menu

Hoe lang duurt een crematie?

Leestijd: 3 minuten

Als u een crematie heeft of organiseert wilt u vast weten hoe lang duurt een crematie? Bijvoorbeeld om voldoende tijd vrij te nemen van uw werk of oppas te regelen voor de kinderen. Of als u de crematie organiseert om de crematiedienst te vullen met voldoende mooie muziek en om de genodigden de juiste tijd mee te geven.

Hoe lang duurt een crematie in Nederland?

hoe lang duurt een crematieEen totale crematie duurt 2 a 3 uur. Dit is inclusief de herdenkingsdienst, het crematieproces en na afloop met elkaar napraten met een drankje.

Nabestaanden bepalen de duur

De duur van een crematie is echter totaal afhankelijk van de gekozen uitvaart door de nabestaanden. Sommige willen een lange herdenkingsdienst. Andere kiezen ervoor om niet aanwezig te zijn bij het crematieproces (ovenkamer). Daarnaast zijn er ook mensen die na afloop een uitgebreide borrel met hapjes willen. Dit alles heeft invloed op de duur van de crematie.

Crematie onderdeel Gemiddelde Tijdsduur Extra informatie
Ontvangst in de ontvangstruimte 15 minuten Belangstellenden kunnen bij binnenkomst een condoleanceregister tekenen. Veel crematoria hebben meerdere ontvangstruimten voor belangstellenden waar men in alle rust kan wachten tot de herdenkingsdienst begint.
De herdenkingsdienst in de aula 30 – 60 minuten De meeste herdenkingsdiensten duren ongeveer 45 minuten, maar het is ook mogelijk om een aula langer of korter af te huren.
Het verbrandingsproces 55 minuten – 1,5 uur De duur van het cremeren (verbrandingsproces) is afhankelijk van de oven, het gewicht van de overledene en de kist.
Koffiekamer na afloop 60 minuten De meeste mensen huren een koffiekamer af voor een uur, maar het is ook mogelijk om dit korter of langer af te huren. Overleg dit vooraf even met het betreffende crematorium of de uitvaartverzorger.
Totale duur van een crematie 2 a 3 uur  Voor belangstellende duurt een crematie ongeveer 2 a 3 uur. Voor de nabestaanden is dit ongeveer 3 a 4 uur.

LET OP: Het is belangrijk dat u altijd op tijd komt voor een crematie uit respect voor de nabestaanden.

Hoe lang duurt een crematie voor nabestaanden?

Voor nabestaanden duurt een crematie langer. De nabestaanden zijn ongeveer 3 a 4 uur kwijt aan de crematie. Dit komt omdat ze eerder aanwezig moeten zijn. De nabestaanden kunnen dan nog in een rouwkamer afscheid nemen van hun dierbare. Of ze wachten in een familiekamer totdat de plechtigheid in de aula begint. Na afloop praten de nabestaanden nog even na over de crematie met de uitvaartondernemer. Een crematie duurt over het algemeen langer dan een begrafenis. Hier vindt u meer informatie over hoe lang een begrafenis duurt.

De herdenkingsdienst

Een herdenkingsdienst is heel persoonlijk en totaal afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. Wellicht heeft overledene hier nog over mee kunnen denken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Welke muziek er gedraaid moet worden
  • Wie er een woordje doet en hoeveel woordjes er gedaan worden
  • Of er foto’s of video’s getoond moeten worden
  • Hoeveel mensen er uitgenodigd worden
  • etc.

Een korte herdenkingsdienst wordt gehouden in ongeveer 30 minuten. Zijn er meerdere sprekers en worden er foto’s en/of video’s van het leven van de overledene getoond, dan kan dit zomaar verdubbelen en kost het een uur.

Hoe lang duurt het cremeren? (Het verbrandingsproces)

Zodra de herdenkingsdienst is afgelopen, wordt de kist met de overledene naar de ovenkamer gebracht. De nabestaanden kunnen ervoor kiezen om dit crematieproces bij te wonen of aan zich voorbij te laten gaan. Het is een erg emotioneel proces. Een waardevol moment om echt tot het laatste moment bij elkaar te zijn. Maar voor sommige ook een te heftig. Bij het crematieproces is altijd een medewerker aanwezig om het proces in goede banen te leiden.

Duur van het crematieproces

Wij krijgen regelmatig de vraag hoe lang duurt cremeren (het verbrandingsproces). Het antwoord daarop is dat cremeren ongeveer tussen de 55 minuten en anderhalf uur duurt. Dit is afhankelijk van de kist, het gewicht van de overledene en de oven die wordt gebruikt. Het kan daardoor ook iets meer of minder tijd in beslag nemen.

Koffiekamer na afloop

Na de herdenkingsdienst en crematieproces is er bijna altijd een ruimte gereserveerd om met elkaar na te praten. Dit kan in een koffiekamer van het crematorium zijn, maar ook in een nabijgelegen café of restaurant. Dit moment van samenkomen wordt door veel mensen als erg waardevol ervaren, omdat het het verwerkingsproces helpt. Het biedt de gelegenheid om samen na te praten over de mooie en minder mooie momenten die meegemaakt zijn met de overledene.

Voor dit moment wordt door iedereen iets anders gekozen. De ene familie regelt koffie, thee en gebak. Anderen kiezen voor een borrel met hapjes en weer anderen gaan liever met een groep uit eten. Dit zorgt ervoor dat de duur kan variëren van een uur tot meerdere uren.

Meenemen van de as

Het is goed om te weten dat het niet mogelijk is om de as van de overledene direct na de crematie mee te nemen. Pas na een maand kan de as worden opgehaald. De as wordt in een asbus gedaan en deze wordt meegegeven. Het is aan de nabestaanden wat ze met de as willen doen. Wellicht wordt de as in een mooie urn bewaard. Daarnaast is het mogelijk om de as te verwerken in een sieraad of de as uit te strooien op een mooie plek.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01