call 072 - 844 52 85 menu

Miskraam 13 weken

timer Leestijd: 3 minuten

Het krijgen van een miskraam is een emotionele gebeurtenis en iedere vrouw die zwanger is denkt weleens aan het krijgen van een miskraam. Als je in week 13 van je zwangerschap zit dan is de kans op een miskraam ongeveer tussen de 5 en 8%. Maar kun je in week 13 een miskraam voelen? Wat zijn de symptomen van een miskraam in deze week? Hoe ziet een miskraam eruit? In dit artikel beantwoorden we al je vragen over het krijgen van een miskraam in week 13.

Inhoudsopgave

Miskraam 13 weken kans

Het krijgen van een miskraam in week 13 is erg klein. De kans op een miskraam in week 13 is ongeveer tussen de 5% en de 8%. Na week 15 wordt de kans op een miskraam aanzienlijk kleiner.

Kans op een miskraam in week 13
Zwangerschapsweken Kans op een miskraam
Week 3 t/m 6 Ruim 12%
Week 7 t/m 9 9 tot 10%
Week 10 t/m 12 7,5 tot 8%
Week 13 t/m 15 5 tot 8%

Miskraam verloop

Het verloop van een miskraam in week 13 van je de zwangerschap verschilt per vrouw, maar de meeste miskramen in week 13 verlopen ongeveer als volgt.

 1. Bloedverlies is vaak het eerste wat je merkt als er sprake is van een miskraam, maar toch is het niet zo dat ieder bloedverlies direct betekent dat je een miskraam hebt.
 2. Wanneer een miskraam in week 13 doorzet dan verloopt het vervolgens vaak met veel helderrood bloedverlies. Het is daarom belangrijk om maandverband te dragen. De hoeveelheid bloedverlies bij een miskraam in week 13 kun je vergelijken met een flinke menstruatie.
 3. Meestal komen er naast bloed ook bloedstolsels (klonten bloed) vrij.
 4. Verder verloopt een miskraam in week 13 van de zwangerschap met pijnscheuten. Het kan zijn dat de pijn een aantal minuten duurt, maar soms kan dit ook uren duren. Meestal wordt de pijn snel minder zodra er weer bloed in de baarmoeder is gekomen.
 5. De meeste vrouwen denken dat de miskraam dan over is, maar de dag na de miskraam verloopt vaak ook nog erg naar. Op deze dag verlies je namelijk evenveel bloed als tijdens een heftige menstruatie. De pijn wordt wel langzaam minder, maar het verdriet is natuurlijk enorm.
 6. Wanneer er in week 13 een miskraam heeft plaatsgevonden kan het zijn dat je in de week na de miskraam nog iedere dag wat bloed verliest. Dit bloed zal steeds donkerder bruin worden.

Het is belangrijk om het verloop van je miskraam te bespreken met een verloskundige. Als je een miskraam hebt gehad is rouwverwerking ook erg belangrijk. Vergeet daarom niet om hier samen met je partner bij stil te staan.

Symptomen miskraam

De miskraam symptomen bij 13 weken zijn voor iedereen verschillend. De meest voorkomende symptomen hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

 • Bloedverlies (in het begin weinig en later meer)
 • Soms stolsels (bloed klonten)
 • Zwangerschapssymptomen, zoals pijnlijke borsten en misselijkheid nemen af
 • Heftige huilbuien

Hoe voelt een miskraam na 13 wekenmiskraam 13 weken

Een miskraam bij 13 weken zwangerschap is vaak erg pijnlijk. Vaak voelt een miskraam aan als heftige menstruatiepijn. De pijn wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder, maar een miskraam na 13 weken voelt voor iedereen weer anders. Voel je veel pijn in deze zwangerschapsweek? Neem dan contact op met je verloskundige.

Bloedverlies tijdens zwangerschap

Bloedverlies tijdens je zwangerschap komt af en toe voor. Wees daarom niet meteen nerveus als je wat bloed verliest tijdens de zwangerschap. In veel gevallen is er niets aan de hand. Ben je 13 weken zwanger en verlies je veel bloed, zoals tijdens een menstruatie dan is het belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige. Dit kan namelijk wel wijzen op een miskraam.

Miskraam 13 weken hoe ziet het eruit

Veel vrouwen vragen zich af hoe een miskraam eruit ziet bij 13 weken. In die week is de embryo ongeveer zo groot als een perzik. Het is daarom zeker mogelijk dat je de embryo ziet bij een miskraam in week 13. Er komt veel bloed en slijm mee, maar als je goed kijkt kun je al een klein mensje zien. Dit maakt het vaak nog zwaarder voor de vrouw. Sommige vrouwen maken foto’s van hun miskraam. Dit klinkt misschien gek, maar dit kan wel helpen tijdens de rouwverwerkingsperiode.

Uitvaartverzekering en miskraam na 13 weken

Heb jij of jouw partner een uitvaartverzekering, dan is het slim om jullie kindje aan te melden tijdens de zwangerschap. Je betaalt hier vaak nies voor. Bij DELA en Ardanta is de uitvaart van een ongeboren kind meteen vanaf dag 1 verzekerd. Wanneer je een miskraam na 13 weken krijgt ben je dus verzekerd voor de uitvaart. Bij Monuta is er bij een miskraam na 16 weken nog geen dekking, maar pas na 20 weken zwangerschap. Hebben jij en je partner nog geen uitvaartverzekering? Via onze website kun je een uitvaartverzekering vergelijken.

Dekking ongeboren kind bij uitvaartverzekeraars

Uitvaartverzekeraar Dekking
DELA Vanaf het begin van de zwangerschap tot 60 dagen na de geboorte gratis meeverzekerd
Monuta Vanaf 20 weken zwangerschap gratis meeverzekerd tot 18 jaar

Meer informatie over een miskraam

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Radboudumc
 • DELA
 • Monuta

Laatste update: 27 januari 2021

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2022
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat