menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 5 april 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 22 juni 2023

Natura uitvaartverzekering

Een natura uitvaartverzekering is een van de drie soorten uitvaartverzekeringen. Bij deze verzekering vindt de uitkering plaats door middel van een dienstenpakket. Voordat u de verzekering afsluit ziet u precies welke diensten er in het pakket zitten.

Wat is een natura uitvaartverzekering?

De natura uitvaartverzekering keert uit in diensten. De kosten van de uitvaart worden direct door de verzekeraar betaalt. Uw nabestaanden krijgen dus geen geld uitgekeerd. Ze krijgen een vooraf vastgesteld dienstenpakket. U verzekert diensten die zijn opgenomen in een standaard basispakket. Hierbij kunt u denken aan de kosten van:

 • Een standaard kist
 • De uitvaartondernemer
 • Het regelen van de overlijdensakte
 • Rouwvervoer
 • Rouwbrieven
 • De kosten van een crematorium of begraafplaats
 • verzorging van de overledene

Uitgebreider pakket

Naast het standaard basispakket hebben verzekeraars vaak nog duurdere pakketten. Kiest u voor een luxer pakket dan zijn meestal ook onderstaande diensten verzekerd.

 • Luxere kist
 • Meer rouwbrieven
 • Een aanvullend vrij te besteden geldbedrag

Voordelen natura uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering in natura heeft een aantal voordelen ten opzichte van de kapitaal uitvaartverzekering en de combinatie uitvaartverzekering.

 1. Uitvaartwensen vaak bekend
  U kunt zelf vooraf al veel regelen. Hierdoor zorgt u ervoor dat uw nabestaanden weten wat uw uitvaartwensen zijn. Uit ons eigen onderzoek is gebleken dat 71% van de Nederlanders niet op de hoogte is van de uitvaartwensen van hun partner. Met een natura uitvaartverzekering zorgt u ervoor dat u dit goed geregeld heeft.
 2. Relatief lage premie
  De premie van een uitvaartverzekering in natura is in veel gevallen lager dan andere uitvaartverzekeringen. Door inkoopvoordelen kunnen verzekeraars de premie laag houden.
 3. Weinig zelf regelen
  Het belangrijkste voordeel is dat uw nabestaanden zelf weinig voor de uitvaart hoeven te regelen. Veel Nederlanders vinden dit erg fijn. De hulp van een uitvaartonderneming met veel ervaring is een enorme steun.
 4. De betaling van de uitvaart
  De nabestaanden hoeven zich geen zorgen te maken over de betaling van de uitvaart. De uitvaartverzekeraar regelt dit met de uitvaartondernemer. Tenzij de nabestaanden een extra luxe uitvaart willen. Dan komen de kosten van de uitvaart hoger uit dan vooraf afgesproken.

Nadelen natura uitvaartverzekering

Een natura verzekering heeft ook een aantal nadelen. Wij hebben de nadelen hieronder voor u op een rij gezet.

 1. Beperkte keuzevrijheid
  De keuzevrijheid is vaak beperkt. Hierdoor bent u vaak verplicht om de uitvaart te laten regelen door een aangesloten uitvaartondernemer. Kiest u voor een niet aangesloten ondernemer? Dan wordt er vaak een minder uitgebreid dienstenpakket uitgekeerd.
 2. Mogelijk bijkomende kosten
  Bij een natura uitvaartverzekering heeft u vooraf uw wensen kenbaar gemaakt. Soms kan het voorkomen dat nabestaanden nog extra opties willen toevoegen aan uw uitvaart. Hierdoor komen er vaak nog meer kosten bij en moeten uw dierbare extra betalen.
 3. Natura vaak niet mogelijk voor 60+
  Bent u 60 jaar of ouder en wilt u een uitvaartverzekering in natura afsluiten? Dan is dit vaak niet mogelijk. Veel natura verzekeraars willen dan namelijk geen naturaverzekering meer voor u afsluiten.
 4. Teveel betaalde premie niet retour
  Het kan zijn dat uw nabestaanden ervoor kiezen om bepaalde onderdelen uit het pakket niet te gebruiken. Denk als voorbeeld aan minder volgauto’s of geen advertentie in de krant. De teveel betaalde premie wordt niet uitgekeerd aan de nabestaanden.

Welke natura uitvaartverzekeraars zijn er?

In Nederland zijn er verschillende uitvaartverzekeraars. De meeste verzekeraars bieden een natura uitvaartverzekering aan. Bij onderstaande verzekeraars kunt u een natura verzekering afsluiten.

natura uitvaartverzekering

Natura uitvaartverzekering afsluiten

Via onze website kunt u eenvoudig en snel een natura uitvaartverzekering afsluiten. Bekijk alle verzekeraars in onze handige vergelijker. Kies daarna de verzekeraar die het beste bij u past. Ga naar de website van de verzekeraar en sluit daar uw verzekering af. Heeft u liever advies? Dan kunt u het beste contact opnemen met een financieel adviseur.

Natura uitvaartverzekering of kapitaal uitvaartverzekering?

Een naturaverzekering is interessant voor mensen die zeker willen weten dat bepaalde diensten gedekt zijn. Bij een kapitaalverzekering hebben uw nabestaanden meer vrije keuze. Wanneer er bij de kapitaalverzekering geld overblijft zal dit naar de nabestaanden gaan. Bij de naturaverzekering is dat niet het geval.

Afkopen

Een natura uitvaartverzekering afkopen is in sommige gevallen niet mogelijk. In 2014 heeft de AFM onderzoek gedaan naar het afkopen van deze uitvaartverzekeringen. Wilt u uw natura verzekering afkopen? Dan raden wij u aan om contact op te nemen met uw verzekeraar om dit te bespreken. Uw verzekeraar kan uw situatie bekijken en de voor en nadelen met u bespreken.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01