Rouwadvertentie

Een rouwadvertentie maken is niet gemakkelijk. Wij hopen je met onderstaande informatie te kunnen helpen bij het maken van een rouwadvertentie. Met rouwadvertenties kun je op verschillende manieren in aanraking komen. Je komt ze rouwadvertentie voorbeeldbijvoorbeeld tegen in een landelijke of regionale krant, maar tegenwoordig zijn ze zelfs online in te zien. Als je bent overleden worden nabestaanden veelal ingelicht door je partner of kinderen. Het is echter onmogelijk om met iedereen contact op te nemen die jij kende. In dat geval is het plaatsen van een rouwadvertentie een verstandige keuze. Het heeft dus een praktisch voordeel en bovendien wordt het door de omgeving veelal gewaardeerd als je een advertentie plaatst in een krant. Wat zet je in een rouwadvertentie en hoe geef je deze zorgvuldig vorm?

Rouwadvertentie maken

De tekst in een rouwadvertentie komt nagenoeg overeen met de tekst die is afgedrukt op een rouwkaart. Wat zet je eigenlijk in een rouwadvertentie of rouwkaart? Het is een vraag waar veel mensen mee worstelen. Sommige mensen kiezen ervoor om zelf hun rouwkaart vorm te geven. Bij een plotseling overlijden is dit helaas niet meer te regelen, tenzij de overleden persoon zijn of haar wensen heeft kenbaar gemaakt. In zo’n geval is het aan de nabestaanden om een tekst voor de rouwkaart of rouwadvertentie samen te stellen. Een uitvaartondernemer krijgt dagelijks met deze zaken te maken, dus schroom niet om advies in te winnen. Na het lezen van deze pagina is een rouwadvertentie maken makkelijker dan je dacht.

[insert_php]
include ‘topvijf.php’;
[/insert_php]

Voorbeeld rouwadvertentie

Na een overlijden komt een uitvaartondernemer langs om de wensen te bespreken voor een begrafenis of crematie. Desbetreffende persoon of instantie ontzorgt nabestaanden eveneens op het gebied van rouwadvertenties. Veelal heeft een begrafenisondernemer een map met voorbeelden van rouwadvertenties. Het is dan aan jou en overige nabestaanden om hierin een keuze te maken. De voorbeelden van rouwadvertenties kan jullie helpen bij het maken van een goede keuze. Uiteraard is een rouwadvertentie op verschillende manieren vorm te geven. Plaats bijvoorbeeld een gedichtje of persoonlijke tekst bovenaan een rouwadvertentie. Dit is vaak typisch iets dat past bij de overleden persoon.

Hieronder vind je een aantal rouwadvertentie voorbeeld teksten:

  • Verdrietig, maar dankbaar voor alles wat zij in haar zorgzaam leven voor ons heeft betekend, hebben wij afscheid moeten nemen van onze lieve
  • Op 10 september 2018 overleed, na een bewogen leven vol strijd, mijn broer
  • Bedroefd, maar gesteund door onuitwisbare herinneringen, delen wij u mee dat te midden van hen die hem lief waren, is overleden mijn lieve zorgzame vrouw en onze fantastische moeder
  • Verdrietig laten wij weten dat, na een leven vol liefde en zorg, op woensdag 6 juni 2018 is overleden mijn lieve man, onze zorgzame vader en opa
  • Dankbaar dat wij hem zo lang in ons midden mochten hebben, geven wij kennis van het overlijden van mijn lieve vrouw en onze moeder

Rouwadvertentie teksten en andere inspiratiebronnen

Als je de krant openslaat, lijkt het soms alsof de meeste rouwadvertenties op elkaar lijken. Dit is echter niet het geval. Hoewel er sprake is van een standaard opmaak, kun je een rouwadvertentie volledig samenstellen conform je eigen wensen. Misschien wel je er wel een persoonlijke advertentie van maken of er een foto bij plaatsen. Online zijn er diverse voorbeelden van rouwadvertenties te bekijken die jou helpen bij het maken van een keuze. Schroom ook zeker niet om informatie in te winnen bij de uitvaartondernemer. Daarmee lukt het je ongetwijfeld om een passende rouwadvertentie samen te stellen.

