call 072 - 844 52 85

As bewaren na de crematie

Wanneer u afscheid heeft genomen van een geliefde die wordt gecremeerd, wordt de as die overgebleven is aan u gegeven. Maar wat kunt u eigenlijk met dit as en wat mag u er mee doen? Nabestaanden mogen volgens de Nederlandse wetgeving helemaal zelf bepalen wat er met de as gebeurt. Sommige mensen kiezen voor een monument op het kerkhof of bewaren de urn met de as thuis. Anderen verwerken de as in sieraden of strooien het uit op een bijzondere plaats. Na de crematie bewaart het uitvaartcentrum de as vaak totdat u heeft besloten wat u er precies mee wilt gaan doen.

De as in een urn bewaren
Heel vaak kiezen mensen er voor om de as van de overledene te bewaren in een urn. Dit is een bijzondere vaas die in alle soorten en maten voorkomt. Zo kunt u ervoor kiezen om een standaard urn aan te schaffen. U kunt echter ook een persoonlijke urn laten maken. Doordat er zoveel urnen zijn, lopen de prijzen van deze urnen ook erg uiteen. U kunt uiteraard ook zelf beslissen waar de urn komt te staan. Sommige mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om deze op een kerkhof of bij een speciale gedenkmuur te plaatsen. Anderen nemen de urn liever mee naar huis en kiezen zelf een plek in of rondom het huis.

As verwerken in voorwerpen
Er is de laatste jaren een sterke stijging te zien van mensen die de as van een nabestaande verwerken in bijvoorbeeld een ketting of een ring. Vaak wordt de as dan over verschillende nabestaanden(bijvoorbeeld alle kinderen) verdeeld, waarna ieder zelf kan beslissen wat ze er mee gaan doen. Soms is het zelfs mogelijk om de as te laten tatoeëren. Er zijn echter nog niet veel tatoeagewinkels die dit doen. Ook in dit geval laat de wet de nabestaanden volledig vrij: u mag zelf weten wat u met de as doet.

De as verstrooien
Een andere veelgebruikte manier is het verstrooien van as. Dit gebeurt al behoorlijk lang en vaak kiezen mensen in dat geval voor een favoriet plekje van de overledene. Stel uzelf bijvoorbeeld voor dat de overledene dol was op de zee, dan kunnen de nabestaanden ervoor kiezen om de as daar uit te strooien. Overigens hebben vrijwel alle uitvaartorganisaties ook een eigen strooiveld, waar de as uitgestrooid kan worden. Voor het verstrooien van as gelden namelijk wel regels. Het mag niet zomaar overal verstrooid worden. Daarvoor zal eerst specifieke toestemming gevraagd moeten worden bij de gemeente. Natuurlijk zullen de meeste gemeentes zich in zulke gevallen billijk opstellen. Er wordt echter wel gekeken of de locatie wel geschikt is voor het verstrooien van as. Het is dus aan te raden om vooraf goed na te denken over de locatie wanneer u de as wilt gaan verstrooien.

As bewaren na de crematie
5 (100%) 1 vote

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629