menu

Uitvaartondernemer

Leestijd: 3 minuten

Hoe vriendelijk ook, u hoopt de samenwerking met een uitvaartondernemer het liefst zo lang mogelijk uit te stellen. De uitvaartondernemer vormt, nadat een dierbare is overleden, de schakel tussen de nabestaanden en het crematorium of de begraafplaats. In een emotioneel zware tijd is hij de steun en toeverlaat van de nabestaanden en neemt hij die zoveel mogelijk zorg uit handen.

Het gemis is zwaar

Wanneer een dierbare overlijdt, breekt altijd een zware periode aan. Zeker voor de nabestaanden. Het gemis van de overledene is heel zwaar, terwijl er aan de andere kant wel allerlei zaken geregeld moeten worden. Gelukkig wordt u bij het regelen van een uitvaart geholpen door een uitvaartverzorger, die u doorgaans zelf kiest. Al snel nadat iemand is overleden komt de uitvaartondernemer langs om met u te overleggen over wat er allemaal geregeld moet worden.

Een uitvaartondernemer is uw steun en toeverlaatUitvaartondernemer

Wat moet er met het lichaam van de overledene gebeuren? Baart u dat thuis op of moet er vervoer geregeld worden naar het rouwcentrum? De uitvaartondernemer zorgt ervoor dat het in orde komt en is tevens verantwoordelijk voor de laatste verzorging van de overledene. Is het opbaren geregeld, dan zullen keuzes gemaakt moeten worden over de uitvaart. De uitvaartondernemer stemt de keuzes die u maakt af met een uitvaartcentrum. Uw steun en toeverlaat in deze vaak moeilijke periode houdt overal rekening mee. Hij bespreekt uw wensen en houdt rekening met eventuele religieuze wensen en voorschriften.

Van rouwadvertentie tot de catering

Meestal verschijnt er nadat iemand overleden is een rouwbericht of een rouwadvertentie in de plaatselijke of regionale krant. En dient u keuzes te maken voor bijvoorbeeld de uitvaartmuziek. Ook bij het maken van dit soort keuzes kan een uitvaartondernemer u helpen.  Ook de rouw- en volgauto’s vallen onder de verantwoordelijkheid van de ondernemer. Daarnaast bespreekt de uitvaartondernemer ook de catering mogelijkheden met u voor na de uitvaart. De uitvaartverzorger helpt u ook bij het kiezen van een kist of een lijkwade en in tegenstelling tot de nabestaanden zal de uitvaartverzorger ook de uitschrijving bij de gemeente regelen. Het zijn allemaal zaken waar uw hoofd niet naar staat of waar u beslist niet aan denkt.

Uitvaartondernemer ook na de uitvaartuitvaartondernemer werkzaamheden

De organisatie van de uitvaart is een van de hoofdtaken van de ondernemer, die de algehele coördinatie voor rekening neemt, zorgt dat de muziek er is, dat de gasten ontvangen worden en dat er voldoende zitplaatsen zijn voor directe familie. Vaak opent de uitvaartondernemer zelf de uitvaartdienst en verder houdt hij achter de schermen controle op de chauffeurs, de dragers van de doodskist, het cateringpersoneel en is hij bovendien aanspreekpunt voor alle zaken die betrekking hebben op de afscheidsdienst. Ook het slotwoord is vaak van de uitvaartondernemer. Na de uitvaart dienen alle administratieve zaken afgehandeld te worden, zoals bijvoorbeeld de overlijdensakte en de uitvaartverzekering. Ook wordt de uitvaart met de familie geëvalueerd.

Wat kost een uitvaartondernemer?

Een uitvaartondernemer kost gemiddeld 1500 euro. Soms is een ondernemer aangesloten bij een uitvaartverzekeraar. Is dat niet het geval, dan kan het zijn dat u een lager bedrag krijgt uitbetaald van de uitvaartverzekering. Vraag dit altijd vooraf aan de uitvaartverzekeraar.

Een baken van rust in een roerige tijd

Als iemand is overleden, dan kunt u er voor kiezen een aantal zaken zelf te regelen of u laat alles aan de uitvaartverzorger over. Een geschikte uitvaartondernemer werkt altijd op de achtergrond en probeert de nabestaanden zoveel mogelijk zorg uit handen te nemen. De uitvaartverzorger biedt een luisterend oor en houdt overzicht in een periode dat het voor de nabestaanden juist erg lastig is om de zaken helder in beeld te krijgen. Een goede uitvaartondernemer heeft organisatietalent en beschikt over inlevingsvermogen. De houding van een uitvaartondernemer is klantgericht en hij of zij is een baken van rust in een voor nabestaanden woelige periode.

Uitvaartondernemer naast aanspreekpunt ook hulpverlener

Een goede uitvaartondernemer is een duizendpoot. Tijdens het proces is hij in eerste instantie hulpverlener, maar ook aanspreekpunt, adviseur, organisator en ceremoniemeester. De uitvaartverzorger is bovendien ondernemer die zijn klanten steeds tevreden moet zien te stellen. Bovendien is er veel concurrentie in de uitvaartwereld en dus moet een uitvaartondernemer telkens goed werk leveren.

© Kompas Storefronts BV 2014-2025
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01