menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 16 juli 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 27 september 2023

Alternatieven uitvaartverzekering

Met een uitvaartverzekering zijn de kosten van een begrafenis of crematie gedekt. Dit betekent dat de nabestaanden niet alles zelf hoeven te betalen. Maar een uitvaartverzekering is niet verplicht. Bovendien is het betalen van de premie niet voor iedereen haalbaar. Bent u op zoek naar alternatieven uitvaartverzekering? Er zijn verschillende opties om ervoor te zorgen dat u alsnog genoeg geld heeft voor het regelen van de uitvaart. In dit artikel leest u welke alternatieven er zijn en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Welke alternatieven uitvaartverzekering zijn er?

Vrijwel de meeste mensen kiezen voor een uitvaartverzekering als het gaat om het dekken van de kosten voor hun eigen uitvaart. De meest genoemde reden is dat mensen hun nabestaanden niet willen opzadelen met hoge rekeningen. Maar het afsluiten van een begrafenisverzekering of crematieverzekering is niet de enige manier om dit te voorkomen. Er zijn meerdere alternatieven uitvaartverzekering voor het betalen van de begrafenis of crematie. Zo kunt u zelf sparen of uw spaargeld beleggen. Maar u kunt ook een uitvaartdeposito of overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Andere opties zijn de overwaarde op uw huis gebruiken of lid worden van uitvaartvereniging.

Alternatieven uitvaartverzekering

Alle opties op een rij

Alternatieven uitvaartverzekering zijn:

1.      Zelf sparen voor de uitvaart

Wilt u geen uitvaartverzekering afsluiten? Dan kunt u zelf voor uw uitvaart gaan sparen. U zet bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag opzij. En dit bedrag reserveert u voor uw begrafenis of crematie.

Voordelen:

 • Het voordeel van sparen is dat u zelf bepaalt hoeveel en wanneer u spaart.
 • U kiest hoe vaak u geld inlegt.
 • Het geld blijft tot uw beschikking.

Nadelen:

 • Sparen kost veel zelfdiscipline. Vooral als het gaat om sparen voor de lange termijn.
 • Door de lage spaarrente is sparen op dit moment niet echt rendabel.
 • U betaalt belasting over uw spaargeld als het hoger wordt dan een bepaald bedrag per jaar. In 2023 is dit 57.000 euro. Hoeveel belasting u betaalt, hangt af van uw totale vermogen.

2.      Geld beleggen voor de uitvaart

Een ander alternatief voor een uitvaartverzekering is beleggen. U belegt een deel van uw spaargeld in een fonds of index en hier ontvangt u rendement over. Na verloop van tijd heeft u genoeg vermogen opgebouwd waarmee uw nabestaanden uw uitvaart kunnen betalen.

Voordelen:

 • De spaarrente is momenteel erg laag. Als gevolg hiervan wordt het geld op uw spaarrekening niet méér waard.  
 • Beleggen kan ervoor zorgen dat uw geld snel meer waard wordt.

Nadelen:

 • Beleggen gaat niet zonder risico’s. U kunt uw vermogen laten groeien, maar het omgekeerde kan ook gebeuren.
 • Uw vermogen kan kleiner worden dan wat u heeft geïnvesteerd. Met een uitvaartverzekering loopt u dit risico niet en worden de kosten van uw uitvaart altijd vergoed.

3.      Een uitvaartdeposito afsluiten

Bij een uitvaartdeposito opent u een speciale spaarrekening, waar u eenmalig of periodiek een bedrag op stort. U spaart als het ware voor uw uitvaart. Een uitvaartdeposito wordt vaak als alternatief gekozen door mensen die vanwege hun hoge leeftijd of chronische ziekte geen uitvaartverzekering kunnen afsluiten.

Voordelen:

 • Er zijn geen eisen omtrent leeftijd en gezondheid voor het afsluiten van een uitvaartdeposito.
 • U bepaalt zelf de hoogte van het bedrag dat u wilt sparen en ontvangt u rente over het gespaarde bedrag.

Nadelen:

 • Een uitvaartdeposito houdt geen rekening met inflatie. Door de inflatie kunnen de kosten voor een uitvaart in de loop der tijd stijgen. Hierdoor kan het gespaarde bedrag niet meer genoeg zijn om alle kosten te dekken.

4.      Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Een overlijdensrisicoverzekering kan als alternatief voor de uitvaartverzekering worden gebruikt. Maar deze levensverzekering is lang niet zo zeker. De overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit als iemand voor een bepaalde leeftijd komt te overlijden. Overlijdt iemand na deze leeftijd? Dan ontvangen de nabestaanden niks.

Voordelen:

 • De dekking van een overlijdensrisicoverzekering is vaak een bedrag boven de 100.000 euro waarmee je naast de kosten van een uitvaart ook nog andere kosten kunt dekken.

Nadelen:

 • Een overlijdensrisicoverzekering heeft een looptijd. Het wordt vaak voor een bepaalde tijd afgesloten. Bijvoorbeeld voor 30 jaar. Wanneer iemand buiten die looptijd overlijdt wordt er niets uitgekeerd.

5.      Overwaarde op een woning

Een andere optie is de overwaarde op uw woning. Veel mensen gaan ervan uit dat de overwaarde op hun huis genoeg is om alle kosten van de uitvaart te dekken. Vaak is dat ook wel zo. Maar het is niet een heel praktisch alternatief voor een uitvaartverzekering. Dat komt omdat de overwaarde niet direct beschikbaar is als iemand komt te overlijden.

Voordelen:

 • U hoeft geen aparte spaarrekening of verzekering af te sluiten

Nadelen:

 • Voordat u gebruik kunt maken van de overwaarde op uw huis, moet het huis verkocht zijn. In de meeste gevallen is de overwaarde daarom niet op tijd beschikbaar om de begrafenis of de crematie te betalen.

6.      Lid worden van een uitvaartvereniging

Een uitvaartvereniging verzorgt de uitvaart van haar leden. Lid worden van zo’n vereniging is een alternatief voor een uitvaartverzekering. Net als bij een sportvereniging betaalt u contributie. En in ruil daarvoor heeft u recht op een (gedeeltelijke) betaalde begrafenis of crematie.

Voordelen:

 • Een uitvaartvereniging is vaak goedkoper dan een uitvaartverzekering. Dat komt omdat een vereniging geen winstoogmerk heeft en meestal werkt met vrijwilligers.
 • U heeft zelf veel inspraak.

Nadelen:

 • U kunt alleen lid worden van de uitvaartvereniging als u in het werkgebied van de vereniging woont.

Alternatieven uitvaartverzekering: wat is de beste keuze?

Bent u op zoek naar alternatieven uitvaartverzekering? Er zijn een aantal opties. Of een alternatief voor een uitvaartverzekering ook de beste keuze is, dat bepaalt u zelf. Toch blijkt dat een uitvaartverzekering de meeste rust biedt na het overlijden van een dierbare. Er is geen gedoe en uw nabestaanden worden geholpen bij het verzorgen van uw uitvaart. Bovendien worden de rekeningen betaald via de verzekeraar. Een uitvaartverzekering ontlast uw nabestaanden in deze moeilijke periode. Bovendien sluit u al een uitvaartverzekering af voor een paar euro per maand. Door te vergelijken komt u erachter wat voor u de voordeligste optie is.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01