Wat als nabestaanden de uitvaart niet kunnen betalen?

Wat als er geen geld is voor een degelijke begrafenis? Wat als nabestaanden de begrafenis niet kunnen betalen? Het is een veelvoorkomende vraag, zeker in tijden van crisis. Een uitvaart is toch al niet plezierig, en bovendien kost het geld. Nabestaanden zonder financiële buffer komen dan voor vraagtekens te staan. Want wat nu?

Wie is er aansprakelijk voor de begrafeniskosten?

Na een overlijden kunt u als nabestaande voor onaangename verrassingen komen staan. Zo kan het gebeuren dat de overledene geen uitvaartverzekering had afgesloten. De begrafeniskosten worden dan gedekt door de erfenis. Maar wat te doen als er geen erfenis is? Of als er meer schulden zijn dan spaargeld? In dat geval zullen de uitvaartkosten worden verhaald op de nabestaanden. Toch is dat lang niet altijd mogelijk. Want wat als de nabestaanden de uitvaart niet kunnen betalen? In dat geval zijn er twee regelingen waarop u mogelijk een beroep kunt doen.

Welke regelingen zijn er als je de begrafenis niet kunt betalen?
Wie betaald de uitvaart als er geen geld is? Kunt u de begrafenis niet betalen, dan bestaan daar twee verschillende oplossingen voor. Ontvangt u een uitkering van de Sociale Dienst, dan kunt u aanspraak maken op de Wet Bijzondere Bijstand. Een andere mogelijkheid is om een speciale lening aan te vragen bij de Sociale Dienst in uw woonplaats. Hieronder zetten we beide mogelijkheden voor u op een rijtje.

Het aanvragen van een sociale lening
Om gebruik te maken van deze regeling, wendt u zich tot het kantoor van Sociale Zaken in de woonplaats van de overledene. Het bedrag dat vergoedt wordt verschilt per gemeente. Naast bewijs van uw financiële situatie is er tevens een offerte nodig van de uitvaartonderneming. Deze dient door de onderneming te worden opgestuurd naar Sociale Zaken, die hem dan verder beoordeelt en al dan niet goedkeurt. Is de offerte goedgekeurd, dan wordt het te lenen bedrag direct naar de begrafenisondernemer overgemaakt. U kunt er vervolgens voor kiezen om de lening in termijnen af te betalen, of de kosten van uw uitkering af te laten trekken.

Het aanvragen van bijzondere bijstand
Wie betaald de begrafenis als er geen geld is? Heeft u een heel klein budget, dan hebt u misschien recht op bijzondere bijstand. In dat geval krijgt u de uitvaart geheel of gedeeltelijk vergoed. De Wet Bijzondere Bijstand voorziet in een uitkering voor bijzondere en noodzakelijke uitgaven die mensen niet zelf kunnen betalen. Wilt u weten of u in aanmerking komt? Bij het lokale gemeentebureau kunnen ze u er alles over vertellen!

[insert_php]
include ‘topvijf.php’;
[/insert_php]

-
© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629