menu

Doodskist kopen

Voor zowel een begrafenis als een crematie is de doodskist, ook wel de grafkist genoemd, de standaard optie om het lichaam van een overledene te omhullen. Er zijn echter een aantal punten die bij de keuze voor een doodskist meespelen en handig zijn om te weten. Ook zijn er grote prijsverschillen tussen goedkope doodskisten en luxere doodskisten. Goed vergelijken kan u daarom veel geld besparen.

Inhoudsopgave

Waar moet u op letten bij het kopen van een doodskist?doodskist

Het kopen van een doodskist is vaak een beslissing die snel gemaakt moet worden, vanwege de tijdsdruk van de uitvaart. Toch is het belangrijk om niet te snel te beslissen en eerst rustig te vergelijken. Hierdoor verkleint u de kans dat u op een later moment spijt heeft gehad van uw keuze en ook kunt u daardoor prijzen beter vergelijken. Hieronder vindt u een opsomming van de punten waar u op moet letten bij het kopen van een doodskist.

  • Is de doodskist natuurlijk afbreekbaar
    Het eerste belangrijke punt waarop gelet moet worden is dat de doodskist conform de Nederlandse wet natuurlijk afbreekbaar moet zijn. Dit geldt ook voor de bekleding van de uitvaartkist. Hierbij is een uitzondering gemaakt voor verbindingsmaterialen (spijkers, schroeven, nietjes, lijm of klemmen) en handvaten en andere ornamenten die vanaf de buitenkant verwijderd kunnen worden. Een doodskist van metaal of kunststof is een overtreding van de wet, maar deze zijn soms wel te vinden in het buitenland.
  • Doodskist regels bij een crematie
    Het tweede punt is extra te letten op het type materiaal indien de doodskist gebruikt wordt bij crematie. Er zijn met het oog op economische en ecologische argumenten enkele nieuwe materialen voor doodskisten, zoals doodskisten van karton of (vervilt) wol. Sommige van deze vernieuwingen in materialen hebben echter tot problemen geleid bij crematies en de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) adviseert zijn leden om uitvaartkisten gemaakt van karton en wol niet te gebruiken. De lichte ontvlambaarheid van deze stoffen heeft in het verleden geleid tot gevaarlijke situaties en ook situaties die de “piëteit van de nabestaanden” negatief beïnvloedde. Indien de voorkeur uitgaat naar een ander hoofdmateriaal dan hout is het verstandig met het crematorium of de uitvaartverzorging te overleggen wat toegestaan en verstandig is.
  • Standaard of Afwijkende maten
    Laatste punt om op te letten is de grootte van de uitvaartkist. De standaardafmetingen van een doodskist zijn 195 cm lang en 55 cm breed (gemeten bij de schouder.) Volgens de uitvaartbranche past 95% van overledenen hierin, maar dan is nog steeds 1 op 20 doodskisten van bijzondere afmetingen. Meestal is dit dan ook niet een probleem, maar bij doodskisten met bijzondere materialen of de meer kostbare doodskisten kan een afwijkende maat kist de keuzemogelijkheden beperken.

Afwijkende doodskist is duurder

Houdt er rekening mee dat een kist met afwijkende maten duurder is dan de standaardprijs van een kist, tot wel twee keer zo duur. Hoe groter de afwijking van de standaard maat, hoe sneller de prijs omhoog gaat. Vraag naar prijzen en voorwaarden bij uw leverancier of uitvaartonderneming, de prijzen en beschikbaarheid voor afwijkende maten staan doorgaans niet standaard vermeld in brochures of op websites.

Goedkope doodskistGrafkist

Doodskisten verschillen sterk in prijs, maar meestal wordt uitgegaan van een standaardkist die tussen de € 200,- en €500,-. Voor een kist in deze prijsklasse is de keuze niet heel erg ruim. Toch kunt u ook in deze prijsklasse een prachtige kist vinden.

Alle kisten ongeacht de prijs, voldoen aan de functionele eisen voor een doodskist. Wanneer we kijken naar nog goedkopere kisten, dan komen we al snel bij een kartonnen grafkist terecht. Deze grafkist is milieuvriendelijker en dient vaak zelf gemonteerd te worden.