Tips bij het maken van een rouwadvertentie

Een rouwadvertentie opstellen is niet altijd even eenvoudig. Onderstaande tips helpen je op bij het maken van een passende rouwadvertentie. Zaken die terugkeren in elke rouwadvertentie:

  • Naam van de overledene
  • Geboortedatum en overlijdensdatum overledene
  • Datum, tijdstip en locatie van de uitvaart
  • Nabestaanden die de rouwadvertentie plaatsen

Een rouwadvertentie maak je persoonlijk door er bijvoorbeeld een gedicht of spreuk bij te vermelden. Verder is het handig om aan te geven of bloemen wel of niet gewenst zijn. Dat geldt uiteraard ook voor eventuele rouwkleding. Tenslotte is het belangrijk om de rouwadvertentie te controleren op eventuele (taal)fouten.

Rouwadvertentie maken voor diverse gelegenheden

Een rouwadvertentie opstellen voor iemand anders kan troost bieden aan de nabestaanden. Je eert je opa op een liefdevolle manier door het maken van een rouwadvertentie. Bij het overlijden van een baby in jouw familie- of vriendenkring kun je er eveneens voor kiezen om een rouwadvertentie te plaatsen. Doe dit altijd zorgvuldig en denk goed na over wat je vermeld in een advertentie. Dit is zeker het geval als je een rouwadvertentie opstelt voor iemand die zelf uit het leven is gestapt door middel van zelfdoding. Houd te allen tijde rekening met de gevoelens van nabestaanden.

Een rouwadvertentie opstellen voor een collega

Is er iemand bij jou op het werk plotseling overleden en wil je samen met je collega’s een advertentie opstellen? Je kunt hiervoor een gestandaardiseerde tekst gebruiken, maar ook hierbij geldt dat jij mede bepaalt hoe de advertentie er komt uit te zien. Beschrijf bijvoorbeeld eigenschappen die typerend zijn voor jouw opa of collega. Gebruik je liever een standaardadvertentie?

Rouwadvertentie voorbeeld:

Met ontsteltenis namen wij kennis van het onverwachte overlijden van onze gewaardeerde medewerk(st)er ………………………….. (naam) op …………….. (datum).

De heer/mevrouw …….. (naam) heeft sedert (vele jaren) zijn/haar beste krachten aan ons bedrijf gegeven. Wij verliezen in hem/haar bovendien een zeer plezierige collega.
Wij wensen zijn/haar gezin veel sterkte toe bij het dragen van dit grote verlies.

Directie en medewerkers
……………. (naam bedrijf)

Eventueel: in verband met de uitvaartplechtigheid zal ons bedrijf/onze afdeling …… op ….. (datum) gesloten zijn.

(Bron: www.dezaak.nl)

Kosten van een rouwadvertentie

De prijzen die je betaalt voor een rouwadvertentie zijn afhankelijk van jouw keuze. Voor het plaatsen van een advertentie in een regionale krant ben je zo’n € 750,- kwijt. Een landelijk dagblad is duurder en loopt al snel op richting een bedrag van € 1.250,-. Vanzelfsprekend zit er variatie in de kosten voor het plaatsen van een rouwadvertentie. Een grote rouwadvertentie is nu eenmaal duurder dan een klein bericht waarin je vermeld dat iemand is overleden. De kosten voor een rouwadvertentie zijn veelal te betalen na uitkering van een goede uitvaartverzekering. Niet alle uitvaartverzekeraars vergoeden namelijk alles. Maak je een rouwadvertentie voor een collega? Dan wordt dit betaald het bedrijf waarvoor jij werkt. Alle andere advertenties voor familie en vrienden betaal je uit eigen zak.

Waar een rouwadvertentie plaatsen?

Zoals eerder gezegd is het aan nabestaanden om een rouwadvertentie te plaatsen in een regionaal of landelijk dagblad. Dit is echter niet verplicht. Je kunt er ook voor kiezen om de rouwadvertentie alleen online te zetten. Dit is goedkoper, maar misschien niet zo handig bij een grote familie- of kennissenkring. Laat je hierover goed informeren door een uitvaartondernemer. Deze heeft vaak handige tips omtrent het plaatsen van een rouwadvertentie. Uiteraard gaat het om een manier die passend is voor de overleden persoon binnen jouw familiekring.

Bovenstaande informatie helpt jou bij het opstellen van een rouwadvertentie die ruimte biedt aan jouw gevoel en houdt tevens rekening met de gevoelens van nabestaanden van iemand die in jouw familie- of vriendenkring is overleden.

-
© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629