menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 7 april 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 22 juni 2023

Afscheid nemen bij Overlijden

Afscheid nemen bij overlijden is nooit makkelijk. Dit zal veel pijn doen en het vergeten doet u nooit. Het verlies is groot. Het is belangrijk om op uw eigen manier afscheid te nemen. Afscheid nemen van een dierbare die komt te overlijden is onderdeel van de rouwverwerking. In dit artikel geven wij u tips bij het nemen van afscheid van een dierbare.

tips bij het nemen van afscheid bij overlijden

8 tips bij afscheid nemen bij overlijden

Onderstaande 10 tips zullen u helpen bij het nemen van afscheid van uw dierbare. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat je kunt zeggen tegen iemand die dood gaat

1. Laat uw verdriet er zijn

Vecht niet tegen de tranen, laat ze gaan. Verdriet mag er zijn. Laat uw tranen stromen. Als u alleen bent of bij anderen, dat geeft niet. Laat anderen u troosten als u daar behoefte aan hebt.

2. Help bij de uitvaart

Als het u een goed gevoel geeft en u er de energie voor hebt, help dan bij het organiseren van de uitvaart. Een mooie manier van afscheid nemen is voor uw dierbare een waardige uitvaart te regelen. Een laatste persoonlijke eer. Controleer of de overledene een uitvaartverzekering had, zodat u weet hoeveel geld u aan de uitvaart kunt spenderen.

U kunt bijvoorbeeld een mooi gedicht vertellen, een woordje doen, foto’s tonen of de kaarten versturen. Als de overledene geen familie van u is, houdt er dan rekening mee dat de familie de uitvaart wellicht zelf wilt regelen. Dring u niet op, laat weten dat u beschikbaar bent voor hulp en laat het verder aan hen.

3. Luister naar de wensen van degene die stervende is

Luister goed naar de wensen van de stervende. Wil iemand rust in de laatste levensfase? Of liever nog veel vrienden en familie zien? Ieder mens is anders. Er zijn ook stervende die liever geen afscheid nemen voor hun overlijden. Ze willen liever dat u hem of haar herinnert zoals ze was. 

4. Praat niet over de stervende maar met de stervende

Bent u met meerdere mensen aanwezig bij de stervende? Praat dan niet over hem of haar. Praat altijd met de stervende erbij. Anders kan het zo zijn dat de stervende zich buitengesloten voelt. Ondanks dat het zo niet bedoelt is. Blijf altijd positief en respectvol over de stervende praten. Ook als u het met bepaalde zaken niet eens bent. Zo respecteert u zijn of haar wensen. 

5. Praat erover met anderen

Iemand verliezen doet pijn. U heeft wellicht nog veel vragen, verdriet en mooie herinneringen. Deel deze met iemand. Dat hoeft niet iemand uit uw familie of vriendenkring te zijn. Soms helpt het juist als het iemand is die de overledene niet kent en daardoor geen enkel oordeel heeft. Praten over het verlies helpt bij de rouwverwerking.

6. Schrijf het op

Als u geen prater bent, kan het ook helpen om dingen op te schrijven. Dit kan een soort dagboek zijn over hoe u zich die dag voelt. Maar dit kan ook een boekje worden met alle herinneringen die u van uw dierbare hebt. Zowel de mooie als de minder mooie. Eventueel kunt u er foto’s bij plaatsen. Omdat u het boek er altijd bij kunt pakken, kunt u altijd iets opschrijven, maar het ook te alle tijde teruglezen.

7. Uw aanwezigheid wordt opgemerkt

Veel mensen denken dat hun dierbare niks meekrijgt van hun aanwezigheid bij het sterfbed. Bijvoorbeeld omdat degene nauwelijks meer aanspreekbaar is. Iemand die op sterven ligt krijgt echter meer mee dan u denkt. Ook als u op afstand blijft, zal hij/zij uw aanwezigheid voelen. Vaak door de herkenning van uw stem.

8. Koester de mooie momenten

Natuurlijk heeft u veel verdriet, dat is logisch in tijden van rouw. Probeer niet alleen aan uw verdriet te denken, maar ook juist dankbaar te zijn voor alle mooie dingen u samen met uw dierbare hebt mee mogen maken. Koester deze mooie momenten en geef het een mooie plek. In uw gedachten, in een fotoalbum, een dagboek of bijvoorbeeld in een sieraad. Wees dankbaar voor de tijd die jullie samen hebben kunnen spenderen. Deel deze momenten ook met anderen, wellicht hebben zij nog andere herinneringen en halen jullie mooie momenten samen boven.

Na het afscheid nemen bij Overlijden

Nadat u afscheid heeft genomen is het belangrijk dat u goed op uzelf en andere nabestaanden let. 

  • Zorg voor uw eigen gezondheid
    Blijf zorgen voor uw eigen gezondheid. In tijden van rouw zijn mensen geneigd om minder te slapen, in bed te blijven liggen, niet of slecht te eten en meer alcohol te drinken. Dit samen zorgt voor een slechte gezondheid en futloosheid. Zorg voor uw lichaam, deze is dan in staat om uw emoties beter te verwerken.

  • Ga op stap
    Door het huis uit te gaan en iets anders te gaan doen, verzet u uw zinnen. Natuurlijk hoeft u niet meteen op vakantie te gaan of een dag naar de Efteling als u daar geen zin in heeft. Een wandeling over het strand of door het bos is heerlijk. Of ga ergens een kopje koffie drinken. Door thuis te blijven, blijft u in uw emotionele toestand en heeft u weinig afwisseling.

  • Zoek een uitlaatklep
    Zoek iets waar u uw energie in kwijt kunt. Dit kan een sport zijn, een hondje, een vriend of vriendin, een schilder workshop of iets anders dat u leuk vindt. Door een uitlaatklep te hebben, kunt u uw energie kwijt en verzet u uw zinnen. Iets totaal anders doen, kan u ook helpen om uw emoties op een rijtje te krijgen. En dat helpt weer bij de rouwverwerking.

  • Zet een nieuwe koers uit voor uzelf
    Als degene die is overleden heel dichtbij u stond, bijvoorbeeld uw partner, zoek dan voor uzelf uit welke koers u nu zelf wilt varen. Misschien wonen jullie midden in de stad en verhuis je nu liever naar een rustigere plek. Wellicht wilt u nu die ene sport oppakken of toch die mooie reis maken die u partner niet echt zag zitten. Of zoek nieuwe vrienden of juist een nieuwe baan.

  • Blijf onder de mensen
    Heel belangrijk is om uzelf niet af te zonderen van de buitenwereld. Het kan juist helpen als u wél naar uw werk gaat, met uw vrienden in de kroeg een drankje doet of naar een sportles gaat. Praat met anderen, ook juist over dingen die niets met het verlies te maken hebben. Als u uzelf opsluit in uw huis wordt de stap alsmaar groter om deze te verlaten en hulp of steun te zoeken.
afscheid nemen bij overlijden

Tot slot

Het is tot slot belangrijk om u ervan bewust te zijn dat het verlies zal blijven. Het wordt makkelijk gezegd een kwestie van ‘leren hoe u ermee om kunt gaan’. Iemand waar u veel om gaf is er niet meer. Probeer dit na verloop van tijd te accepteren. Wees niet bang dat u uw dierbare vergeet, er is altijd een plekje in uw hart voor hem of haar.

© Kompas Storefronts BV 2014-2025
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01