menu

Destructie

Leestijd: 3 minuten

Overleden huisdieren kunnen een gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Daarom is in dedestructie van een vogel
destructiewet vastgelegd dat huisdieren ter destructie moeten worden aangeboden. U kunt uw huisdier natuurlijk ook op een andere manier een waardig afscheid geven. Een begrafenis of een crematie hoort ook tot de mogelijkheden. In dit artikel leggen wij u alles uit over destructie.

Wat is destructie?

We spreken van destructie wanneer een huisdier of paard verwerkt wordt tot diermeel en vetten die als (bio)brandstof dienen. U kunt hierbij denken aan vloeibare vetten (biofuels) voor bedrijfsauto’s. Ook worden dieren bij destructie soms omgezet in niet vette brandbare delen (zoals bijvoorbeeld dierenmeel) als brandstof voor elektriciteitscentrales.

Wat doet een destructor?

Een destructor is iemand die ervoor zorgt dat uw overleden (huis)dier samen met andere dieren wordt verzameld en vervolgens de dierlijke reststoffen breekt, pasteuriseert en steriliseert. De taken van een destructor zijn door de overheid wettelijk vastgelegd in de destructiewet.

Een destructor vermengd uw (huis)dier niet alleen met andere dieren. Ook wordt het gemengd met andere landbouwdieren, slachtafval, bloed en ingewanden vanuit slachthuizen. De destructor verwerkt jaarlijks tonnen aan dierlijk restmateriaal, waaronder paarden en huisdieren. Een destructor is verplicht om de exacte verwerkingscijfers in de jaarrekening te verwerken.

De destructiewet

De Nederlandse destructiewet heeft betrekking op het afvoeren en verwerken van materiaal van dieren die niet meer geschikt zijn voor consumptie. Het doel van de destructiewet is het voorkomen van hinder, gevaar of schade voor de openbare gezondheid.

De wet zorgt ervoor dat dierlijk materiaal omgezet wordt in bijvoorbeeld brandstoffen. Het bevoegd gezag van de destructiewet ligt sinds 1 oktober 2001 bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELENI). Als uitvoerend orgaan is de NVWA aangewezen om de naleving van de Destructiewet te controleren.

Kosten destructie

Een overleden huisdier kunt u achterlaten bij de dierenarts. Deze zorgt er vervolgens voor dat het dier ter destructie wordt aangeboden. De dieren worden verzameld en vervoerd naar het bedrijf Rendac in de plaats Son (NB). Hier worden de dieren verwerkt tot industriële grondstoffen. Niet echt een waardig afscheid dus. Destructie kost u ongeveer €25.

Destructie bij uw huisdier

Een hamster, muis of een parkietje kunt u eenvoudig begraven in de tuin of in het bos. Bij grotere (huis)dieren werkt het toch anders. U begraaft geen middelgrote of grote hond in een tuin. In dat geval kunt u kiezen voor een crematie voor uw hond. destructie

Andere mogelijkheid

Een andere mogelijkheid is destructie. Het destructieproces van een huisdier werkt als volgt.

  • Zodra uw huisdier is overleden brengt u het naar de dierenarts
  • De dierenarts zorgt ervoor dat het dier naar een destructor gaat voor destructie.

Destructie van een paard

Destructie bij een paard komt vaker voor dan destructie van een huisdier. Een huisdier wordt meestal gecremeerd of begraven. Bij een paard gaat dit een stuk lastiger vanwege de grote van het beest. Het destructieproces van een paard werkt als volgt.

  • Na het overlijden van een paard kunt u een destructiebedrijf bellen.
  • Ze komen dan dezelfde dag of de dag erna langs om uw paard op te halen voor destructie.
  • Wanneer het destructiebedrijf bij u langskomt bent u wel verplicht om ervoor te zorgen dat uw paard aan de kant van de weg ligt met een doek over het dier heen. Hierdoor kan het destructiebedrijf makkelijk met hun kadaverwagen bij uw paard komen.
  • Wilt u dat uw paard op een respectvolle manier vervoerd wordt? Het is dan mogelijk om een gespecialiseerd bedrijf in te huren die uw paard vervoert op de manier zoals u wilt.

U kunt een huisdier ook laten cremeren

Het cremeren van huisdieren is vergelijkbaar met het cremeren van mensen. Het grote verschil is vaak wel dat er meerdere huisdieren in één verbranding mee gaan. Dat betekent niet dat het as van de verschillende huisdieren met elkaar vermengd worden. U kunt het as van uw eigen huisdier dus krijgen. In tegenstelling tot destructie kunt u de overblijfselen van het huisdier weer terugkrijgen. Bij destructie worden dieren verwerkt tot een nog bruikbare grondstof. Als u dit geen prettige gedachte vindt, is cremeren te overwegen. De kosten kunnen voor grote honden boven de €200 uit komen.

Huisdieren met een dierendonorcodicil

Dieren met een dergelijk codicil worden na overlijden gedoneerd aan de Universiteit Utrecht. Dit gaat via Stichting Proefdierenvrij. De gedachte hierachter is dat uw huisdier de plaats inneemt van levende proefdieren. Met de overleden dieren kunnen ze proeven uitvoeren. Het dier doneert u dus eigenlijk aan de wetenschap.

Is er ook een uitvaartverzekering voor dieren?

Voor paarden zijn er uitvaartverzekeringen. Bij huisdieren is er geen uitvaartverzekering. Het is wel mogelijk om een dierenverzekering af te sluiten voor uw huisdier. Deze verzekeringen zijn gericht op de medische kosten, maar bij overlijden wordt er ook een bepaald bedrag uitgekeerd.

Bronnen:

Voor deze pagina hebben wij de volgende bronnen gebruikt:

  • Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA)
  • Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELENI)
  • Rendac.nl
  • Proefdiervrij.nl
  • Universiteit Utrecht
  • Wetten.overheid.nl

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01