menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 5 april 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 21 juni 2023

Grafrechten

Indien een begrafenis uw voorkeur heeft boven een crematie, dan zullen uw nabestaanden te maken krijgen met grafrechten. Dit zijn de rechten om gedurende een bepaalde periode een plek op een begraafplaats te vullen. Indien het een gemeentelijke begraafplaats betreft dient u deze grafrechten aan de gemeente te betalen. Indien het om een bijzondere begraafplaats gaat betaalt u het bedrag aan de houder van het graf. Dit kan bijvoorbeeld een kerk zijn. 

Wat is grafrecht?

De plek van het graf op de begraafplaats is eigenaar van de begraafplaats. U kunt dit plekje wel voor een bepaalde tijd huren. U kunt bepalen wie er in het graf begraven mag worden en hoelang hij daar begraven blijft. Daarnaast mag u ook bepalen wat er op het graf komt te staan. U dient zich wel aan twee regels te houden:

  • Uw wensen moeten binnen de regels van de wet vallen.
  • De wensen dienen binnen de aanvullende regels van de verordening/reglement van de begraafplaats te vallen.

Grafrecht kosten

De kosten van het grafrecht verschillen per gemeente en per begraafplaats. Gemiddeld kosten grafrechten €170 a €180 per jaar. Hieronder vindt u een overzicht van de grafrecht kosten van de verschillende looptijden. 

LooptijdGrafrecht kosten
10 jaar1.800 euro
20 jaar3.600 euro
30 jaar5.400 euro

Kosten van de grafrechten verlengen

Indien de grafrechten zijn verlopen kunt u dit verlengen. Nabestaanden kunnen dit doen door contact op te nemen met de gemeente of de kerk. De grafrecht kosten verschillen per gemeente en per begraafplaats. U kunt deze kosten opvragen bij degene die de begraafplaats in beheer heeft.

Soorten grafrechten

Er zijn twee verschillende soorten grafrecht te onderscheiden:

  1. Algemene grafruimte: Het recht op het gebruik van (een deel van) een algemene grafruimte. In een algemeen graf worden maximaal drie overledenen bedragen en dit zijn veelal onbekenden van elkaar. Een algemene grafruimte wordt afgegeven voor een periode van 10 jaar.
  2. Familiegraf (of particulier graf): Het uitsluitend recht op het gebruik van een familiegraf. De eigenaar van het graf bepaalt in dit geval wie er in het graf begraven mogen worden. Veelal zijn dit de familieleden van één familie. Deze graven worden uitgegeven voor een periode van minimaal 10 jaar of voor onbepaalde tijd.

Grafrechten overnemen

Wij krijgen vaak de vraag: Is het mogelijk om grafrechten over te nemen? Ja, dit is mogelijk. U kunt de rechten (tenaamstelling) van een particulier graf overnemen. De persoon die de rechten heeft kan hier een verzoek voor indienen. Wanneer deze persoon is overleden kunnen de nabestaanden de rechten van het graf overnemen op hun naam.

grafrechten

Eigenaar onbekend

Het kan voorkomen dat het adres van de eigenaar van de grafrechten onbekend is. In dit geval wordt, zodra het termijn afloopt, een aanplakbiljet bij de ingang van de begraafplaats en bij het graf opgehangen. Indien niemand reageert en er dus geen verlening wordt aangevraagd, wordt het graf na afloop van het termijn geruimd.

Bron:

Wet op lijkbezorging van de overheid

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01