menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 28 juni 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 22 juni 2023

Bloemen bij een uitvaart

Bloemen staan symbool voor liefde, hoop, medeleven en deelneming. Bloemen bij een uitvaart geven de nabestaanden dan ook troost. Er zijn verschillende soorten bloemen met ieder een eigen betekenis. Hieronder leest u hoe u bloemen voor de uitvaart regelt en welke soorten bloemen u kunt kiezen.

Bloemen regelen voor de uitvaart

bloemen bij een uitvaart

U kunt samen met uw uitvaartverzorger de bloemen regelen. Via een bloemist wordt er dan een mooie samenstelling van boeketten, rouwkransen en/of bloemstukken gemaakt. Echter, u bent niet verplicht om de bloemen via uw uitvaartverzorger te regelen. U bent vrij om zelf naar een bloemist te gaan. Een bloemist kan u helpen bij het uitzoeken van mooie en passende rouwboeketten of rouwstukken. Regelt u de bloemen zonder uw uitvaartverzorger? Lees dan wel goed de voorwaarden van uw uitvaartverzekering door. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de vergoeding van de kosten.

Welke bloemen kiest u voor een uitvaart?

Er zijn diverse soorten bloemen geschikt voor een uitvaart. Wellicht kan onderstaand overzicht u helpen bij uw keuze. Iedere bloemsoort heeft namelijk een bijzondere betekenis. 

Soort bloemSymbolische betekenis
RoosLiefde, respect en schoonheid
Rode tulpWare liefde
Gele tulpEen stralende glimlach
MadeliefHet delen van emoties en gevoelens
LeliePuurheid, onschuld en maagdelijkheid
SeringOnschuld en liefde
AnjerWaardigheid
AronskelkMaria
Lelietje van DalenChristus
VioolOnschuld, bescheidenheid en nederigheid
OrchideeVrouwelijkheid, schoonheid en elegantie
AsterVaarwel
Vergeet-me-nietWare liefde en hoop
ChrysantHet eindige
AmaryllisSchoonheid

De kleur van de bloemen bij een uitvaart

Naast de bloemsoort kunt u ook kiezen uit verschillende kleuren bloemen. Het is mooi om te weten dat elke kleur ook een eigen betekenis heeft. Hierdoor kunt u de uitvaart een bijzonder en persoonlijk karakter geven.

KleurSymbolische betekenis
WitPuurheid, kalmte, stilte, schoonheid, maagdelijkheid
RoodLiefde, lijden, hartstocht
RozeLieflijk, onschuld, tederheid
GeelKracht, energie, vrolijkheid
OranjeVitaal, warmte, extravert
Blauw Kalmte, rust, trouw, goddelijkheid
GroenHarmonie, evenwicht, balans, voorjaar
PaarsWijsheid, creativiteit, daadkracht

Het kiezen van de bloemen

Als een dierbare overlijdt, dan is het verdriet groot. Toch moeten er dan veel dingen geregeld worden. Zo ook het kiezen van de bloemen. Dit is geen gemakkelijke taak. Uw bloemist kan u hierbij helpen. U heeft de keuze uit een:

  • Rouwboeket
  • Rouwstuk
  • Rouwkrans

Een rouwboeket is een boeket van bloemen. Net zoals een boeket zoals u gewend bent. Het rouwboeket is zodanig samengesteld dat de bloemen qua kleur en soort geschikt zijn voor een uitvaart. Bij een rouwstuk zijn de bloemen in oase gestoken. Op deze manier ontstaat er een prachtig bloemstuk. Er zijn diverse vormen mogelijk, zoals een krans, hart of ovaal. 

Wel of geen rouwlint?

uitvaart bloemen

Bij een rouwboeket of rouwstuk kunt u een lint met een persoonlijke tekst toevoegen. Maar dat hoeft niet. U bepaalt zelf of u dit wel of niet mooi vindt. Kiest u voor een rouwlint? Dan schrijft u de tekst vooraf op papier en deze geeft u aan uw bloemist. Voorbeelden van teksten op een rouwlint zijn:

  • Rust zacht (naam van de overledene)
  • Voor altijd in ons hart
  • Rust in vrede
  • Met oprechte deelneming
  • Vaarwel lieve (naam van de overledene) 

Kosten bloemen bij een uitvaart

Doorgaans wordt voor bloemen een bedrag tussen de €80,- en €300,- gereserveerd. De kosten voor de bloemen bij een uitvaart worden door uw uitvaartverzekering vergoed. Hoe hoog het budget voor de bloemen is, hangt van het soort uitvaartverzekering af:

Met een kapitaal uitvaartverzekering komt er een bedrag vrij, waarmee u de begrafenis of crematie regelt. U bepaalt dan zelf hoeveel geld u uitgeeft aan de bloemen. Bij een natura uitvaartverzekering is er vooraf een standaard budget gereserveerd voor de bloemen bij een uitvaart. Als de kosten hoger zijn, dan zult u zelf moeten bijbetalen. Een combinatieverzekering keert zowel een bedrag in geld als in diensten uit. Het verschilt per polis hoeveel budget er voor de bloemen bij de uitvaart is.

Wat zijn de voorwaarden?

In de polis van uw uitvaartverzekering leest u wat de voorwaarden zijn voor de bloemen bij een uitvaart. U bent namelijk niet altijd vrij om zelf de bloemen te kiezen. Zo kunt u te maken krijgen met een vast rouwboeket dat via uw uitvaartverzorger wordt geregeld. Ook kan uw verzekeraar extra voorwaarden hebben. Zoals een samenwerking met bepaalde bloemisten en het reserveren van een vast bedrag. Bij een kapitaalverzekering heeft u daarom de meeste keuzevrijheid. En bij een natura uitvaartverzekering de minste.

bloemen bij een uitvaartdienst

Bloemen geven bij een uitvaart

Gaat u naar een uitvaart? Dan kunt u bloemen meenemen. Controleer wel eerst of dit ook de wens van de nabestaanden is. Op de rouwkaart staat vaak aangegeven of bloemen wel of niet gewenst zijn. Het kan ook zijn dat bepaalde bloemsoorten in sommige culturen niet gepast zijn. Als u twijfelt, kunt u altijd om advies vragen. Neemt u bloemen mee naar de uitvaartdienst? Dan kunt u aan de uitvaartondernemer vragen waar u de bloemen neer kunt leggen. Een uitvaartverzorger weet precies wat geschikte locaties zijn om de bloemen neer te leggen. Meestal is dit op of rond de kist of op een speciaal aangewezen plek.

Bloemen laten bezorgen

Kunt u zelf niet bij de uitvaart aanwezig zijn? Dan kunt u een rouwboeket of rouwstuk bij de familie laten bezorgen. U kunt de bloemen bij het adres van de familie, bij het uitvaartcentrum, bij de begraafplaats of bij het crematorium laten bezorgen. Kijk voor de zekerheid wel even op de rouwkaart. Dit is namelijk niet altijd gewenst.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01