call 072 - 844 52 85 menu

timer Leestijd: 0 minuten

rieten kist uitvaartRieten doodskist

Bent u op zoek naar een rieten doodskist? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Als iemand overlijdt, dan moet alles in een hoog tempo worden geregeld. Daarom kiezen veel mensen voor een standaard houten doodskist. Toch is er op het gebied van grafkisten veel meer mogelijk. Een meer duurzame en natuurlijke keuze is de rieten doodskist.

Wat is een rieten doodskist?

Een rieten doodskist heet ook wel een rieten grafkist, een grafmand, een rieten doodsmand of een rieten begrafeniskist genoemd. Het is een duurzame keuze voor het afscheid. De rieten grafmand bestaat uit gevlochten wilgentenen. De wilgentenen worden met de hand in de vorm van een grafkist gevlochten. U heeft de keuze uit een rieten doodskist met deksel of zonder deksel. Heeft de rieten doodskist geen deksel? Dan is het noodzakelijke om een lijkwade te gebruiken. Dit is een stevige doek waar de overledene in wordt gewikkeld. Bij een rieten doodskist met deksel is een lijkwade niet altijd nodig.

 

Waarom een rieten doodsmand kopen?

Wettelijk gezien bent u niet verplicht tot een kist. De wet zegt dat een overledene begraven of gecremeerd moet worden in een uitvaartkist, of in een ‘omhulsel’. Onder dit omhulsel valt ook de rieten doodskist. Met of zonder deksel. Spreekt de standaard houten doodskist u niet aan? Dan kunt u kiezen voor een rieten doodskist. Deze rieten lijkkist wordt voornamelijk gebruikt bij een natuurbegrafenis of crematie. Wordt een lichaam in een rieten doodskist begraven? Dan kan de natuur het afbreekproces sneller beginnen en voltooien. Het is daarmee een meer natuurlijke keuze. Het is wel van belang om het beleid van uw uitvaartcentrum te checken. Een (natuur)begraafplaats of crematorium kan eigen eisen en regels omtrent de uitvaartkist hebben.

Rieten kist uitvaart: Voor begrafenis en crematie

Een rieten doodskist is zowel voor een begrafenis als voor een crematie geschikt. Hierbij gelden wel een aantal voorwaarden. Zo moet de doodskist natuurlijk afbreekbaar zijn. Bij een rieten begrafeniskist zit dat wel goed. Wilgentenen zijn een natuurlijk materiaal, die de natuur snel afbreekt. Ook moet de rieten doodkist bepaalde afmetingen hebben. De standaardafmetingen zijn 195 cm lang en 55 cm breed. Dit geldt ook voor een rieten doodsmand.

Rieten doodskist

Extra regels bij een crematie

Wettelijk gezien mag u een rieten doodskist gebruiken. Toch kan het crematorium (aanvullende) eisen stellen. Zo moet de rieten doodsmand bijvoorbeeld een gelijkmatige onderkant (van hout) hebben voor een veilige invoer. Ook mag het materiaal niet te snel vlam vatten. Dit kan gevaarlijk zijn voor de medewerkers. Wilt u een rieten doodsmand kopen? Controleer daarom eerst welke eisen er gelden bij uw uitvaartcentrum.

Een rieten doodskist kopen

U bent niet verplicht om een doodskist bij uw uitvaartondernemer te kopen. U bepaalt zelf welke kist of grafmand u koopt. Maar u kiest ook zelf waar u deze koopt. Zo zijn er tegenwoordig online veel aanbieders te vinden. Het lijkt misschien vreemd om online een rieten doodsmand te kopen. Toch gebeurt dit steeds meer. Daarom is het handig om te vergelijken. U ziet welke opties er zijn en hoeveel de rieten grafkisten kosten. Vergelijken kan via Uitvaartverzekeringwijzer.net. Ook kunt u via ons een doodskist kopen. Heeft u hier vragen over? Neem dan gerust contact op.

 

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat