menu

Uitvaartbegeleiding vergelijken

Leestijd: 3 minuten

Wanneer er iemand is overleden worden de nabestaanden geholpen bij het regelen van de uitvaart door een uitvaartleider. Dit wordt ook wel uitvaartbegeleiding genoemd. Voor nabestaanden is de periode na overlijden een hele drukke periode van rouw en verdriet. Nabestaanden ervaren deze periode vaak als erg druk en chaotisch. Een uitvaartverzorger, ook wel uitvaartbegeleider genoemd helpt nabestaanden in deze periode bij het regelen van een uitvaart. Maar wat is uitvaartbegeleiding precies? en wat doet een uitvaartleider allemaal? Lees hier alles over uitvaartbegeleiding.

Wat is uitvaartbegeleiding?

UitvaartbegeleidingGelukkig is al snel na het overlijden van een dierbare een goede uitvaartleider aanwezig. De uitvaartbegeleiding gebeurd op een zeer professionele en begripvolle manier, om het afscheid zo prettig mogelijk te laten verlopen. Een uitvaartbegeleider helpt de nabestaanden met het regelen van de uitvaart. Door het verlies van een dierbare krijgen de nabestaanden een zware tijd. Die zullen in rouw zijn en het nodige moeten verwerken terwijl er ook allerlei praktische zaken dienen te worden geregeld. Een goede uitvaartbegeleiding helpt hierbij, dankzij een goed opgeleide uitvaartbegeleider staat de verzorging van het laatste afscheid onder goed toezicht om dit aan alle wensen van de nabestaanden te laten voldoen.

Wat doet een uitvaartleider allemaal?

Een uitvaartleider staat als verbinding tussen de nabestaanden en de begraafplaatsnatuurbegraafplaats of crematorium. Hieronder vindt u een opsomming van de werkzaamheden van een uitvaartleider.

  1. Uitvaartleider kiezen
    Nadat het overlijden van een persoon is bevestigd door een arts wordt door de nabestaanden meestal een uitvaartleider gekozen. Deze komt dan vaak direct langs om een aantal zaken te bespreken of er worden telefonisch al een aantal belangrijke vragen gesteld.
  2. De uitvaartleider komt langs voor een eerste gesprek
    Zodra de uitvaartbegeleiding is gekozen komt hij/zij al snel op bezoek. Dit kan bij de familie thuis zijn of bijvoorbeeld in het ziekenhuis of verzorgingstehuis als de overledene daar is gestorven. Een van de eerste dingen die moet gebeuren is het bepalen wat er gaat gebeuren met het lichaam en waar het opgebaard mag worden. Dit kan in bijvoorbeeld in het huis van de overledenen zijn, maar ook in een uitvaartcentrum. Verder komt ook al snel de vraag of er een uitvaartverzekering of andere levensverzekering is en wordt besproken wat het budget voor de uitvaart is. Deze vragen zijn erg belangrijk en zorgen ervoor dat de uitvaartbegeleiding u zo goed mogelijk kan adviseren.
  3. Soort uitvaart
    De uitvaartbegeleider zal vervolgens vragen of het lichaam van de overledene gecremeerd of begraven mag worden. Zodra die keuze gemaakt is kan de uitvaartbegeleider samen met de nabestaanden de uitvaart gaan regelen.
  4. Het lichaam ophalen en verzorging
    De uitvaartbegeleider zal ervoor zorgen dat het lichaam van de overledene opgehaald wordt en de verzorging plaats zal vinden.
  5. De uitvaart regelen
    Een andere belangrijke taak van de uitvaartbegeleider is het begeleiden van de nabestaanden bij alle keuzes rondom de uitvaart. De uitvaartbegeleiding informeert de nabestaanden over alle keuzes die gemaakt moeten worden en luistert goed naar alle uitvaartwensen. Vervolgens helpt de uitvaartbegeleiding met het organiseren van de uitvaart.
  6. De Rouwadvertentie, rouwkaart en speeches
    Ook kan een uitvaartleider helpen bij het maken van een rouwadvertentie, een rouwkaart of een speech. Maar indien gewenst geeft de uitvaartleider ook advies over begrafeniskledinguitvaartmuziekuitvaartfotografie en uitvaartvideo. Dit is iets waar nabestaanden veel waarde aan hechten aangezien ze heel veel keuzes moeten maken in korte tijd. Een beetje extra hulp van een uitvaartexpert is daarom vaak gewenst. Daarnaast moeten er nog andere keuzes gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld de keuze van de rouwauto, de doodskist, de grafsteen of urn en de uitvaartbloemen.
  7. De uitvaart zelf
    Tijdens de uitvaart zelf is de uitvaartbegeleider ook aanwezig om alles in goede banen te leiden.
  8. De nazorg
    Tot slot houdt de uitvaartbegeleiding contact met u indien dat nodig is en wordt er minimaal na vier weken altijd even contact met u opgenomen om te kijken hoe het met u gaat na alle veranderingen in uw leven. Dit gesprek om even te praten over het afscheid doet veel mensen goed en kan er indien nodig ook geholpen bij rouwverwerking. Indien u ervoor kiest dankbetuigingen te schrijven of een plek zoekt om het as na een crematie uit te strooien dan dan hij of zij u hier ook mee bij. Zo zijn er een aantal bijzondere mogelijkheden als u ervoor kiest om het as uit te strooien. Dit kan namelijk over het water zijn of misschien wel over een speciaal plekje waar u met uw dierbare regelmatig kwam.

Kosten uitvaartbegeleiding

uitvaartbegeleiderDe kosten van uitvaartbegeleiding kunnen flink verschillen. Daarom is het goed om vooraf goed te vergelijken op prijs en kwaliteit. Sommige uitvaartbegeleiders werken namelijk met pakketten waarbij ze ook de kosten van de crematie of begrafenis hebben verwerkt. Andere uitvaartbegeleiders hanteren een uurtarief waarbij u vooraf een globale inschatting van de kosten krijgt. Gemiddeld gezien kost de uitvaartbegeleiding ongeveer 1500,- euro.

U hoeft na dit gelezen te hebben dus niet bang te zijn dat u er alleen voor staat. Er is altijd een begripvolle uitvaartbegeleider aanwezig om u te begeleiden en een hart onder de riem te steken indien dit nodig is.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01