menu

Miskraam 15 weken

Leestijd: 3 minuten

Als je 15 weken zwanger bent begin je misschien al een klein buikje te zien. Nu een miskraam krijgen is emotioneel zwaar. De kans hierop in week 15 is tussen de 5 en 8%. Wat voel je dan precies, wat zijn de symptomen en hoe ziet het er precies uit? Wij beantwoorden in dit artikel al je vragen over het krijgen van een miskraam in week 15.

Inhoudsopgave

De kans in week 15

De kans op een miskraam in week 15 van je zwangerschap is net als bij week 13 en 14 ongeveer 5 a 8%. Vanaf volgende week neemt deze kans weer wat af en is de kans lager dan 5%.

Kans op een miskraam in week 15
Zwangerschapsweken Kans 
Week 3 t/m 6 Ruim 12%
Week 7 t/m 9 9 tot 10%
Week 10 t/m 12 7,5 tot 8%
Week 13 t/m 15 5 tot 8%

Het verloop

We gaan er niet vanuit, maar wanneer je in week 15 een miskraam krijgt dan verloopt dat ongeveer als volgt.

 1. Het begint vaak met bloedverlies. Dit is meestal het eerste wat je merkt als er sprake is van een miskraam. Het is alleen niet zo dat ieder bloedverlies betekent dat je een miskraam hebt.
 2. Zet het door dan gaat het vaak gepaard met veel helderrood bloedverlies. De hoeveelheid bloedverlies bij een miskraam in week 15 is meestal te vergelijken met een heftige menstruatie.
 3. Het kan voorkomen dat er naast bloed ook bloedstolsels (klonten bloed) vrijkomen.
 4. Verder krijg je waarschijnlijk last van pijnscheuten. Dit kan minuten of uren duren. Meestal wordt de pijn minder zodra er weer bloed in de baarmoeder is gekomen.
 5. Ook de dag erna verlies je nog bloed en zul je pijn ervaren.
 6. Neem altijd contact op met jouw verloskundige. Zij kan je verder helpen.

Symptomenmiskraam 15 weken

De symptomen bij 15 weken zijn vaak als volgt:

 • Heftige huilbuien
 • Bloedverlies (in het begin weinig en later meer)
 • Soms stolsels (bloed klonten)
 • Zwangerschapssymptomen, zoals pijnlijke borsten en misselijkheid nemen af

Hoe voelt een miskraam bij 15 weken

Een miskraam bij 15 weken zwangerschap is vaak pijnlijk. In veel gevallen voelt het aan als heftige menstruatiepijn. De pijn wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder, maar een na 15 weken voelt voor iedereen weer anders. Voel je veel pijn in deze zwangerschapsweek? Neem dan contact op met je verloskundige.

Bloedverlies tijdens zwangerschap

Bloedverlies tijdens je zwangerschap komt af en toe voor. Wees daarom niet meteen ongerust als je een beetje bloed verliest tijdens de zwangerschap. In veel gevallen is er niets aan de hand. Ben je 15 weken zwanger en verlies je veel bloed, zoals tijdens een menstruatie dan is het belangrijk om direct contact op te nemen met je verloskundige. Dit kan namelijk wel wijzen op een miskraam.

Miskraam 15 weken hoe ziet het eruit

Veel vrouwen vragen zich af hoe een miskraam eruit ziet bij 15 weken. De embryo is nu ongeveer zo groot als een appel. Als je wilt, kun je hem dus zien. Denk hier daarom goed over na. Niet iedereen kan dit aan. Naast de embryo zal er ook veel bloed te zien zijn. 

Uitvaartverzekering en miskraam

Heb jij of jouw partner een uitvaartverzekering, dan is het slim om jullie kindje aan te melden tijdens de zwangerschap. Je betaalt hier vaak nies voor. Bij DELA en Ardanta is de uitvaart van een ongeboren kind meteen vanaf dag 1 verzekerd. Wanneer je een miskraam na 15 weken krijgt ben je dus verzekerd voor de uitvaart. Bij Monuta is er na 16 weken nog geen dekking, maar pas na 20 weken zwangerschap. Hebben jij en je partner nog geen uitvaartverzekering? Via onze website kun je een uitvaartverzekering vergelijken.

Dekking ongeboren kind bij uitvaartverzekeraars

Uitvaartverzekeraar Dekking
DELA Vanaf het begin van de zwangerschap tot 60 dagen na de geboorte gratis meeverzekerd
Monuta Vanaf 20 weken zwangerschap gratis meeverzekerd tot 18 jaar

Meer informatie

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • UMC Utrecht
 • DELA
 • Monuta

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01