menu

Uitvaartcentrum

Leestijd: 4 minuten

Bij een overlijden komt er altijd veel kijken. Naast het verdriet en de rouwverwerking komt er rondom een overlijden een hele stoet aan geregel op de nabestaanden af. Immers, de uitvaart zal dan geregeld moeten worden. In de meeste gevallen krijgen de nabestaanden dan hulp en begeleiding van de uitvaartondernemer. De uitvaartondernemer zorgt ervoor dat de uitvaart tot in de puntjes wordt geregeld en denkt ook aan zaken die gemakkelijk vergeten worden. De uitvaartondernemer is vaak verbonden aan een uitvaartcentrum. Veel zaken rondom de uitvaart vinden plaats in de een uitvaartcentrum. Maar wat is een uitvaartcentrum en wat gebeurd er allemaal in een uitvaartcentrum?

Wat gebeurt er in een uitvaartcentrum?uitvaartcentrum

In de praktijk is het meestal zo dat de uitvaartondernemer verbonden is met een uitvaartcentrum of dat hij hier ruimte huurt. In het uitvaartcentrum zit een kantoor waar allerlei zaken geregeld worden met betrekking tot de uitvaart en de administratie vindt er plaats. Maar het kantoor is juist de plek in het uitvaartcentrum wat altijd verborgen blijft en die menigeen niet zal zien. Veel beter bekend is dat een uitvaartcentrum ook een aula heeft. In de aula vinden de rouwdiensten plaatst. Dit is meestal van toepassing als er geen uitvaartdienst in een kerk of een andere locatie wordt gehouden.

Verder heeft een uitvaartcentrum opbaarkamers. Hier wordt de overledene opgebaard en kunnen familie en bekenden afscheid nemen. Na een uitvaartdienst, begrafenis of crematie vindt er een koffietafel plaats. Ook hier biedt een uitvaartcentrum faciliteiten voor. Een uitvaartcentrum heeft ook koelruimtes. Hier wordt het lichaam tot aan de dag van de uitvaart bewaard. De koelruimtes zijn vaak verbonden met een ruimte waar een overledene de laatste uitvaartverzorging krijgt. Een uitvaartcentrum is dus een geheel complete ruimte, waar het gehele proces wat op gang komt nadat iemand is overleden kan plaatsvinden.

Uitvaartcentrum en crematoriumUitvaartcentrum in Nederland

In veel gevallen is een crematorium ook een soort van uitvaartcentrum. De ruimtes die kunnen ontbreken in een crematorium zijn de koelruimtes, rouwkamers en de ruimtes voor de laatste verzorging. Dit vindt vaak in het uitvaartcentrum van de uitvaartondernemer plaats. Maar een crematorium heeft wel een aula waar de uitvaartdienst kan worden gehouden en een ruimte voor de koffietafel nadien. Een crematorium heeft dan wel weer extra faciliteiten die een regulier uitvaartcentrum niet heeft, zoals de ovens voor de verbranding van het lichaam.

Welke ruimtes heeft een uitvaartcentrum?

  • De aula
    Een aula vormt vaak het hart van een uitvaartcentrum en is de grootste ruimte. De aula is stijlvol en sober aangekleed en kan sterke eigenschappen vertonen met de binnenzijde van een kerk. Voorin is ruimte waar de doodskist wordt opgesteld en waar sprekers kunnen spreken. De rest van de aula is gevuld met stoelen of banken. Sommige uitvaartcentra hebben meerdere aula’s voor zowel grote uitvaarten als kleinere en intieme uitvaarten. Een aula is uitgerust met goede audiomogelijkheden, zodat sprekers goed te horen zijn en dat er uitvaartmuziek gedraaid kan worden. Ook de technische mogelijkheden worden beter, dus veel aula’s zijn tegenwoordig ook uitgerust met digitale faciliteiten. Zo kunnen er foto’s of video’s van de overledene getoond worden of wordt er gewerkt met lichteffecten.
  • De rouwkamer
    De rouwkamer is een intieme ruimte waar de kist met de overledene staat opgebaard. Hier kunnen familieleden, vrienden en bekenden afscheid nemen van de overledene. Voor de ingang van de rouwkamer staat vaak een tafel waar mensen hun condoleances in het condoleanceboek kunnen opschrijven. Er zijn uitvaartcentra die speciale familiekamers aanbieden waar familie 24 uur per dag toegang krijgt om het lichaam in een intieme ruimte te bezoeken.
  • De koelruimtes
    In de meeste gevallen zal een uitvaart plaatsvinden tussen de vier en zes dagen na het overlijden. In deze periode is het belangrijk dat het lichaam in goede staat blijft en het ontbindingsproces zoveel mogelijk gestopt wordt. Koeling is hiervoor noodzakelijk. Een overledene wordt daarom altijd bewaard in de koelruimte van het uitvaartcentrum. Tijdens een condoleance wordt de kist uit de koeling gehaald en naar de rouwkamer gebracht. Soms is er de wens dat de overledene thuis wordt opgebaard. Het lichaam zal dan niet worden overgebracht naar het uitvaartcentrum. Er worden dan thuis mogelijkheden geschapen om het lichaam zo koel mogelijk te bewaren.
  • Ruimte voor de laatste verzorging
    Wanneer iemand overlijdt in het ziekenhuis, dan zal de laatste uitvaartverzorging soms in het ziekenhuis kunnen plaatsvinden. Bij overlijden thuis zal de overledene naar het uitvaartcentrum worden overgebracht en de laatste verzorging krijgen. Het lichaam wordt dan aangekleed met de gewenste kleding en opgemaakt, zodat iedereen de overledene nog goed kan herkennen. Ook kan hier het lichaam gewassen worden. Sommige uitvaartcentra bieden familieleden de mogelijkheid om het lichaam te wassen, zoals in sommige religies en culturen gewenst is. Een lichte vorm van balseming is tegenwoordig ook mogelijk. Dit vindt ook in deze ruimte plaats.
  • Ruimte voor de koffietafel
    Als de uitvaart achter de rug is, vindt er vaak een koffietafel plaats. In het verleden was dit vaak het standaard kopje koffie met plak cake. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden onbegrensd. Moderne uitvaartcentra hebben tegenwoordig dan ook een professionele keuken waar voedselbereidingen kunnen plaatsvinden en waar voedsel en drank goed gekoeld kunnen worden. De ruimte waar de koffietafel plaatsvindt bestaat uit tafels met stoelen, waar mensen even bij kunnen komen en met andere mensen kunnen spreken. Een koffietafel is dikwijls een ontspannen moment op een toch wel gespannen en moeilijke dag.
  • Kantoorruimte
    In de kantoorruimte vindt het werk achter de schermen plaats. Hier zal de uitvaartondernemer zijn kantoor houden en van hieruit zaken met betrekking tot de uitvaart regelen. Hier zetelt ook de financiële administratie. Veel uitvaartcentra zijn verbonden aan een uitvaartverzekeraar. Mensen betalen een premie voor een natura uitvaartverzekering, zodat zij gegarandeerd een volledige uitvaart krijgen. Eventuele kosten die niet onder de uitvaartverzekering vallen zullen hier gefactureerd worden aan de nabestaanden. Sommige uitvaartcentra hebben ook een eigen drukkerij voor het drukken van de rouwkaarten. Dit is namelijk een klus wat snel moet gebeuren en zo kan de uitvaartondernemer dit in eigen hand houden.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01