Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 16 augustus 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 29 september 2023

Is een uitvaartverzekering verplicht?

Wij krijgen regelmatig de vraag of een uitvaartverzekering verplicht is. In Nederland is het afsluiten van een uitvaartverzekering niet verplicht. Toch heeft 70% van de Nederlanders een uitvaartverzekering. Dat komt omdat Nederlanders het fijn vinden om geen kosten achter te laten voor hun nabestaanden.

Uitvaartverzekering verplicht?

is een uitvaartverzekering verplicht?

Zoals hierboven uitgelegd is een uitvaartverzekering dus niet verplicht. Toch vinden veel mensen dat deze verzekering wel verplicht zou moeten worden. Ze vinden het niet eerlijk dat ze zelf wel een uitvaartverzekering hebben geregeld en hun familie niet. Of deze verzekering verplicht zal worden is nog maar de vraag. De Tweede Kamer heeft de laatste jaren veel aandacht besteedt aan het vernieuwen van de Wet op lijkbezorging en heeft daarbij ook gekeken naar uitvaartverzekeringen. Maar of het net als de zorgverzekering verplicht wordt is nog niet bekend.

Niet verplicht, wel handig

Hoewel het afsluiten van een uitvaartverzekering of begrafenisverzekering in ons land dus niet verplicht is, is het wel aan te raden. Op deze manier zorgt u ervoor dat u uw nabestaanden niet met kosten achterlaat. Bovendien is de premie relatief laag, zodat het niet zwaar op uw vaste lasten zal drukken.

Toch liever zelf sparen?

Wilt u toch liever geen uitvaartverzekering afsluiten? Dat is natuurlijk mogelijk aangezien het niet verplicht is in Nederland. Sommige mensen sparen zelf voor hun uitvaart. Wanneer u dat wilt doen, is het verstandig om hier vroeg mee te beginnen, zodat u zeker weet dat er bij eventueel overlijden genoeg geld beschikbaar is voor de uitvaart. We raden iedereen aan om in een vroeg stadium van het leven al na te denken over de manier waarop u de uitvaart wil financieren. U voorkomt immers op deze manier dat uw nabestaanden een hoop extra kosten voor hun kiezen krijgen.

Conclusie

Het is dus niet verplicht om een verzekering voor uw uitvaart af te sluiten. Wanneer u het toch fijn vindt om een uitvaartverzekering af te sluiten kunt u dat hier doen.

Bronnen:

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Verbond van Verzekeraars
  • Rijksoverheid
  • Tweede Kamer

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01