Duurdere doodskisten prijzen

Boven de €500,- nemen de mogelijkheden echter snel toe en is er veel meer variatie mogelijk. De meeste aanbieders van doodskisten hebben kisten tot €5000,- in het assortiment. Het materiaal van dit soort grafkisten is vaak heel anders dan bij de goedkopere grafkisten.

Doodskist alternatieven

Een doodskist spreekt echter niet iedereen aan voor een begrafenis of crematie. Desondanks stelt de wet dat een lichaam enkel begraven of gecremeerd mag worden in een uitvaartkist, dan wel een “omhulsel.” Als bekende alternatieven voor kisten zijn er lijkwades en grafmanden. Soms ook een combinatie van de twee. Lijkwades zijn erg populair voor mensen die bij een natuurbegrafenis belangrijk vinden. De lijkwade of mand stelt de natuur in staat het natuurlijke proces van de afbraak van het lichaam sneller te beginnen en voltooien. Om deze reden is een alternatief voor de uitvaartkist vooral in trek op natuurbegraafplaatsen.

Lijkwade

De lijkwade is een stevige doek waar iemand in gewikkeld kan worden, waardoor contact met de overledene persoonlijker kan worden. De lijkwade zelf is echter niet voldoende om begraven of gecremeerd in te worden. Er dient een draagbaar of opbaarplank gebruikt te worden waarop het lichaam vervoerd kan worden. Bij crematie dient het lichaam doorgaans ook op een egale ondergrond met een rand te liggen, hiervoor zijn speciale zogeheten inschuifplanken als de opbaarplank niet aan deze eisen voldoet. Houdt er verder rekening mee dat een lichaam gewikkeld in een lijkwade en liggend op een draagbaar wel stabiel vervoerd moet kunnen worden. Vaak wordt het ingewikkelde lichaam met banden aan de draagbaar vastgemaakt.

Grafmand

Het tweede alternatief is de grafmand. Hierin kan ook een lichaam gewikkeld in een lijkwade gelegd worden. De mand hoeft niet een deksel te hebben als er een lijkwade word gebruikt. Zonder lijkwade is dit wel noodzakelijk. Grafmanden speciaal gemaakt voor crematie zijn voorzien van een houten bodem, waardoor een draagbaar of inschuifplank niet nodig is.

Uiteindelijke is er veel keuze mogelijk voor een doodskist of alternatief omhulsel. Uitvaartondernemingen en leveranciers kunnen hulp bieden bij het maken van een keuze. Maar natuurlijk is het vooral belangrijk dat de overledene en de nabestaanden zich in de keuze kunnen vinden. Behalve het kiezen voor een begrafenis of crematie, is het ook verstandig om de keuze voor doodskist of een alternatief met elkaar te bespreken.

De toekomst van de doodskist

In het verleden werden de meeste doodskisten gekozen via een boek van een uitvaartverzorger. De grafkist werd vervolgens ook via de uitvaartondernemer besteld. Tegenwoordig gebeurd dat steeds minder. Mensen kunnen via internet doodskisten vergelijken en zien dat het vaak veel goedkoper kan wanneer ze een grafkist online bestellen. De grafkist wordt dan ook nog bezorgd op de gewenste locatie. Onze uitvaartexpert Leon Schouten verwacht dat de uitvaartbranche de komende jaren in snel tempo zal veranderen. Ook het bestellen van doodskisten zal daarbij veel meer online gebeuren. Daarnaast verwacht hij ook dat het huren van een grafkist ook steeds populairder zal worden.

Grafkist IKEA

Grafkist IKEAEen grafkist van IKEA klinkt als een grap, maar in Italië heeft IKEA al grafkisten op de markt gebracht. Een IKEA grafkist is net als de IKEA boekenkasten een bouwpakket welke u gemakkelijk in elkaar kunt zetten. Of een IKEA doodskist ook in Nederland op de markt gebracht zal worden is nog onbekend. Volgens onze uitvaartexpert is het echter een kwestie van tijd. In onderstaand filmpje ziet u een IKEA achtige doodskist wat als een bouwpakket geleverd wordt.

© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629