menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 18 maart 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 21 juni 2023

Islamitische uitvaart

Een islamitische uitvaart is in veel opzichten verschillend van een uitvaart zoals we die in Nederland kennen. Wanneer een moslim is overleden vinden er veel rituelen plaats tijdens de uitvaart. De overledene wordt snel na het levenseinde begraven. Met het hoofd richting Mekka. Van een islamitische crematie is nooit sprake. Op deze pagina leest u alles over een islamitische uitvaart.

Wat moet er gebeuren bij de uitvaart?

Bij een Islamitische uitvaart zijn een aantal taken verplicht.

  • De ogen van de overledene worden gesloten
  • Het lichaam wordt gemasseerd
  • Er wordt iets op de buik gelegd. Hierdoor zal de buik niet uitzetten
  • Het lichaam wordt bedekt met een kleed
  • De overledene wordt ritueel gewassen
  • Het dodengebed wordt uitgevoerd
  • Het lichaam wordt begraven
  • Een rouwproces

Islamitische uitvaart en helderheid van geest

In Nederland neemt vooral directe familie de zorg voor iemand die stervende is of overleden islamitische begrafenisis op zich. Binnen de islamitische gemeenschap is dat anders en is dit een zaak voor die gemeenschap als geheel. Ligt iemand op sterven, dan wordt hij of zij met de rechterkant van het hoofd richting de Ka’aba in Mekka gelegd.

Meer bezoek

Ook anders dan in Nederland is het aantal mensen dat de stervende op bezoek krijgt. Binnen de Islam is bezoek erg belangrijk, bezoekers kunnen namelijk zegeningen verdienen. Bezoekers stellen de man of vrouw die sterft voornamelijk gerust. Ook het overtuigen van het feit dat dit Allah’s wil is, is belangrijk onderdeel van het bezoek. Er wordt gebeden en binnen de Moslimwereld worden zelden pijnstillers gebruikt. Gebruik van pijnstilling zou namelijk ten koste kunnen gaan van de helderheid van geest.

Islamitische uitvaart en vergiffenis

Behalve gelovigen, is er tijdens het sterfproces vaak ook een Iman aanwezig of iemand anders die verstand van zaken heeft. Tijdens het sterfproces wordt over de naderende dood gesproken. Daarnaast worden conflicten uit de wereld geholpen en is er ruimte voor vergiffenis. Ook moeten de schulden van de stervende afgeloste worden. Al dan niet met hulp van familieleden of vrienden. Iemand die stervende is moet namelijk schuldenvrij zijn voor het moment dat Allah verschijnt. Ook zogenaamde geestelijke schulden moeten vereffend worden. Dit kan in de vorm van een schenking aan armen.

Ritueel wassen bij een islamitische uitvaart

Omdat leven en dood een zaak van Allah is, kan er van euthanasie nooit sprake zijn. Allah besluit en daar moet iedereen zich bij neerleggen. In bepaalde gevallen kan dit voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld als het gaat om het al dan niet stopzetten van een behandeling. Is de dood eenmaal een feit? Dan wordt de overledene ritueel gewassen. Dit wordt door familie en gelovigen gedaan en dus niet zoals in Nederland door een uitvaartverzorger. Dat betekent dat iemand die overleden is, aan familie of aan de gemeenschap overgedragen wordt.

Wassen

Is een man overleden, dan wordt er door een man gewassen. Sterft een vrouw, dan neemt een vrouw deze taak voor haar rekening. De man of vrouw die het leven gelaten heeft, wordt in totaal drie keer gewassen.

  1. In eerste instantie met lauw water.
  2. Vervolgens gebeurt dat met water met olijfblad
  3. De derde wassing is met water en kamfer.

Vervolgens volgt besprenkeling met rozenolie en wordt de overledene in een kafan (een katoenen witte doek) gewikkeld. Van uiterlijk vertoon mag geen sprake zijn en mannen worden in drie en vrouwen in vijf doeken gewikkeld. Bovendien wordt het haar van vrouwen compleet afgedekt.

