Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 10 augustus 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 29 september 2023

Uitvaart door gemeente

Een uitvaart door de gemeente is eigenlijk een uitzonderlijk geval. Zelfs in de grotere steden komt dit maar een paar keer per jaar voor. Er zijn twee redenen voor:

  1. Er zijn geen nabestaanden van de overledene bekend bij de gemeente
  2. De overledene beschikte niet over financiële middelen om een uitvaart te bekostigen.

Uitvaart door gemeente als er geen nabestaanden bekend zijn

Zijn er geen familie of andere nabestaanden bij de gemeente bekend? In dat geval gaat de gemeente altijd na of er toch personen te vinden zijn die een band met de overledene hadden. Vaststellen dat er geen nabestaanden zijn, is altijd de laatste optie. Dit omdat een uitvaart iets persoonlijks is en de nabestaanden dit doorgaans liever zelf verzorgen.

Onvoldoende financiële middelen

Een uitvaart kost al snel een paar duizend euro. Normaal gesproken wordt een uitvaart betaald met het geld uit de nalatenschap van de overledene. Het kan voorkomen dat de overledene over minimale financiële middelen beschikte. Daarnaast kan het ook zijn dat nabestaanden de uitvaart niet kunnen betalen.  In dat geval komt de gemeente als eerste terecht bij de directe nabestaanden.

Nabestaanden

Dit betreft dan meestal kinderen, ouders, broers of zussen. Zij zijn verplicht om de kosten te voldoen, tenzij ook zij niet over voldoende financiële middelen beschikken om de uitvaart te bekostigen. Dit moet dan wel door hen kunnen worden aangetoond. Wanneer er sprake is van schulden, hebben de nabestaanden doorgaans de mogelijkheid om de erfenis beneficiair aanvaarden. Zo zijn de schulden niet voor hun rekening, maar ontvangen zij wel geld wanneer de balans positief uitvalt. Toch zijn zij dan aansprakelijk voor de kosten van de begrafenis of crematie. Het komt een enkele keer voor dat er een rechtszaak aangespannen moet worden door de gemeente. Het kan dan gebeuren dat de nabestaanden volgens rechterlijke uitspraak een lening moeten afsluiten om de uitvaart toch nog te bekostigen.

Gemeente verzorgd uitvaart voor onbekende

uitvaart door gemeente

Het is moeilijk om een uitvaart te verzorgen voor een onbekende persoon.  Toch houdt de gemeente zoveel mogelijk rekening met de laatste wensen van de overledene. Aan de hand van de achtergebleven informatie wordt gekozen voor een begrafenis of een crematie. Is er niets bekend over de wensen van de overledene? Dan wordt automatisch gekozen voor een begrafenis. De begrafenis vindt altijd plaats op de gemeentelijke begraafplaats en de crematie bij het gemeentelijk crematorium. Juist omdat er vaak weinig tot niets bekend is over de wensen van de overledene, worden deze uitvaarten sober gehouden. Enkele gemeentes zorgen voor een saluut of een voordracht, bijvoorbeeld in de vorm van een gedicht.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01