menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 20 juli 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 27 september 2023

Elektrisch cremeren

Duurzaamheid speelt een grote rol in ons leven. Ook voor een uitvaart zijn er al duurzame alternatieven, zoals resomeren en cryomeren. Maar deze vorm van uitvaart is nog niet toegestaan in Nederland. Een duurzaam afscheid dat wél is toegestaan, is het elektrisch cremeren. Op deze pagina leest u wat elektrisch cremeren is.

Wat is elektrisch cremeren?

Bij een crematie wordt het lichaam van de overledene door middel van vlammen verbrand. Hiervoor gebruikt het crematorium een gasoven. Elektrisch cremeren gaat anders. De oven werkt net zoals een elektrische oven thuis. Alleen is de crematieoven veel groter. De elektrische oven wordt verhit met verwarmingselementen. Zo komt er een enorme hitte vrij, die wordt verspreid door ventilatoren. Door deze hoge temperatuur vergaat het lichaam tot stof. Dit proces neemt minder tijd in beslag dan de verbranding door vlammen.

Wat zijn de voordelen van elektrisch cremeren?

Uit onderzoek van het TNO blijkt dat cremeren het meest vervuilend is. Dit heeft te maken met de uitstoot die vrij komt bij de verbranding. Om deze uitstoot tegen te gaan, komen er steeds meer regels voor de filters in de crematieoven. Een makkelijker alternatief is het elektrisch cremeren. Het gebruik van een elektrische oven heeft namelijk een aantal voordelen ten opzichte van een gasoven.

Lagere uitstoot

Volgens TNO komt er bij een doorsnee crematie gemiddeld 208 kilogram CO2 vrij. Dit staat gelijk aan een autorit van Amsterdam naar Praag. Bij elektrisch cremeren is deze uitstoot een stuk lager. Dat komt omdat de energie die nodig is duurzaam opgewekt kan worden. Met zonnepanelen of windmolens. Hierdoor komen er alleen broeikasgassen vrij door het lichaam en de kist. Het gebruik van een elektrische oven brengt de CO2 uitstoot met zo’n 113 kilogram per crematie terug.

Minder gebruik van energie

Een gemiddelde crematie verbruikt zo’n 60 kubieke meter aan gas. Dit staat gelijk aan 140 keer douchen. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 1500 kubieke meter gas per jaar; 25 crematies stoten dus net zoveel uit als één huishouden in één jaar. In Nederland sterven elk jaar zo’n 150.000 mensen, waarvan het grootste deel wordt gecremeerd. Al deze crematies samen verbruiken elk jaar bijna net zoveel gas als een kleine stad. Cremeren is dus niet echt duurzaam. Bij elektrische crematie is er geen fossiele brandstof meer nodig, maar alleen duurzaam opgewekte energie. Op deze manier is er geen gas nodig. Elektrisch cremeren is daarom energieneutraal en zeer milieuvriendelijk.

Elektrisch cremeren: een duurzaam alternatief

Elektrische ovens zijn al lange tijd in onder andere Zwitserland in gebruik. Begin 2019 werd elektrisch cremeren voor het eerst gedaan in Nederland. Het gebruik van de elektrische oven is een goede stap in de richting van een meer duurzame uitvaart. Ook voor uitvaartorganisaties is duurzaamheid een belangrijk thema. Zo heeft uitvaartverzekeraar en uitvaartondernemer DELA bijvoorbeeld de ambitie om in 2030 alle crematies klimaatneutraal te maken door middel van duurzame alternatieven, zoals elektrisch cremeren.

Kan het nog duurzamer?

Een begrafenis is nog altijd duurzamer dan een crematie. Echter, deze moet dan wel groen verlopen. Zoals het gebruik van een afbreekbare kist, een elektrische rouwauto, gerecycled papier voor de rouwkaarten, bloemen uit eigen tuin en een gerecyclede grafsteen. Toch kiest het overgrote deel van de mensen voor een crematie. Volgens het CBS is dit ruim 65 procent. Het verduurzamen van crematies is dan ook van groot belang. Naast elektrisch cremeren helpt dit daar ook bij:

  • Het gebruik van een duurzame kist; dit zorgt voor een lagere CO2 uitstoot
  • Duurzaam vervoer, zoals een elektrische rouwauto
  • Het gebruik van graszoden bij de opbaring; deze zorgen voor een natuurlijke koeling
© Kompas Storefronts BV 2014-2025
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01