Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 19 augustus 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 19 augustus 2021

Uitvaartverzekering of zelf sparen

Veel Nederlanders vragen zich af of ze een uitvaartverzekering moeten afsluiten of dat ze beter zelf kunnen sparen. Veel mensen gaan er vanuit dat ze voldoende spaargeld achter de hand hebben bij hun overlijden. Toch blijkt in de praktijk dat dit helaas niet altijd het geval is. In dit artikel behandelen we het onderwerp: Uitvaartverzekering of zelf sparen.

Zelf sparen voor een uitvaart

Liever betaalt u geen premie voor een uitvaartverzekering. Uw voorkeuruitvaartverzekering of zelf sparen gaat uit naar zelf sparen via een spaarrekening. Echter weet u nooit wanneer u komt te overlijden. Dit kan over 20 jaar zijn, maar ook volgende week al. Het liefst denkt u daar natuurlijk niet over na. Maar het kan iedereen overkomen. De vraag is of u dan voldoende geld bij elkaar heeft gespaard om een uitvaart te kunnen bekostigen.

De kosten

Als u wilt sparen voor uw uitvaart zijn financiële ruimte en discipline erg belangrijk. Gemiddeld liggen de kosten van een begrafenis of crematie zo tussen de 6.500 en 10.000 euro.

Het voordeel van een uitvaartverzekering

Door het afsluiten van een uitvaartverzekering voorkomt u dat er onvoldoende geld op uw spaarrekening staat. Uw nabestaanden hoeven daardoor niet voor de kosten van uw uitvaart te betalen. Een uitvaartverzekering biedt de garantie dat alles tot in de puntjes wordt geregeld. Bovendien kunt u indexering meeverzekeren. Dit betekent dat het verzekerd bedrag automatisch wordt aangepast. U hoeft dus niet bang te zijn voor onderverzekering.

Hoewel een uitvaartverzekering niet verplicht is, heeft het wel degelijk nut om er eentje af te sluiten. U bent vrij in uw keuze voor een uitvaartverzekeraar. Wilt u toch liever geen begrafenisverzekering afsluiten? Zorg dan dat u op tijd begint met sparen en wees strikt in het apart zetten van geld voor een begrafenis of crematie.

Vermogensrendementsheffing

Heeft u een uitvaartverzekering? Dan betaalt u geen vermogensrendementsheffing zolang het verzekerd bedrag niet hoger is dan €7.232 (2020). Het zelf sparen voor een uitvaart was vroeger interessant vanwege de hoge rente. Tegenwoordig is de spaarrente zo laag dat het in veel gevallen interessanter is om een uitvaartverzekering af te sluiten.

Conclusie

Nu we alles op een rij gezet hebben kunnen we concluderen dat zelf sparen voor een uitvaart een prima optie is. Echter profiteert u niet meer van hoge rentes. Hierdoor is het afsluiten van een uitvaartverzekering een goed alternatief. Zeker op jonge leeftijd zijn de premies van uitvaartverzekeringen nog niet zo hoog. Hierdoor betaald u over de gehele looptijd vaak minder premie dan het verzekerd bedrag dat wordt uitgekeerd. Wilt u een uitvaartverzekering afsluiten? Vergelijk dan eerst om te kijken welke het beste bij u past.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01