Rouwkaart
Op het moment dat er een dierbare overlijdt, komt er als nabestaande heel erg veel op u af. Er moeten er veel zaken geregeld worden. Als eerste komt de rouwkaart aan bod.
Een rouwkaart is iets anders dan een rouwadvertentie. Op deze pagina geven wij u alle informatie over een rouwkaart.
Wat is een rouwkaart?
Een rouwkaart is een schriftelijk bericht aan familie, vrienden, collega’s en kennissen waarin staat dat iemand is overleden.
Waarom een rouwkaart?
De feitelijke functie van een rouwkaart is een schriftelijke kennisgeving van het overlijden voor een ieder die de overledene gekend heeft. Over het algemeen zijn dat vrienden, familie, buren, eventuele collega’s en zakenrelaties. Maar minstens zo belangrijk is het voor de overledene zelf. Een rouwkaart kan in zekere zin gezien worden als zijn of haar laatste afscheidskaart.
Welke rouwkaart moet ik kiezen?
De keuze van de rouwkaart zal sterk afhangen van de persoon die de overledene is. Ook leeftijd en cultuur spelen hierin een grote rol. Bij ouderen zal de kaart over het algemeen wat formeler zijn. Bij jongeren wat kleuriger. Eventueel aangevuld met citaten, foto’s of afbeeldingen.
Formaat
Vroeger werd het standaard A5 formaat gehanteerd. Inmiddels is die keuze in afmetingen en vormen een stuk ruimer geworden. Vierkant wordt tegenwoordig steeds meer toegepast.
Rouwkaart met foto
Het is mogelijk om een foto op de rouwkaart te plaatsen. Voor een juiste foto kunt u denken aan een foto van de overledene zelf. Maar ook zijn of haar favoriete plek op de wereld kan een goed idee zijn. Daarnaast wordt het geliefde huisdier wordt vaak gebruikt. Eigenlijk is alles goed zolang het iets zegt over de overledene.
Rouwkaart tekst
In het geval van een plotseling overlijden, waarbij niets in vast gelegd, is het moeilijk om te bedenken wat de overledene wel of niet zou hebben gewild. Welke tekst? Wel of geen afbeelding? Dit maakt het proces voor de nabestaanden lastiger. Hieronder vindt u een aantal voorbeeld teksten.
Rouwkaart voorbeeld teksten
- Verdrietig, maar dankbaar voor alles wat zij in haar zorgzaam leven voor ons heeft betekend, hebben wij afscheid moeten nemen van onze lieve…
- Na een vreugdevol leven is van ons heengegaan onze vader…
- Heel rustig is van ons heengegaan onze onvergetelijke en lieve moeder…
- Verdrietig, maar dankbaar dat zij ondanks alles toch van het leven heeft weten te genieten, hebben wij afscheid moeten nemen van onze allerliefste moeder en schoonmoeder…
- Op …(datum)… overleed, na een bewogen leven vol strijd, mijn zus…
- Bedroefd, maar met een gevoel van grote dankbaarheid dat wij haar zo lang mochten behouden, geven wij u kennis van het overlijden van onze moeder…
- Vreedzaam, vol liefde afscheid nemend van allen die hem omringden, is van ons heengegaan…
- Met groot verdriet geven wij kennis dat in de leeftijd van bijna 85 jaar op zondagmiddag …(datum)… is overleden…
- Met verdriet in ons hart, maar wel in grote dankbaarheid, hebben wij afscheid moeten nemen van mijn lieve man, onze onvergetelijke vader en opa…
Hulp bij het schrijven van teksten
Heeft u meer hulp nodig bij het bedenken van een passende rouwkaart tekst, dan kan de uitvaartverzorger u hierbij helpen. Uitvaartverzorgers hebben vaak een map vol met rouwkaart tekst voorbeelden. Het is van het grootste belang dat de rouwkaart met grote zorg en aandacht wordt uitgezocht. Houd daarbij altijd voor ogen dat wat uw eerste gevoel ingeeft betreft foto en tekst eigenlijk altijd goed is. Probeer zoveel mogelijk in de geest van de overledene te handelen. Laat u niet leiden door wat anderen er van zullen vinden.
Soorten rouwkaarten
Door de jaren heen heeft de rouwkaart een enorme verandering ondergaan. Vroeger was het alleen een sobere witte kaart plus tekst en een zwarte rand. Tegenwoordig is er zoveel meer mogelijk. Kaarten met kleurige afbeeldingen of foto’s zijn nu gebruikelijk. Hierdoor is de rouwkaart veel persoonlijker geworden.
Essentieel voor op een rouwkaart
Ongetwijfeld zal de uitvaartbegeleider er op toezien dat alle benodigde info op de kaart wordt gezet. Daarom hieronder de belangrijkste onderdelen op een rij:
- De (doop)naam van de overledene
- Geboorte- en overlijdensdatum
- Leeftijd
- Plaats van geboorte en overlijden
- Namen van de directe gezinsleden
- Correspondentieadres
- Adresgegevens van de locatie waar de begrafenis of crematie zal plaatsvinden
- Eventueel een persoonlijke tekst
Rouwkaart maken
Tegenwoordig bestaat steeds meer de wens om de rouwkaart zelf te maken. Het geeft de mogelijkheid om tot in detail zelf te bepalen hoe de kaart er uit komt te zien. De rouwkaart maken in Word is daarbij een goede en veel gebruikte optie. Elk lettertype, grootte en kleur kunt u gebruiken. Foto’s of andere afbeeldingen kunt u gemakkelijk toevoegen. Vervolgens kunt u de zelfgemaakte rouwkaart doorsturen naar uw uitvaartverzorger. Hij kan u helpen bij het bedrukken van de rouwkaart op mooi papier.
Ruimte voor speciale wensen
In het geval de overledene heeft aangegeven speciale wensen te hebben voor de uitvaart, maak dat dan ook duidelijk op de kaart.
Hierbij kunt u denken aan een bepaalde kleur of soort bloemen. Of misschien juist helemaal geen bloemen. Ook komt het voor dat een overledene graag wil dat er een donatie wordt gedaan aan bijvoorbeeld het KWF. U kunt ervoor kiezen om de benodigde details hierover op de kaart te zetten. Vindt de plechtigheid in besloten kring plaats? Maak dat dan ook duidelijk kenbaar. Aan te raden is om het adres van de openbare begraafplaats te vermelden. Zo kan men op een later moment alsnog afscheid nemen.
Eindcontrole
Het schrijven van een rouwkaart wordt gedaan in een stressvolle periode. Door alle emoties en tijdsdruk zijn foutjes snel gemaakt. Wanneer de tekst en lay-out van de kaart definitief zijn is het belangrijk om nog een eindcontrole te doen. Raadzaam is het om de tekst door een ander te laten bekijken. Check uitvoerig of de opgenomen tijden, data en adressen kloppen.