call 072 - 844 52 85 menu

Crematie

In Nederland wordt 65 procent van de mensen die overlijdt gecremeerd. In absolute aantallen zijn dit jaarlijks 96.000 Nederlanders. Maar wat komt er allemaal kijken bij een crematie en hoe gaat een crematie in zijn werk. Na het lezen van dit artikel weet u alles over crematies en cremeren.

Wat is een crematie?

Hoe gaat een crematie

Een crematie is één uitvaartvorm waarbij het lichaam van een overledene wordt verbrand in een speciaal daarvoor bestemde crematieoven. Hoe lang duurt een crematie is een vraag die wij vaak gesteld krijgen. Een crematie duurt ongeveer 2 a 3 uur en vind plaats in een crematorium.

Hoe gaat een crematie?

Veel mensen vragen zich af hoe de dag van een crematie eruit ziet en hieronder leggen wij u alle stappen van een crematie uit. Meer informatie over hoe cremeren precies in zijn werk gaat leest u hier.

De dagen voor de crematie

 1. Rouwkamer
  De meeste crematoria in Nederland beschikken over een rouwkamer. Hier kunnen de nabestaanden in alle rust afscheid nemen van hun dierbare. Het bezoeken van de rouwkamer gebeurd in de dagen voor de crematie en is vaak alleen toegankelijk voor naaste familie en vrienden.
 2. Tijdstip van de crematie bepalen
  Bij een crematie is het tijdstip van de crematie. De overledene mag niet binnen 36 uur en niet later dan 6 werkdagen na overlijden gecremeerd worden. Dit is wettelijk bepaald. In sommige gevallen kan het zijn dat crematie eerder of later moet plaatsvinden. Bijvoorbeeld als de nabestaanden vanuit het buitenland terug naar Nederland moeten komen. Om een crematie buiten de wettelijke periode te laten plaatsvinden heeft men toestemming van justitie of gemeente nodig.
 3. Crematorium kiezen
  Het kiezen van een crematorium is vaak snel gedaan. Dit komt omdat er in Nederland nog niet zo heel veel crematoria zijn. In sommige gevallen weten de nabestaanden al waar ze willen dat hun dierbare gecremeerd wordt en soms doen ze dit in overleg met de uitvaartondernemer. De uitvaartondernemer kijkt naar de beschikbaarheid van het crematorium en bespreekt de beschikbaarheid met de nabestaanden.Een crematorium wordt vaak gehuurd voor een uur of vijf kwartier. In deze tijd vindt zowel de ontvangst, de plechtigheid en het condoleren plaats.
 4. Bepalen hoe de dienst eruit komt te zien
  De uitvaartondernemer zal de nabestaanden vragen om te bepalen hoe de crematie eruit moet komen te zien. De uitvaartondernemer maakt hierbij vaak gebruik van een draaiboek en zal onder andere vragen wie er gaan spreken tijdens de crematie,  wat voor crematie muziek er gedraaid mag worden en wat er na de crematie geschonken mag worden aan de aanwezigen. Vroeger was het standaard koffie met cake en tegenwoordig is het steeds gebruikelijker om na de crematie een borrel met elkaar te drinken.
 5. Eventueel een uitvaartvideo of uitvaartfotografie
  Tegenwoordig kiezen steeds meer nabestaanden voor het inhuren van een crematie fotograaf of het maken van een crematie video, zodat ze na de crematie alles nog eens rustig kunnen terugkijken.

De dag van de crematie

 1. Ontvangst familie in familiekamer
  Op de dag van de crematie wordt de familie van de overledene door een gastvrouw/heer van het crematorium ontvangen in de familiekamer. Dit gebeurd meestal 30 minuten voordat de crematie begint.
 2. Ontvangst nabestaanden in ontvangstkamer
  In de ontvangsthal van het crematorium worden ondertussen de mensen die voor de afscheidsdienst komen ontvangen. Zodra men de ontvangsthal binnenkomt ligt er een condoleance boek die getekend kan worden. In dit boek kunnen de aanwezigen hun gegevens achterlaten. Dit gebruiken de nabestaanden van de overledene vaak om een aantal weken na de crematie een bedank kaart te sturen. Tijdens de ontvangst zorgen de mensen van het crematorium ervoor dat aula klaar is voor de plechtigheid.
 3. De plechtigheid
  De plechtigheid begint vaak precies op tijd en daarom is het belangrijk dat u altijd ruim van te voren aanwezig bent. De duur van de plechtigheid bedraagt meestal 30 tot 45 minuten. De invulling van de plechtigheid is volledig in handen van de familie. Zo kiest de familie bijvoorbeeld of de grafkist open of gesloten is en welke muziek er gedraaid wordt.Bij het naar binnen gaan van de aula kunt u een plekje uitkiezen om te gaan zitten. Houd er rekening mee dat de familie altijd op de eerste rij zit en dat goede vrienden een rij daarachter zitten. Het is daarom belangrijk om goed in te schatten waar u kunt gaan zitten.Vervolgens zal de uitvaartleider de plechtigheid openen door een woordje te doen. Na het openingswoord gaat de crematie officieel beginnen en zullen er verschillende nabestaanden spreken. Daarnaast zal er mooie crematie muziek afgespeeld worden.Aan het einde van de plechtigheid heeft iedereen die aanwezig is de kans om afscheid te nemen van de overledene. Men loopt dan achter elkaar langs de kist om in gedachte nog even stil te staan bij de overledene en zijn/haar nabestaanden.
 4. Condoleren
  Na de plechtigheid heeft iedereen de gelegenheid om nog even een drankje te drinken. Meestal gebeurd dit in de koffieruimte van het crematorium, maar de nabestaanden kunnen er ook voor kiezen om dit ergens anders te laten plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld in een restaurant of café.