Eeuwige grafrust op een islamitische begraafplaats

Als dit gebeurd is, dan wordt de overledene als rein beschouwd en wordt vervolgens gebeden. Niet alleen overigens voor de overledene zelf maar voor alle Moslims die overleden zijn. Het gebed vindt staand plaats. In de richting van Mekka. Soms wordt een overledene voor het gebed naar een moskee verplaatst. Doorgaans is dit gebed meteen na het middaggebed. Is dit niet het geval? Dan vindt het gebed plaats in de aula van een uitvaartonderneming.

Islamitische begrafenis

Van een Islamitische crematie is nooit sprake. Moslims worden begraven op een Islamitische begraafplaats. Omdat eeuwige grafrust bijzonder belangrijk is, mag slechts één overledene per graf begraven worden. Overigens is niet elke islamitische begrafenis hetzelfde. De voorschriften worden namelijk gecombineerd met (culturele) tradities

Mannen dragen de kist

Mannen dragen tijdens de uitvaart de doodskist naar het graf op de Islamitische begraafplaats. Er wordt regelmatig van dragers gewisseld. Spreken is in de stoet verboden. Al wordt de uitspraak ‘Allah is groot en Mohamed zijn profeet’ dikwijls herhaald. Er zijn islamitische gemeenschappen waarbinnen vrouwen niet mee naar het graf mogen. Of ze blijven dan thuis, of wachten buiten de Islamitische begraafplaats. Pas een dag later bezoeken zij het graf.

Na de islamitische uitvaart

Zit de dienst erop? Dan is het normaal dat iedereen naar het huis van de overledene gaat. Daar staat veel eten en drinken klaar. Men mijdt de aula en drie dagen lang wordt er eten gebracht naar de familie van de overledene. Zo wordt de familie ontzorgd. Overigens zitten mannen en vrouwen dan apart van elkaar.

Emoties en de Islamitische uitvaart

Emotie op een islamitische uitvaart? Dat mag. Maar wel in beperkte mate. De ziel verrijst immers en dat betekent dat emoties zoveel mogelijk beperkt moeten worden. Om eventuele emoties zoveel mogelijk te beteugelen wordt de koran gelezen. Dit werkt rustgevend. Lang stilstaan bij verlies is niet aan de orde.

3 dagen van rouw

De rouwperiode duurt vaak drie dagen. Na die periode is er een eerste herdenkingsbijeenkomst. Vanuit met name persoonlijke behoefte wordt vaak een rouwperiode van veertig dagen aangehouden. In die periode worden regelmatig bijeenkomsten gepland en wordt uit de koran gelezen. Een herdenkingsdienst op of rond de veertigste dag sluit de rouwperiode af.

De verschillende stromingen binnen de Islam hebben invloed op rituelen. Het is dus verstandig bij overlijden navraag te doen bij bijvoorbeeld een geestelijk leider.

Heeft u andere vragen over een islamitische uitvaart dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wat kost een islamitische uitvaart?

Hieronder ziet u een overzicht van de kosten van een Islamitische uitvaart die in Nederland plaatsvindt.

OnderdeelInhoudKosten
Standaard kostenLijkwade, Lijkwassing, rouwvervoer, imam, begrafenis en het dodengebed.2.000 euro
Kosten voor het grafDe grafsteen, grafrechten en de kosten van het delven van het graf4.500 euro

Hieronder ziet u een overzicht van de kosten van een Islamitische uitvaart die in het buitenland plaatsvindt.

OnderdeelInhoudKosten
Standaard kostenLijkwade, Lijkwassing, rouwvervoer, imam, begrafenis en het dodengebed.2.000 euro
Kosten voor het transportDe transportkosten, vliegtickets en administratief werk5.500 euro

Andere handige pagina’s

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Monuta
  • DELA
  • Yarden
  • Meride
  • Lassurance
© Kompas Storefronts BV 2014-2025
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01