf uw wensen door te nemen zodat alles precies gaat zoals u wilt. De prijs wordt uiteraard ook besproken zodat u na zo’n trieste dag daar niet meer op hoeft te letten.

Afscheidsfotografie is een vak apart

U zult zich waarschijnlijk afvragen of een speciale afscheidsfotograaf noodzakelijk is of volstaat een gewone fotograaf ook. Een afscheidsfotograaf die ervaring heeft met het maken van rouw foto’s maakt over het algemeen mooiere foto’s van een uitvaart dan fotografen die hier nog geen ervaring mee hebben. Het maken van foto’s tijdens een crematie of begrafenis is namelijk een vak apart. Een uitvaart fotograaf is een expert op zijn vakgebied en weet precies waar op gelet moet worden bij een uitvaart. Zo moeten de foto’s en de fotograaf aan een aantal belangrijke aspecten voldoen, zoals:

  • De lichtinval moet goed zijn
  • Er mag geen spiegeling in het gezicht zijn van een rouw foto
  • De achtergrond van een rouw foto moet perfect zijn
  • De foto moet een warm gevoel van emotie afstralen. Zo’n gevoel zullen de nabestaanden ook willen creëren aangezien niemand een kille uitvaart wilt laat staan dat u dit op uw foto’s terugziet.
  • De uitvaart fotograaf moet tijdens de uitvaart zo min mogelijk opvallen. Het draait tenslotte om de overledene en niet om de fotograaf.

Rouwfotografie helpt bij rouwverwerking

RouwfotografieIndien u ervoor kiest om deze laatste dag van afscheid voor uw dierbare groots te organiseren is het een mooie herinnering om een aantal goede foto’s te laten maken. Deze foto’s zijn niet alleen mooi als herinnering, maar helpen ook enorm bij het rouwproces en de rouwverwerking. Het is ook mogelijk om de foto’s te laten vergroten waardoor u deze kunt inlijsten en een mooi plekje kunt geven in uw huis.

Wat kost uitvaartfotografie?

Een goede uitvaart fotograaf kost ongeveer tussen de 350 en de 700 euro. De prijs is afhankelijk het aantal uur dat de fotograaf aanwezig is. Verder hebben sommige uitvaart fotografen verschillende pakketten waaruit u kunt kiezen. Zo bevatten sommige pakketten ook het maken van een mooi fotoboek.

Waar maakt een uitvaart fotograaf foto’s van?

Uitvaartfotografie is een breed begrip en wanneer nabestaanden een uitvaart fotograaf inhuren, kunnen ze zelf aangeven waar ze foto’s van willen hebben. Sommige nabestaanden kiezen ervoor om alleen foto’s van de ceremonie te laten maken. Andere willen ook dat er foto’s gemaakt worden van de overledene zelf, of foto’s van de condoleance. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat een uitvaart niet meer alleen een moment van rouw is. Een toost op het leven wordt steeds populairder, waardoor er soms een feestje gevierd wordt. Ook dan is het mogelijk om de fotograaf in te huren tijdens het feest. Hoe gek het ook klinkt, dit levert vaak wel de mooiste foto’s op.

Uitvaartfotografie van een begrafenis

Rouw fotoIndien u heeft gekozen voor een begrafenis kunnen er prachtige foto’s gemaakt worden van de nabestaanden die de kist dragen naar de laatste rustplaats. Doordat begraafplaatsen doorgaans een groene en rustgevende sfeer hebben zal dit ook terugkomen in de foto.

Indien u liever wilt dat er geen gezichten van de kistdragers getoond worden is dat uiteraard ook goed mogelijk. De uitvaart fotograaf zorgt er dan voor dat het dragen van de kist toch goed in beeld gebracht wordt. Zonder dat de gezichten van de kistdragers te zien zijn. Uiteraard kunnen de doodskist en foto’s in combinatie met de aanwezige bloemen en kaarsen ook een mooi plaatje geven. Dit kan zowel met een gesloten als een op kist. Dit soort keuze laten wij helemaal aan de nabestaanden over wat hun voorkeur daar in is.

Uitvaartfotografie van een crematie

Uitvaart fotograafBij de crematie zijn de handelingen grotendeels hetzelfde, echter kan hier wel een uitbreiding van plaatsvinden in de zin van de verstrooiing van het as van de overledenen. Doordat nabestaanden zelf de wens hebben om het as van hun dierbare uit te strooien op een speciale plek, is dit ook een mooi moment om op foto vast te leggen. Het vastleggen van de urn, de nabestaanden en het moment van het uitstrooien van de as kan heel waardevol zijn voor de nabestaanden.

Vooral als de keus is gevallen op een unieke locatie, dit kan zowel in het binnenland of buitenland zijn. In het binnenland wordt het as vaak uitgestrooid op een vertrouwde en veelbezochte plek van de overledenen. Het uitstrooien van de as over het water is tegenwoordig ook erg populair. Hier worden dan speciale bootjes voor ingehuurd die gespecialiseerd zijn in de afhandeling hiervan. Dit wordt veelal gedaan als de overledenen een historie heeft met werken op het water.

Soms wordt er zelf gekozen om het as uit te strooien in het buitenland, dit soms het geval indien de overledenen hier een huis had of heeft gewoond. Dit alles biedt natuurlijk een mooie gelegenheid om de mooiste rouwfoto’s te maken ter herinnering aan uw dierbare. Mede door de vaak speciale locaties zijn de nabestaanden erg te spreken over deze foto’s

Uitvaartfotografie zelf doen? 5 handige tips

Uitvaartfotografie tipsNatuurlijk is het ook goed mogelijk om zelf uitvaart foto’s te laten maken door een familielid of vriend. Hier zijn een aantal tips om dit in zo goed mogelijk te volbrengen.

  • Probeer als eerste onopvallend te werk te gaan, zo hebben de nabestaanden er geen last van.
  • Ditzelfde geldt voor geluid, probeer zo geluidloos mogelijk te werken.
  • Bespreek met de nabestaande de wensen over het fotograferen tijdens bv. de uitvaart. Soms willen de nabestaanden geen foto’s van de kist als die nog open is.
  • Verder hoeft u zich niet te schamen voor uw emoties als u aan het fotograferen bent. Het kan natuurlijk erg emotioneel zijn.
  • Probeer tot slot de emoties vast te leggen op de foto’s, dit maak de foto uiteindelijk erg bijzonder.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01