menu

Rouwstoet

Leestijd: 2 minuten

De meeste mensen kennen een rouwstoet als een rouwauto met daarachter een aantal volgauto’s. Echter kan een uitvaartstoet ook bestaan uit andere soorten rouwvervoer. Soms bestaat een rouwstoet uit een rouwauto met daarachter een groep lopende nabestaanden. In dit geval loopt de uitvaartbegeleider (een deel van de route) voorop. Dit gebeurd vaak als de te overbruggen afstand klein is. Bij een rouwstoet begeleiden nabestaanden hun dierbare naar de laatste rustplaats. Wanneer de rouwstoet volledig bestaat uit rijdende voertuigen gaat de lijkwagen, met daarin de doodskist, voorop.

Inhoudsopgave

Rouwstoet verkeersregels

In Nederland gelden er bepaalde regels bij een rouwstoet. Sins 1 juli 2010 mag een rouwstoet niet meer doorsneden worden op een gelijkwaardige kruising. Hoewel voor de eerste auto in de rouwstoet (meestal de rouwauto) de normale voorrangsregels gelden, hebben de volgauto’s als er eenmaal gepasseerd wordt altijd voorrang, ongeacht van welke kant de stoet komt en of het afslaat of niet. Dit betreft dus kruispunten zonder verkeerslichten, haaientanden of voorrangsborden.

  • Voetgangers en gehandicaptenvoertuigen moeten bij een zebrapad voorrang verlenen aan een naderende uitvaartstoet voordat ze oversteken.
  • Volgauto’s van een rouwstoet hebben op een gelijkwaardige kruising altijd voorrang ongeacht uit welke richting ze komen of naar welke kant ze afslaan.
  • Bij het verlaten van een bushalte moeten bussen een rouwstoet voorlang verlenen. Zowel binnen- als buiten de bebouwde kom moeten bussen voorrang verlenen aan een van achteren naderende uitvaartstoet.

Ik rij mee in een rouwstoet, welke regels gelden er voor volgauto’s?

Als u met uw auto meerijdt in een rouwstoet geldt voor u het volgende:Rouwstoet

  • Op gelijkwaardige kruisingen, zonder verkeerslichten, voorrangsborden of haaientanden – heeft u voorrang op andere weggebruikers, ongeacht van welke kant u komt.
  • Op voorrangskruisingen, rotondes, kruispunten met verkeerslichten, invoegstroken en uitritten gelden voor u de normale verkeersregels. Dus moet u altijd stoppen voor een rood verkeerslicht. En voorrang verlenen aan verkeer op een voorrangsweg of rotonde.
  • De bijzondere voorrangsregels op gelijkwaardige kruisingen gelden alleen als u met twee
    Rouwstoet verkeersregelsspeciale vlaggen rijdt, die stevig aan de linker- en rechterkant van uw auto bevestigd zijn en geheel boven de auto uitsteken. Deze vlaggen ontvangt u van de uitvaartondernemer en mogen alleen gebruikt worden om de overledene naar de begraafplaats of het crematorium te begeleiden. Daarna gaan de vlaggen terug naar de uitvaartondernemer en gelden voor u weer de normale verkeersregels.

Pas op
Neem nooit voorrang, maar kijk eerst of u voorrang krijgt.

Mag ik een uitvaartstoet inhalen?

Wanneer u op een voorrangsweg of rotonde rijdt en er komt een rouwstoet aan vanuit een zijweg, dan mag u de uitvaartstoet in principe inhalen. Maar bijna alle Nederlanders tonen in dit soort situaties fatsoen en halen de rouwstoet niet in.

Op een gelijkwaardige kruising mag u een uitvaartstoet nooit inhalen of doorsnijden. Dit betekent dat u de rouwauto en alle de volgauto’s van de rouwstoet voor moet laten gaan. Ongeacht van welke kant de rouwstoet komt.

Over het algemeen geld de regel: Een rouwstoet voor laten gaan is het minste wat u kunt doen om respect te tonen aan de nabestaanden.

Mag ik een rouwauto zelf rijden?

Het zelf rijden in een rouwauto mag met een gewoon rijbewijs. Echter zijn er niet zoveel rouwvervoer verhuurders die een rouwauto verhuren zonder chauffeur. Wilt u een rouwauto zelf gaan rijden? Neem dan contact op met een begrafenisondernemer uit uw omgeving. Ze kunnen u vast helpen bij het regelen van een rouwauto die u zelf kunt besturen.

Soorten rouwvervoer

Bent u er nog niet helemaal uit welk rouwvervoer uw voorkeur heeft? Lees dan op onderstaande pagina’s meer informatie.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01