menu

Natura uitvaartverzekering

Een natura uitvaartverzekering is een van de drie soorten uitvaartverzekeringen. Bij deze uitvaartverzekering vindt een uitkering plaats door middel van het leveren van diensten door een uitvaartonderneming. Bij een uitvaartverzekering in natura schakelt de uitvaartverzekeraar een uitvaartonderneming in die de uitvaart zal verzorgen. Die uitvaartverzorger zal vervolgens alles regelen, zodat uw nabestaanden zoveel mogelijk worden ontzorgt.

Natura uitvaartverzekering betekenis

Wat is een natura uitvaartverzekering is een vraag die onze uitvaartexperts vraag krijgen. De betekenis van deze verzekering is als volgt: Een uitvaartverzekering in natura zorgt ervoor dat uw nabestaanden, nadat u bent overleden, hulp krijgen van een uitvaartonderneming voor het regelen van uw uitvaart. Bekijk hieronder de voor en nadelen van een uitvaartverzekering in natura.

Voordelen van een uitvaartverzekering in Natura

Een uitvaartverzekering in natura heeft een aantal voordelen ten opzichte van de kapitaal uitvaartverzekering en de combinatie uitvaartverzekering.

 1. Uitvaartwensen vaak bekend
  Een van de grote voordelen van een uitvaartverzekering in natura is dat u vooraf zelf al veel kunt regelen. Hierdoor zorgt u ervoor dat uw nabestaanden al weten wat uw uitvaartwensen zijn. Uit ons eigen onderzoek is gebleken dat 71% van de Nederlanders niet op de hoogte zijn van de uitvaartwensen van hun partner of vrienden. Met een natura uitvaartverzekering zorgt u ervoor dat u dit goed geregeld heeft.
 2. Relatief lage premie
  De premie van een uitvaartverzekering in natura is in veel gevallen lager dan andere uitvaartverzekeringen. Doordat de natura uitvaartverzekeraars bepaalde inkoopvoordelen hebben bij uitvaartondernemingen kunnen ze een lagere premie hanteren.
 3. Weinig zelf regelen
  Het belangrijkste voordeel van een uitvaartverzekering in natura is dat uw nabestaanden zelf weinig voor de uitvaart hoeven te regelen. Veel Nederlanders vinden dit erg fijn, want in een periode van rouw komt er veel af op de nabestaanden. De hulp van een uitvaartonderneming met veel ervaring is een enorme steun.
 4. De betaling van de uitvaart
  Bij een natura verzekering hoeven de nabestaanden zich geen zorgen te maken over de betaling van de uitvaart. De natura uitvaartverzekeraar regelt dit met de uitvaartonderneming. Tenzij de nabestaanden een extra luxe uitvaart willen. Dan komen de kosten van de uitvaart hoger uit dan vooraf afgesproken. In dat geval zal de uitvaartondernemer dit tijdens het regelen van de uitvaart met uw nabestaanden bespreken.

Nadelen van een uitvaartverzekering in Natura

Een natura verzekering heeft ook een aantal nadelen. Wij hebben de nadelen hieronder voor u op een rij gezet.

 1. Beperkte keuzevrijheid
  De keuzevrijheid is vaak beperkt, waardoor de de uitvaartondernemer vaak gekozen wordt door de natura uitvaartverzekeraar. In sommige gevallen is het mogelijk om toch voor een andere uitvaartondernemer te kiezen. In dit geval krijgen de nabestaanden een bedrag uitgekeerd van de verzekeraar wat vaak niet genoeg is om de uitvaart van te betalen.
 2. Mogelijk bijkomende kosten
  Bij een natura uitvaartverzekering heeft u vooraf uw wensen kenbaar gemaakt, maar soms kan het voorkomen dat de nabestaanden nog wat extra opties willen toevoegen aan uw uitvaart. Hierdoor komen er vaak nog extra kosten bij en moeten uw nabestaanden alsnog voor deze kosten betalen.
 3. Natura vaak niet mogelijk voor 60+
  Bent u 60 jaar of ouder en wilt u een uitvaartverzekering in natura afsluiten? Dan is dit vaak niet mogelijk. Veel natura uitvaartverzekeraars willen namelijk geen natura uitvaartverzekering meer voor u afsluiten als u ouder bent dan 60 jaar.
 4. Teveel betaalde premie niet retour
  Bij uitvaartverzekeringen in natura betaalt u premie voor een bepaald uitvaartpakket. Soms kan het zijn dat uw nabestaanden ervoor kiezen om van sommige onderdelen uit dit pakket geen gebruik te maken. Zo kan het zijn dat ze bijvoorbeeld voor minder volgauto’s kiezen of dat ze de advertentie in de krant niet nodig vinden. Wanneer er geen gebruik gemaakt wordt van deze diensten zal de teveel betaalde premie helaas niet aan de nabestaanden worden overgemaakt.

Welke natura uitvaartverzekeraars zijn er?

In Nederland zijn er verschillende uitvaartverzekeraars. De meeste verzekeraars bieden u ook de keuze om een natura uitvaartverzekering af te sluiten. Bij onderstaande verzekeraars kunt u een natura verzekering afsluiten.

natura uitvaartverzekering

Vergelijken

Wanneer u de verschillende uitvaartverzekeringen heeft vergeleken en u erachter bent gekomen dat een uitvaartverzekering in natura en een kapitaal uitvaartverzekering niet de gewenste verzekeringen voor u zijn dan is er nog een derde mogelijkheid, namelijk de combinatie uitvaartverzekering. Bekijk hier meer informatie over de voor en nadelen van een combinatie uitvaartverzekering.

Afkopen

Een natura uitvaartverzekering afkopen is in sommige gevallen niet mogelijk, maar in veel gevallen is dit ook niet interessant als we het bekijken vanuit financieel oogpunt. In 2014 heeft de AFM onderzoek gedaan naar het afkopen van deze uitvaartverzekeringen. Een aantal natura uitvaartverzekeraars heeft na de gesprekken met de AFM aangegeven dat ze voor nieuwe polissen een betere afkoopregeling gaan hanteren. Wilt u uw natura verzekering afkopen? Dan raden wij u aan om contact op te nemen met uw verzekeraar om dit te bespreken. Uw verzekeraar kan dan uw situatie bekijken en de voor en nadelen met u bespreken.

© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629