call 072 - 844 52 85 menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 16 juli 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
timer Leestijd: 5 minuten
Laatste update: 16 juli 2021

Alternatieven uitvaartverzekering

Met een uitvaartverzekering zijn de kosten van een begrafenis of crematie gedekt. Dit betekent dat de nabestaanden niet alles zelf hoeven te betalen. Maar een uitvaartverzekering is niet verplicht. Bovendien is het betalen van de premie niet voor iedereen haalbaar. Bent u op zoek naar alternatieven uitvaartverzekering? Er zijn verschillende opties om ervoor te zorgen dat u alsnog genoeg geld heeft voor het regelen van de uitvaart. In dit artikel leest u welke alternatieven er zijn en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Welke alternatieven uitvaartverzekering zijn er?

Vrijwel de meeste mensen kiezen voor een uitvaartverzekering als het gaat om het dekken van de kosten voor hun eigen uitvaart. De meest genoemde reden is dat mensen hun nabestaanden niet willen opzadelen met hoge rekeningen. Maar het afsluiten van een begrafenisverzekering of crematieverzekering is niet de enige manier om dit te voorkomen. Er zijn meerdere alternatieven uitvaartverzekering voor het betalen van de begrafenis of crematie. Zo kunt u zelf sparen of uw spaargeld beleggen. Maar u kunt ook een uitvaartdeposito of overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Andere opties zijn de overwaarde op uw huis gebruiken of lid worden van uitvaartvereniging.

Alternatieven uitvaartverzekering

Alle opties op een rij

Alternatieven uitvaartverzekering zijn:

1.      Zelf sparen voor de uitvaart

Wilt u geen uitvaartverzekering afsluiten? Dan kunt u zelf voor uw uitvaart gaan sparen. U zet bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag opzij. En dit bedrag reserveert u voor uw begrafenis of crematie.

Wat zijn de voordelen?

Het voordeel van sparen is dat u zelf bepaalt hoeveel en wanneer u spaart. Ook kiest u hoe vaak u geld inlegt. Het kan zo zijn dat u de ene maand meer kunt missen dan de andere maand. Door zelf te sparen voor de uitvaart betaalt u geen vaste premie per maand, maar spaart u wanneer het u uitkomt. Bovendien blijft het geld tot uw beschikking. U kunt altijd besluiten om het spaargeld ergens anders voor te gebruiken. Bijvoorbeeld als u een financieel noodgeval heeft. Het is wel van belang dat u een goede inschatting maakt hoeveel u moet sparen. Uit onderzoek van het Nibud blijkt namelijk dat veel mensen de kosten van een uitvaart te laag inschatten.

Wat zijn de nadelen?

Sparen kost veel zelfdiscipline. Vooral als het gaat om sparen voor de lange termijn. Bovendien is sparen door de lage spaarrente niet echt rendabel. Daarnaast wordt vaak vergeten dat dat de kosten van een uitvaart naar verloop van tijd stijgen. Het bedrag dat u heeft gespaard is daardoor over 10, 20 of 30 jaar misschien niet meer genoeg om de hele uitvaart te dekken. Bij een uitvaartverzekering wordt dit probleem opgelost met indexatie. Dit betekent dat het opgebouwde vermogen en de premie – indien gewenst – meestijgen met de inflatie. Hierdoor bouwt u met een uitvaartverzekering een grotere waarde op. Verder betaalt u belasting over uw spaargeld. Hoeveel belasting u betaalt, hangt af van uw totale vermogen.

2.      Geld beleggen voor de uitvaart

Een ander alternatief voor een uitvaartverzekering is beleggen. U belegt een deel van uw spaargeld in een fonds of index en hier ontvangt u rendement over. Na verloop van tijd heeft u genoeg vermogen opgebouwd waarmee uw nabestaanden uw uitvaart kunnen betalen.

Wat zijn de voordelen?

De spaarrente is momenteel erg laag. Als gevolg hiervan wordt het geld op uw spaarrekening niet méér waard. We zeggen dan dat het rendement op sparen laag is. Beleggen daarentegen levert wel een hoog rendement op. Dat wil zeggen, het geld dat u belegt wordt na verloop van tijd meer waard. Zo kunt u uw vermogen laten groeien, zodat u over 10, 20 of 30 jaar genoeg geld heeft voor uw uitvaart.  

Wat zijn de nadelen?

Beleggen gaat niet zonder risico’s. U kunt uw vermogen laten groeien, maar het omgekeerde kan ook gebeuren. Heeft u geïnvesteerd in een fonds of index? Dan kan zomaar zo zijn dat de beurs daalt en uw fonds of index minder waard wordt. U investering wordt daarmee ook minder waard. Dit betekent dat uw vermogen juist kleiner wordt in plaats van groter: u houdt minder geld over. Met een uitvaartverzekering loopt u dit risico niet en worden de kosten van uw uitvaart altijd vergoed.

3.      Een uitvaartdeposito afsluiten

Bij een uitvaartdeposito opent u een speciale spaarrekening, waar u eenmalig of periodiek een bedrag op stort. U spaart als het ware voor uw uitvaart. Een uitvaartdeposito wordt vaak als alternatief gekozen door mensen die vanwege hun hoge leeftijd of chronische ziekte geen uitvaartverzekering kunnen afsluiten.

Wat zijn de voordelen?

Er zijn geen eisen omtrent leeftijd en gezondheid voor het afsluiten van een uitvaartdeposito. Hierdoor kunnen mensen die niet in aanmerking komen voor een uitvaartverzekering alsnog een vermogen opbouwen voor hun uitvaart. Bovendien bepaalt u zelf de hoogte van het bedrag dat u wilt sparen en ontvangt u rente over het gespaarde bedrag.

Wat zijn de nadelen?

Een uitvaartdeposito houdt geen rekening met inflatie. Door de inflatie kunnen de kosten voor een uitvaart in de loop der tijd stijgen. Hierdoor kan het gespaarde bedrag niet meer genoeg zijn om alle kosten te dekken. Bij een uitvaartdeposito moet u dit zelf in de gaten houden.

4.      Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Een overlijdensrisicoverzekering kan als alternatief voor de uitvaartverzekering worden gebruikt. Maar deze levensverzekering is lang niet zo zeker. De overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit als iemand voor een bepaalde leeftijd komt te overlijden. Overlijdt iemand na deze leeftijd? Dan ontvangen de nabestaanden niks.

Wat zijn de voordelen?

Een overlijdensrisicoverzekering dekt het risico van vervroegd overlijden. Overlijdt iemand op jonge leeftijd? Dan vergoedt de verzekering het gezinsinkomen tot aan een bepaald bedrag. Een overlijdensrisicoverzekering is dus vooral bedoeld om nabestaanden financieel te helpen. En niet zozeer om de uitvaart te bekostigen. Daarom is de premie voor een overlijdensriscoverzekering erg laag als deze op jonge leeftijd wordt afgesloten.

Wat zijn de nadelen?

Een overlijdensrisicoverzekering heeft een looptijd. Meestal is dit de leeftijd van 65 jaar. Dat wil zeggen: overlijdt u na uw 65e? Dan keert de verzekering niets uit. Vaak overlijden mensen juist na deze leeftijd. De overlijdensrisicoverzekering is daarom lang niet zo zeker als een uitvaartverzekering. Daarnaast betaalt u een forse premie als u na uw 55e een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten.

5.      Overwaarde op een woning

Een andere optie is de overwaarde op uw woning. Veel mensen gaan ervan uit dat de overwaarde op hun huis genoeg is om alle kosten van de uitvaart te dekken. Vaak is dat ook wel zo. Maar het is niet een heel praktisch alternatief voor een uitvaartverzekering. Dat komt omdat de overwaarde niet direct beschikbaar is als iemand komt te overlijden.

Wat zijn de voordelen?

U hoeft geen aparte spaarrekening of verzekering af te sluiten, waar u elke maand geld op stort of premie voor betaalt. Hierdoor hoeft u niks ‘extra’s’ te betalen. De overwaarde zit immers als in uw huis. Uw maandelijkse lasten veranderen dus niet.

Wat zijn de nadelen?

Voordat u gebruik kunt maken van de overwaarde op uw huis, moet het huis verkocht zijn. In de meeste gevallen is de overwaarde daarom niet op tijd beschikbaar om de begrafenis of de crematie te betalen. De uitvaart moet vaak al betaald zijn voordat het huis is verkocht. Uw nabestaanden zullen de kosten van uw uitvaart daarom eerst moeten voorschieten.

6.      Lid worden van een uitvaartvereniging

Een uitvaartvereniging verzorgt de uitvaart van haar leden. Lid worden van zo’n vereniging is een alternatief voor een uitvaartverzekering. Net als bij een sportvereniging betaalt u contributie. En in ruil daarvoor heeft u recht op een (gedeeltelijke) betaalde begrafenis of crematie.

Wat zijn de voordelen?

Een uitvaartverzekering is vaak goedkoper dan een uitvaartverzekering. Dat komt omdat een vereniging geen winstoogmerk heeft en meestal werkt met vrijwilligers. Daarnaast heeft u zelf veel inspraak. Zo mogen uw nabestaanden zelf een uitvaartondernemer kiezen. Bij een uitvaartverzekering is er vaak sprake van vaste contracten, waardoor u vaak minder keuzevrijheid heeft.

Wat zijn de nadelen?

U kunt alleen lid worden van de uitvaartvereniging als u in het werkgebied van de vereniging woont. Om die reden is er niet altijd een vereniging in de buurt. Uw uitvaart wordt overigens wel gewoon betaald door de vereniging als u tijdens uw periode van lidmaatschap verhuist.

Alternatieven uitvaartverzekering: wat is de beste keuze?

Bent u op zoek naar alternatieven uitvaartverzekering? Er zijn een aantal opties. Of een alternatief voor een uitvaartverzekering ook de beste keuze is, dat bepaalt u zelf. Toch blijkt dat een uitvaartverzekering de meeste rust biedt na het overlijden van een dierbare. Er is geen gedoe en uw nabestaanden worden geholpen bij het verzorgen van uw uitvaart. Bovendien worden de rekeningen betaald via de verzekeraar. Een uitvaartverzekering ontlast uw nabestaanden in deze moeilijke periode. Bovendien sluit u al een uitvaartverzekering af voor een paar euro per maand. Door te vergelijken komt u erachter wat voor u de voordeligste optie is.

Was deze pagina nuttig?

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat