menu

Dierencrematorium

Het overlijden van een huisdier komt hard aan. In alle rust afscheid nemen van uw trouwe dierencrematoriumvriend is daarom erg belangrijk. Voor veel mensen maakt een huisdier deel uit van het gezin en is een huisdier een grote steun en toeverlaat. Afscheid nemen valt dan ook zwaar en brengt heel wat emoties met zich mee. Een dierencrematorium helpt u in het rouwproces en laat u toe op gepaste wijze een laatste eer te betonen aan uw trouwe vriend.

Inhoudsopgave

Dieren crematie als laatste eerbetoon

Wordt u geconfronteerd met het overlijden van uw huisdier, dan kunt u 24/7 iemand van het huisdierencrematorium bereiken die voor u klaar staat. U kunt ervoor kiezen uw huisdier zelf te brengen of het te laten ophalen door een medewerker van het dierencrematorium. U krijgt in alle rust de kans uw verhaal te doen en uw emoties te uiten. Alle medewerkers zijn er zich van bewust dat het overlijden een groot verlies voor u is. Of het nu gaat om een onverwacht overlijden of om een overlijden naar aanleiding van ziekte, het verdriet is immens en u wilt op een gepaste wijze afscheid kunnen nemen. De meest voorkomende crematies in een dierencrematorium zijn een crematie van een kat of een crematie van een hond.

Hoe gaat een crematie in een dierencrematorium in zijn werk?

  1. Is uw huisdier overleden en wilt u uw huisdier laten cremeren? Neem dan contact op met een dierencrematorium. U kunt er vervolgens voor kiezen om uw huisdier op te laten halen of u kunt het zelf naar het dierencrematorium brengen.
  2. Uw huisdier zal opgebaard worden in een aparte kamer in het dierencrematorium. Hier krijgt u, indien gewenst samen met familie en vrienden, uitgebreid de kans krijgen om afscheid te nemen en steun en troost bij elkaar te vinden. U krijgt hier alle tijd voor die u nodig heeft en de mensen van het dierencrematorium staan klaar om hulp en steun te bieden waar nodig of gewenst.
  3. Als u er klaar voor bent, zullen de mensen van het dierencrematorium de mogelijkheden voor het laatste afscheid met u bespreken. U kunt kiezen voor een individuele of een gezamenlijke crematie. Bij een individuele crematie is het alleen uw huisdier die gecremeerd wordt op dat moment. Een gezamenlijke crematie zal dit gebeuren samen met andere dieren die op dat moment overleden zijn.Het grote verschil bij beide opties ligt hem in het feit dat bij een individuele crematie de as van uw overleden huisdier gerecupereerd kan worden en u er zeker van bent dat de as enkel en alleen van uw huisdier is.Bij een gezamenlijke crematie is de as van de overleden dieren niet persoonlijk te scheiden.
  4. Wanneer u een keuze heeft gemaakt zal de crematie plaatsvinden. Dit gebeurt bij de meeste dierencrematioria achter gesloten deuren. Soms is het wel mogelijk om bij de dieren crematie aanwezig te zijn. Wanneer u bij de crematie wilt zijn dan kunt u dit met het dierencrematorium bespreken.
  5. Heeft u gekozen voor een individuele crematie dan krijgt u de as mee naar huis. Bij de meeste crematoria duurt het 1 of 2 dagen voordat u het as kunt ophalen.

Valt crematie huisdier onder de dekking van een dierenverzekering?

Als uw huisdier overlijdt en u wilt hem of haar cremeren, dan wilt u dit waarschijnlijk het liefst vergoedt krijgen via uw verzekeraar. Bij de meeste verzekeraars kunt u hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Per verzekeraar is het verschillend wat er wordt vergoed. De ene verzekeraar keert een deel van de kosten van een crematie uit en de andere vergoedt alles. Er zijn ook verzekeraars die het vervoer vergoeden. Controleer vooraf de polisvoorwaarden voor de exacte vergoeding. Een dierenverzekering vergelijken kan u hierbij goed helpen.

Laatste rustplaats

Wanneer de crematie is afgelopen rest u de keuze van een laatste rustplaats voor uw trouwe huisdierencrematoriumvriend. Ook hierin bestaan verschillende mogelijkheden, geheel afhankelijk van uw wensen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de as van uw huisdier te laten uitstrooien op een gemeenschappelijke strooiweide.

U kunt er ook voor kiezen om de as van uw overleden huisdier mee naar huis te nemen. Dit kan op verschillende manieren. U kunt ervoor kiezen om de as bijvoorbeeld te bewaren in een katten urn of honden urn die u zelf uitkiest en meeneemt naar huis of naar een plaats die voor u en uw dier belangrijk waren. Er zijn ook verschillende mogelijkheden om een deel van de as bij u te dragen en zo steeds uw dier dicht bij u te hebben. Hiervoor zijn bijvoorbeeld verschillende assieraden, zoals hangertjes verkrijgbaar waarin een deeltje van de as wordt gestopt.

Dierencrematorium kosten

De kostprijs van een crematie voor huisdieren is moeilijk zo in cijfers uit te drukken. Alles hangt af van de grootte en het gewicht van het dier, de wijze van cremeren en de bijkomende diensten die u wenst. De crematie voor een kleine hond bijvoorbeeld kan al vanaf 30 euro, voor een grote hond kan dit oplopen tot een 250 euro. U betaalt verder ook nog voor het uitstrooien, de urn of een hangertje en het eventuele ophalen van uw dier. Informeert u zich gerust bij uw huisdierencrematorium wat de kosten voor uw huisdier zullen zijn.

Persoonlijke service in moeilijke tijden

De mensen van het huisdierencrematorium zullen er alles aan doen u zo goed mogelijk te helpen. U kunt zelf uw persoonlijke wensen aangeven en zij zullen met u doornemen wat mogelijk is. Iedereen gaat anders om met verdriet en iedereen verwerkt dit anders. Daar hebben de mensen van het huisdierencrematorium alle begrip voor. U kunt zelf aangeven hoe u het afscheid voor u ziet en wat voor u belangrijk is. U bent tenslotte degene die het afscheid moet verwerken. Dit kan enkel als dit gebeurt op een manier die u rust geeft.

Wilt u uw huisdier niet cremeren en bent u benieuwd wat de andere mogelijkheden zijn volgens de wet? Lees alles daarover op de website van de NVWA.

Bekijk hier meer informatie over een crematorium voor mensen.

© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629