menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 9 juli 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 21 juni 2023

Grafsteenverzekering

Een grafsteenverzekering is niet bedoeld voor de aankoop en plaatsing van de grafsteen. Maar dekt de kosten als gevolg van schade en diefstal. Bij veel uitvaartverzekeraars kunt u zo’n verkering afsluiten. Op deze pagina leest u wat een grafsteenverzekering is en wat er wel en niet is verzekerd.

Wat is een grafsteenverzekering?

Veel mensen denken dat een grafsteenverzekering de kosten van de grafsteen dekt. Dat is echter niet het geval. Dit doet u met een uitvaartverzekering. Een grafsteenverzekering is bedoeld als de grafsteen eenmaal is geplaatst, en dan beschadigd raakt of wordt gestolen. Een begraafplaats is namelijk helaas niet voor iedereen heilig. Het kan zomaar gebeuren dat iemand met kwade bedoelingen de grafsteen of het grafmonument van uw overleden dierbare vernield, beklad of steelt. Dat is niet alleen emotioneel zwaar, maar ook financieel een flinke klap. Een grafsteen is namelijk niet goedkoop. De kosten van reparatie of vervanging kunnen dan ook behoorlijk hoog oplopen. Om te voorkomen dat u dit zelf moet betalen, kunt u een grafsteenverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt schade en diefstal van een grafsteen. Ook als dit niet met opzet is gebeurd.

Grafsteenverzekering

Grafsteenverzekering: wat is er verzekerd?

Met een grafsteenverzekering is de grafsteen of het grafmonument van uw dierbare verzekerd tegen schade en diefstal.

Schade

Ook een grafsteen kan schade oplopen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Er kan opzet in het spel zijn; we spreken dan van vandalisme. Maar ook zonder opzet kan een grafsteen of een ander grafmonument, zoals een urn, beschadigd raken. Denk bijvoorbeeld aan stormschade. Een grafsteenverzekering dekt schade door:

 • Storm
 • Vandalisme

De verzekering dekt alle kosten om het grafmonument op vakkundige wijze te herstellen. Daarnaast dekken sommige verzekeraars ook schade als gevolg van een verkeerde reiniging of een fout bij de reparatie.

Diefstal

Het is treurig, maar waar. Elk jaar worden er grafstenen en grafmonumenten gestolen. Sommige grafstenen kosten meer dan € 1.000 of zelfs € 2.000. Daarom zijn deze populair bij dieven. Is het grafmonument van uw overleden dierbare gestolen? Dan keert een grafsteenverzekering een vergoeding uit. Hiermee kunt u een nieuwe grafsteen of ander grafmonument kopen.

Accessoires zijn meeverzekerd

Alle accessoires, zoals graflantaarns, kaarsenhouders, grafbeelden en bloemenvazen, vallen onder de dekking van de grafsteenverzekering. Mits deze bevestigd zijn aan de grafsteen of het grafmonument. Of andere accessoires, die niet vastzitten, zoals fotolijstjes en lampjes, ook zijn meeverzekerd, verschilt per verzekeraar. In de voorwaarden leest u wat wel en niet onder de dekking valt.

Uitsluitingen grafsteenverzekering

U krijgt niet altijd een vergoeding bij schade aan uw grafsteen of grafmonument. Bij vrijwel iedere grafsteenverzekering gelden de volgende uitsluitingen:

 • Schade als gevolg van natuurlijke verschijnselen; denk hierbij aan slijtage, oxidatie en corrosie
 • Als de grafsteen of het grafmonument beschadigd raakt door een verzakking van het graf
 • Schade veroorzaakt door constructiefouten
 • Beschadiging door een terroristische aanslag
 • De eerste 48 uur na plaatsing
 • Reparatie of reiniging; sommige verzekeraars keren geen vergoeding uit als er schade is veroorzaakt tijdens het schoonmaken of een onderhoudsbeurt

Grafsteenverzekering wel of niet nodig?

Als eerste gaat u na of u een grafsteenverzekering echt nodig heeft. In Nederland kunnen we ons tegen van alles en nog wat verzekeren. Maar dit brengt ook kosten met zich mee. Of een grafsteenverzekering wel of niet nodig is, hangt van uw persoonlijke situatie af. Heeft u bijvoorbeeld een financiële buffer om eventuele schade te laten repareren? Of wilt u elk risico dekken met een verzekering? Ga voor uzelf na of u het risico op schade of diefstal wel of niet wilt dekken.

Ten tweede let u op de premie. Dit is het bedrag dat u betaald om verzekerd te zijn. Over het algemeen is de premie voor een grafsteenverzekering niet erg hoog.

Daarnaast bekijkt u de voorwaarden. Hierin staat in welke situaties de verzekeraar wel en niet uitkeert. Ook leest u hier wat onder de dekking van de grafsteenverzekering valt. Doorgaans kunt u de volgende grafmonumenten verzekeren:

 • Grafsteen
 • Urn
 • Urnengraf
 • Grafzerk
 • Monumenten van glas, roestvrij staal of een ander materiaal

Als laatste let u op de looptijd en de maximale vergoeding. Bij schade vergoedt de verzekeraar de kosten van herstel of vervanging tot aan het verzekerde bedrag. Vallen de kosten hoger uit? Dan zult u zelf moeten bij betalen. Ook geldt meestal de voorwaarde dat de verzekeraar alleen uitkeert als de schade daadwerkelijk wordt hersteld of een nieuw grafmonument wordt geplaatst. Bij de meeste verzekeraars sluit u een grafsteenverzekering af voor 5 of 10 jaar.

Een grafsteenverzekering afsluiten

Wilt u een grafsteenverzekering afsluiten? Let er dan goed op dat het kopen en plaatsen van een grafsteen niet onder deze dekking valt. Alleen schade en diefstal van een grafsteen of grafmonument is gedekt met een grafsteenverzekering. Een grafsteenverzekering afsluiten kan bij een aantal aanbieders. Als gevolg hiervan is er vaak een verschil in prijs en kwaliteit te ontdekken. Daarom raden wij altijd aan om te vergelijken. Met een vergelijking ziet u snel welke verzekering het beste bij uw wensen aansluit.

Bent u op zoek naar een verzekering die de aanschaf van een grafsteen dekt? Dan sluit u een uitvaartverzekering af. Hierbij heeft u de keuze uit:

Ook voor het afsluiten van een uitvaartverzekering geldt dat vergelijken enorm loont. U ziet snel wat verschil in premie en voorwaarden is, waardoor u de beste keuze kunt maken. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op en wij helpen u graag verder.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01