Na de crematie

 1. De eerste dagen na de crematie
  Nadat de crematie is afgelopen valt er vaak een last van de schouders van de nabestaanden. Ze hebben een aantal drukke dagen achter de rug van verdriet en rouw. Ook hebben ze in korte tijd meerdere moeilijke beslissingen genomen en veel moeten regelen.
 2. De maanden en jaren na de crematie
  Ook breekt er moeilijke tijd aan omdat iedereen weer aan het werk gaat en de nabestaanden nog met veel verdriet en emotie zitten. In de maanden en jaren na crematie is er sprake van rouwverwerking. De rouwverwerkingsperiode is voor iedereen anders en kan soms jaren duren. Bekijk hier meer informatie over de 5 verschillende rouwverwerking fasen.

Hoe gaat het cremeren?

Veel mensen vragen zich af hoe het cremeren (verbranden van het lichaam) in zijn werk gaat. Hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe het proces van cremeren in zijn werk gaat.

 1. Voorbereidingen crematieoven
  Het cremeren vindt plaats in de crematieoven van een crematorium. Dit is een verbrandingsoven die ontwikkeld is om een menselijk lichaam te kunnen verbranden. In de ochtend wordt de crematieoven aangestoken. De crematieoven zal dan opgewarmd worden tot een temperatuur van 800 graden Celsius. Het opwarmen van de crematieoven gebeurd over het algemeen één keer per dag en zal daarna voldoende warm blijven om de andere crematies van die dag te kunnen laten plaatsvinden.
 2. Overledene wordt naar de ovenruimte gebracht
  Nadat de plechtigheid is afgelopen en ook de familie afscheid van de overledene heeft genomen, wordt de kist naar de ovenruimte gebracht. De familie mag hierbij zijn als ze dat willen, maar de meeste mensen kiezen ervoor om dit niet te doen.
 3. Wettelijke controles
  Voordat de kist in de oven wordt geplaatst moeten er eerst wettelijke controles worden uitgevoerd door het personeel (ovenist) van het crematorium. Hierbij worden de papieren gecontroleerd en wordt nogmaals vastgesteld dat het om de juiste persoon gaat. Ook wordt er een identificatie steentje op de kist gelegd. Op dit steentje staat een uniek crematienummer. Hiermee zorgt de ovenist ervoor dat de as van de overledene na het cremeren op de juiste plaatst terecht komt.
 4. Het verbrandingsproces
  Nadat de wettelijke controles uitgevoerd zijn kan de kist in de oven geplaatst worden. De ovenist plaats de kist, eventueel samen met de nabestaanden, in de oven. Vervolgens zal het proces van cremeren volledig geautomatiseerd verlopen. Een computer houdt precies in de gaten wat er in de oven gebeurt.Zodra de kist met de overledene in de oven is geplaatst en de kist vlam vat zal de oventemperatuur tijdens het crematieproces oplopen tot ongeveer 1100 graden Celsius. De crematie duurt ongeveer 75 minuten, maar dit hangt af van het gewicht en de grote van de overledene. De crematie van een groot persoon duurt langer dan het cremeren van een kleiner iemand.Regelmatig hebben wij de vraag gekregen waarom er na een crematie nooit rook te zien is uit de schoorsteen van het crematorium. Dit komt omdat er tegenwoordig gebruik gemaakt wordt van een speciale techniek en filters . Deze techniek en filters zorgen ervoor dat de verbranding geheel geur-en rookloos plaatsvindt. De filters moeten ook voldoen aan de strenge milieuvoorschriften van tegenwoordig.
 5. Na de verbranding
  Nadat het lichaam gecremeerd is wordt de as van de overledene verzameld door de ovenist. De ovenis gebruikt hiervoor een speciale lange bezem waarmee hij het as verzameld. Bij een volwassen persoon blijft er ongeveer 1,5kg as over. 98 procent hiervan bestaat uit bot en de rest uit de lijkkist. Spieren, vetten en tanden zijn niet bestand tegen de hitte van de crematieoven en zijn dus ook niet terug te vinden.Zodra alle asresten verzameld zijn komen ze in een grote bak terecht. Deze bak gaat vervolgens in een cremulator. Een cremulator zorgt ervoor dat alle asresten tot mooie fijne as wordt vermalen. Zo ontstaat de as die in een urn gaat.
 6. As ophalen door de nabestaanden
  Na een maand mag de as pas opgehaald worden door de nabestaanden. Dit is vastgelegd in de aswet. Zo kunnen de nabestaanden in deze periode nog rustig het testament doorlezen en aan de wensen van de overledene te voldoen. In deze periode kunnen de nabestaanden ook overleggen wat er met het as gaat gebeuren, zodat er op een gepaste manier afscheid kan worden genomen.

In onderstaande filmpje kunt u zien hoe een crematie (verbranding) in zijn werk gaat.

Crematie huisdier

Het is tegenwoordig ook mogelijk om uw huisdier te cremeren. Meer informatie over het cremeren van uw huisdier vindt u op onderstaande pagina.

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01