call 072 - 844 52 85 menu

Kapitaal uitvaartverzekering

Een kapitaal uitvaartverzekering is een verzekering waarbij uw nabestaanden na uw overlijden een verzekerd bedrag uitgekeerd krijgen. De hoogte van het verzekerd bedrag van uw kapitaal uitvaartverzekering kiest u voordat u de verzekering afsluit. Deze verzekering wordt ook wel een uitvaartverzekering in geld genoemd. Bij een natura uitvaartverzekering wordt er geen geld uitgekeerd. Daarbij worden er producten en diensten geleverd worden door een uitvaartondernemer.

Aan de kapitaalverzekering zitten een aantal voor en nadelen. Hieronder hebben wij de belangrijkste voor en nadelen voor u op een rij gezet.

Kapitaal uitvaartverzekering voordelen

 1. Vrij te besteden verzekerd bedrag
  Een groot voordeel van deze verzekering is dat de nabestaanden het bedrag vrij kunnen besteden. De nabestaanden kunnen er daarom ook voor kiezen om het bedrag niet aan de begrafenis of crematie te besteden.
 2. Kinderen tot 18 jaar in veel gevallen gratis meeverzekerd
  In veel gevallen zijn kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd. Dit is helaas niet bij alle kapitaal uitvaartverzekeraars het geval. Het is daarom belangrijk om dit nog even na te vragen bij de betreffende verzekeraar.
 3. Flexibiliteit en vrije keuze van uitvaartondernemer
  Bij deze verzekering mogen de nabestaanden zelf bepalen wat ze met het geld doen. Ze zitten niet vast aan een bepaalde uitvaartverzorger.
 4. Hogere premies
  Over het algemeen zijn de premies van deze uitvaartverzekering hoger dan die van een natura uitvaartverzekering. Dit komt omdat de natura uitvaartverzekeraars bepaalde prijsafspraken hebben met een uitvaartbegeleider.

Kapitaal uitvaartverzekering nadelen

 1. Veel zelf regelen
  Wanneer u een kapitaal uitvaartverzekering afsluit, zullen uw nabestaanden na uw overlijden veel zelf moeten regelen. Uiteraard kunnen uw nabestaanden de hulp van een uitvaartverzorger inschakelen. De uitvaartverzorger helpt dan bij het regelen van de uitvaart.
 2. De verzekering kan door de inflatie minder waard worden
  Door het stijgen van de prijzen (inflatie) kan het zijn dat uw nabestaanden niet genoeg geld van uw verzekeraar krijgen om de  kosten van uw uitvaart te betalen. Hiervoor kunt u tijdens het afsluiten van de verzekering aangeven dat u een kapitaal uitvaartverzekering met indexatie wilt. Dit zorgt ervoor dat de hoogte van het verzekerd bedrag mee zal stijgen.
 3. Niet verplicht om het bedrag aan uw uitvaart te besteden
  Nabestaanden hoeven het bedrag niet aan de uitvaart te besteden. Dit kan een risico zijn wanneer er sprake is van een een familie ruzie. Dit komt niet zo vaak voor, maar kan wel een nadeel zijn van de kapitaal uitvaartverzekering. Bij een natura uitvaartverzekering kan dit niet voorkomen.

Tip van onze uitvaart expert Leon Schouten:
Wanneer u een kapitaal uitvaartverzekering wilt gaan afsluiten is het verstandig om dit even met uw naasten te bespreken. Het kan namelijk zo zijn dat ze liever hebben dat u een uitvaartverzekering in natura afsluit. Verder is het ook verstandig om de wensen van uw uitvaart alvast te bespreken.

Uitvaartverzekering in geld

kapitaal uitvaartverzekering

De kapitaal verzekering wordt ook wel een geld uitvaartverzekering genoemd. Uiteindelijk is dit hetzelfde als een kapitaalverzekering.

Kapitaal uitvaartverzekering vergelijken

Via onze website kunt u gemakkelijk kapitaal verzekeringen vergelijken met andere uitvaartverzekeringen. In onze uitvaartverzekering vergelijker hebben wij een handige overzicht staan van de verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Naast de kapitaal  en de natura uitvaartverzekering bestaat er ook nog de combinatie uitvaartverzekering. Mocht u nog vragen hebben over het vergelijken van uitvaartverzekeringen, dan kunt u contact met één van onze experts opnemen.

Extra informatie

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01