Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 13 augustus 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 29 september 2023

Wie betaalt de uitvaart als er geen geld is?

Wat als er geen geld is voor een degelijke uitvaart? Wat als nabestaanden de begrafenis niet kunnen betalen? In dit artikel leggen we uit wie de uitvaart betaalt als er geen geld is.

Wie betaalt de begrafenis of crematie als er geen geld is?

Na een overlijden kunt u als nabestaande voor onaangename verrassingen komen staan. Zo kan het gebeuren dat de overledene geen verzekering voor de uitvaart had afgesloten. De begrafenis kosten of crematie kosten worden dan gedekt door de erfenis. Maar wat te doen als er geen erfenis is? Of als er meer schulden zijn dan spaargeld? In dat geval zullen de uitvaartkosten worden verhaald op de nabestaanden. Toch is dat lang niet altijd mogelijk. Want wat als de nabestaanden de uitvaart niet kunnen betalen? In dat geval zijn er twee regelingen waarop u mogelijk een beroep kunt doen.

Welke regelingen zijn er als je de begrafenis niet kunt betalen?

Wie betaalt de uitvaart als er geen geld is? Kunt u de begrafenis niet betalen, dan bestaan daar twee verschillende oplossingen voor.

  1. Ontvangt u een uitkering van de Sociale Dienst, dan kunt u aanspraak maken op de Wet Bijzondere Bijstand.
  2. Een andere mogelijkheid is om een speciale lening aan te vragen bij de Sociale Dienst in uw woonplaats. Hieronder zetten we beide mogelijkheden voor u op een rijtje.

Het aanvragen van een sociale lening

wie betaald de uitvaart als er geen geld is

Om gebruik te maken van deze regeling, wendt u zich tot het kantoor van Sociale Zaken in de woonplaats van de overledene. Het bedrag dat vergoedt wordt verschilt per gemeente. Naast bewijs van uw financiële situatie is er tevens een offerte nodig van de uitvaartonderneming. Deze dient door de onderneming te worden opgestuurd naar Sociale Zaken, die hem dan verder beoordeelt en al dan niet goedkeurt. Is de offerte goedgekeurd, dan wordt het te lenen bedrag direct naar de begrafenisondernemer overgemaakt. U kunt er vervolgens voor kiezen om de lening in termijnen af te betalen, of de kosten van uw uitkering af te laten trekken.

Het aanvragen van bijzondere bijstand

Wie betaalt de begrafenis als er geen geld is? Heeft u een heel klein budget, dan hebt u misschien recht op bijzondere bijstand. In dat geval krijgt u de uitvaart geheel of gedeeltelijk vergoed. De Wet Bijzondere Bijstand voorziet in een uitkering voor bijzondere en noodzakelijke uitgaven die mensen niet zelf kunnen betalen. Wilt u weten of u in aanmerking komt? Bij het lokale gemeentebureau kunnen ze u er alles over vertellen!

Geen geld voor begrafenis, wat nu?

Wanneer u geen geld voor de begrafenis heeft zijn er naast bovenstaande mogelijkheden ook nog andere opties. Kijk altijd eerst of er een uitvaart of begrafenisverzekering is. Het Verbond van Verzekeraars heeft een speciale zoekservice waarmee u oude levensverzekeringen kunt achterhalen. Een andere optie is Crowdfunding. U kunt geld inzamelen via Crowdfunding onder familie, vrienden en kennissen.

Kan ik een uitvaart in termijnen betalen?

Over het algemeen zijn uitvaartondernemers zeer coulant als het gaat om het betalen van de uitvaart in termijnen. Vraag daarom vooraf altijd aan een uitvaartondernemer of het betalen in termijnen mogelijk is.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01