call 072 - 844 52 85 menu

Doodskist

timer Leestijd: 4 minuten

Doodskist kopen

Wilt u een doodskist kopen? Dan bent u hier aan het juiste adres. Tegenwoordig kunt u de kist gewoon zelf online kopen. Dit is vaak een stuk goedkoper dan via een uitvaartondernemer. Vergelijk hieronder alle doodskisten.

Waar moet u op letten bij het kopen van een doodskist?doodskist

Het kopen van een doodskist is vaak een beslissing die snel gemaakt moet worden. Dit komt vanwege de tijdsdruk van de uitvaart. Toch is het belangrijk om niet te snel te beslissen. Door eerst goed te vergelijken verkleint u de kans dat u op een later moment spijt krijgt van uw keuze. Hieronder vindt u een opsomming van de punten waar u op moet letten bij het kopen van een doodskist.

  • Is de doodskist natuurlijk afbreekbaar
    Het eerste belangrijke punt waarop gelet moet worden is dat de grafkist conform de Nederlandse wet natuurlijk afbreekbaar moet zijn. Dit geldt ook voor de bekleding van de uitvaartkist. Hierbij is een uitzondering gemaakt voor verbindingsmaterialen (spijkers, schroeven, nietjes, lijm of klemmen) en handvaten en andere ornamenten die vanaf de buitenkant verwijderd kunnen worden. Een doodskist van metaal of kunststof is een overtreding van de wet, maar deze zijn soms wel te vinden in het buitenland.
  • Doodskist regels bij een crematie
    Het tweede punt is extra te letten op het type materiaal indien de doodskist gebruikt wordt bij crematie. Er zijn met het oog op economische en ecologische argumenten enkele nieuwe materialen voor doodskisten. Hierbij kunt u denken aan karton of (vervilt) wol. Sommige van deze vernieuwingen in materialen hebben echter tot problemen geleid bij crematies. De LVC adviseert haar leden om uitvaartkisten gemaakt van karton en wol niet te gebruiken.
  • Standaard of Afwijkende maten
    Laatste punt om op te letten is de grootte van de uitvaartkist. De standaardafmetingen van een doodskist zijn 195 cm lang en 55 cm breed (gemeten bij de schouder.) Volgens de uitvaartbranche past 95% van overledenen hierin.

Afwijkende doodskist kopen

Houdt er rekening mee dat een kist met afwijkende maten duurder is danWat is de maat van een doodskist? de standaardprijs van een kist. Tot wel twee keer zo duur. Hoe groter de afwijking van de maat, des te sneller de prijs omhoog gaat. Vraag naar prijzen en voorwaarden bij uw leverancier of uitvaartonderneming. De prijzen en beschikbaarheid voor afwijkende maten staan doorgaans niet standaard vermeld in brochures of op websites.

Goedkope doodskistGrafkist

Doodskisten verschillen sterk in prijs, maar meestal wordt uitgegaan van een standaardkist die tussen de € 200,- en €500,-. Voor een kist in deze prijsklasse is de keuze niet heel erg ruim. Toch kunt u ook in deze prijsklasse een prachtige kist vinden.

Goedkope doodskist niet slechter

Alle kisten ongeacht de prijs, voldoen aan de functionele eisen voor een doodskist. Wanneer we kijken naar nog goedkopere kisten, dan komen we al snel bij een kartonnen doodskist of een rieten doodskist terecht. Deze kist is milieuvriendelijker en dient vaak zelf gemonteerd te worden.

Luxe doodskist kopen

Boven de €500,- nemen de mogelijkheden echter snel toe en is er veel meer variatie mogelijk. De meeste aanbieders van doodskisten hebben kisten tot €5000,- in het assortiment. Het materiaal van dit soort kisten is vaak heel anders dan bij de goedkopere doodskisten.

Doodskist alternatieven

Een doodskist spreekt echter niet iedereen aan voor een begrafenis of crematie. Desondanks stelt de wet dat een lichaam enkel begraven of gecremeerd mag worden in een uitvaartkist, dan wel een “omhulsel.” Als bekende alternatieven voor kisten zijn er lijkwades en grafmanden. Soms ook een combinatie van de twee. Lijkwades zijn erg populair voor mensen die bij een natuurbegrafenis belangrijk vinden. De lijkwade of mand stelt de natuur in staat het natuurlijke proces van de afbraak van het lichaam sneller te beginnen en voltooien. Om deze reden is een alternatief voor de uitvaartkist vooral in trek op natuurbegraafplaatsen.

Lijkwade

De lijkwade is een stevige doek waar iemand in gewikkeld kan worden, waardoor contact met de overledene persoonlijker kan worden. De lijkwade zelf is echter niet voldoende om begraven of gecremeerd in te worden. Er dient een draagbaar of opbaarplank gebruikt te worden waarop het lichaam vervoerd kan worden. Bij crematie dient het lichaam doorgaans ook op een egale ondergrond met een rand te liggen, hiervoor zijn speciale zogeheten inschuifplanken als de opbaarplank niet aan deze eisen voldoet.

Grafmand

Het tweede alternatief is de grafmand. Hierin kan ook een lichaam gewikkeld in een lijkwade gelegd worden. De mand hoeft niet een deksel te hebben als er een lijkwade word gebruikt. Zonder lijkwade is dit wel noodzakelijk. Grafmanden speciaal gemaakt voor crematie zijn voorzien van een houten bodem. Hierdoor is een draagbaar of inschuifplank niet nodig.

De toekomst van het kopen van een doodskist

In het verleden werden de meeste doodskisten gekozen via een boek van een uitvaartverzorger. De kist werd vervolgens ook via de uitvaartondernemer besteld. Tegenwoordig gebeurd dat steeds minder. Mensen kunnen via internet doodskisten vergelijken. Zo zien ze dat het vaak veel goedkoper kan. De kist wordt dan ook nog bezorgd op de gewenste locatie.

Onze uitvaartexpert Leon Schouten verwacht dat de uitvaartbranche de komende jaren in snel tempo zal veranderen. Ook het bestellen van doodskisten zal daarbij veel meer online gebeuren. Daarnaast verwacht hij ook dat het huren van een doodskist ook steeds populairder zal worden.

Doodskist IKEA

Doodskist IKEAEen doodskist IKEA klinkt als een grap. Toch heeft het bedrijf in Italië al kisten op de markt gebracht. Een IKEA doodskist is net als de IKEA boekenkasten een bouwpakket welke u gemakkelijk in elkaar kunt zetten. Of IKEA ook in Nederland kisten op de markt gaat brengen is nog onbekend. In onderstaand filmpje ziet u een IKEA achtige doodskist wat als een bouwpakket geleverd wordt.

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2023
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat