menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 27 november 2022
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 21 juni 2023

De zin en onzin van verzekeringen

Er zijn veel soorten verzekeringen. Slechts een paar hiervan zijn verplicht. De rest sluit u vrijwillig af. Om uzelf tegen hoge kosten te beschermen. Maar welke verzekeringen zijn nodig? En welke niet? Dat en meer leest u in dit artikel.

Wat is een verzekering?

Een verzekering dekt een bepaald risico. Neem bijvoorbeeld uw auto. Hiermee kunt u schade rijden. Het repareren van deze schade kost geld. Kunt u deze kosten niet zelf betalen? Dan kunt u uw auto verzekeren. Een verzekeraar schiet u dan te hulp en vergoedt de schadekosten. Wel betaal je elke maand of per jaar premie.

Zo kunt u met verzekeringen verschillende risico’s dekken. De verzekeraar betaalt dan – onder voorwaarden – de kosten van een bepaalde gebeurtenis, zoals een ziekenhuisbezoek, spullen die kapot gaan, maar ook een crematie of begrafenis

Welke verzekeringen zijn verplicht?

In Nederland zijn een aantal verzekeringen verplicht. Dit zijn:

Zorgverzekering

Er zijn twee soorten zorgverzekeringen: de basisverzekering en de aanvullende verzekering. De basisverzekering is voor iedereen die in Nederland woont of werkt, verplicht. Hiermee bent u verzekerd voor zorg uit het basispakket, zoals een bezoekje aan de huisarts. U kunt uw basisverzekering uitbreiden met een aanvullend pakket. Maar dat hoeft niet.

Iedereen vanaf 18 jaar sluit zelf een zorgverzekering af. Kinderen onder de 18 zijn meeverzekerd met hun ouder(s).

WA-verzekering

Volgens de wet moet u minimaal een WA-verzekering afsluiten als u een auto, motor, brommer of ander gemotoriseerd voertuig hebt. Deze verzekering dekt schade die u bij een ander maakt. Bijvoorbeeld als u een ongeluk veroorzaakt. Zodra het kenteken op uw naam staat, sluit u de WA-verzekering af.

Eigen schade is hiermee niet gedekt. Wilt u dat wel? Dan kiest u voor een verzekering met meer dekking: de WA Beperkt Casco of Allrisk verzekering. Maar dat is niet verplicht.

Verplicht bij een hypotheek

Sluit u een hypotheek af? Dan leent u een groot bedrag. De hypotheekverstrekker wil er zeker van zijn dat u dit bedrag terugbetaalt. Daarom vraagt een hypotheekverstrekker vaak om bepaalde verzekeringen, zoals een woonhuisverzekering, opstalverzekering of overlijdensrisicoverzekering.

Deze verzekeringen zijn volgens de wet niet verplicht. Maar een hypotheekverstrekker kan dit wel van u eisen. Want zonder zo’n verzekering krijgt u mogelijk geen hypotheek.

Verzekeringen die handig zijn

Wanneer een verzekering niet verplicht is, kun u deze vrijwillig afsluiten. U kiest dan zelf of u bepaalde zaken wel of niet wilt verzekeren. Dat hoeft niet, maar kan wel verstandig zijn. Zoals een:

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt schade die u per ongeluk bij een ander veroorzaakt. Bijvoorbeeld als u een dure vaas van de buurman omstoot. Of u morst koffie over de laptop van vrienden. Een schadeclaim loopt als snel in de honderden of zelfs duizenden euro’s. Terwijl de premie van een AVP slechts een paar euro per maand is.

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering verzekert u uw spullen in huis. Moet u alles vervangen? Bijvoorbeeld door een brand of overstroming? Dan bent u waarschijnlijk alles bij elkaar veel geld kwijt. Een inboedelverzekering voorkomt dat u alles zelf moet betalen.

Uitgebreide autoverzekering

De verplichte WA-verzekering dekt alleen schade aan anderen. Eigen schade is niet verzekerd. Daarom kunt u kiezen voor een autoverzekering met meer dekking. Dit is niet verplicht, maar kan wel verstandig zijn.

Reis- en annuleringsverzekering

Gaat u vaak op vakantie? Een reisverzekering dekt schade op reis. Bijvoorbeeld als u zorg nodig heeft in het buitenland. Met een annuleringsverzekering verzekert u kosten als u onverwachts toch niet op reis kunt. Of eerder naar huis moet.

Uitvaartverzekering

Met een uitvaartverzekering dekt u de kosten van uw uitvaart. Zo voorkomt u hoge kosten voor uw nabestaanden. Maar zo’n verzekering is niet altijd nodig. Bijvoorbeeld als er een spaarpotje achter de hand is. Is een uitvaartverzekering voor u nuttig? Een uitvaartverzekering vergelijken kan hier.

Wat heeft zin, en wat niet?

Hierboven noemden we al enkele verzekeringen. Maar er zijn er nog veel meer: van pechhulp tot aan extra garanties en van een smartphoneverzekering tot aan uw huisdieren. Welke zijn zinvol? En welke zijn onzin? U bepaalt voor uzelf wat voor uw situatie wel en niet nuttig is om te verzekeren.

Een belangrijk uitgangspunt daarbij is: kunt u eventuele schade makkelijk zelf betalen, of niet? Een verzekering is niet bedoeld voor kleine ongelukjes. Maar als de schadekosten een (te) grote impact kunnen maken. Bijvoorbeeld als uw auto wordt gestolen. Of uw huis vliegt in brand. Dan zijn de kosten zo hoog, dat u deze misschien niet zelf kunt betalen.

Vergelijken loont wél altijd. Waarom? Tussen verzekeraard zitten grote premieverschillen. Zo bent u bij de een duurder uit dan bij de ander. Terwijl u niet altijd betere voorwaarden krijgt. Lees ook altijd goed de voorwaarden door, en check wat wel en niet onder de dekking valt. Zo kan het zijn dat u dubbel verzekerd bent, en onnodig premie betaalt. En dat is sowieso onzin!

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01