Levensverzekering hypotheek
Een levensverzekering bij een hypotheek, is dat echt nodig? Bij het afsluiten van een hypotheek is een levensverzekering soms verplicht. We hebben het hier dan over de overlijdensrisicoverzekering. Hypotheekverstekkers vinden het prettig als het hypotheekbedrag verzekerd is, zodat ze minder risico lopen. Maar wanneer is een levensverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek?
Bij welke hypotheekverstrekkers is een levensverzekering verplicht in 2023?
Vanuit de wet is een levensverzekering niet verplicht. Bij het afsluiten van een hypotheek is een levensverzekering soms wel verplicht. Dit verschilt per hypotheekverstrekker. Sommige banken verplichten dit om ervoor te zorgen dat ze minder risico lopen. Bij onderstaande banken kan het zijn dat een overlijdensrisicoverzekering in 2023 verlicht is.
- Allianz
- Argenta
- ASN
- bijBouwe
- BLG
- Llyods Bank
- Obvion
- Reaal
- RegioBank
- SNS Bank
- Van Lanschot
Hypotheek met NHG
Bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is het niet meer verplicht om een levensverzekering af te sluiten. Sinds 1 januari 2018 is het afgeschaft voor nieuwe klanten. Vanaf 1 januari 2020 is deze verplichting ook voor bestaande hypotheken met NHG vervallen. Dat wil niet zeggen dat het alsnog verstandig kan zijn. Dit kunt u het beste bespreken met uw financieel adviseur.
Waarom wel een levensverzekering bij een hypotheek?
In de volgende situaties kan het verstandig zijn om toch een levensverzekering af te sluiten.
- Wanneer u niet voldoende financiële middelen heeft om in de woning te blijven wonen wanneer uw partner overlijdt.
- Wanneer uw nabestaanden niet voldoende financiële middelen hebben om de kosten van de hypotheek te betalen.
Hypotheek nog steeds kunnen betalen
Als dan de kostwinner wegvalt kunt u in financiële problemen komen. Er is immers een inkomen weggevallen. Hiervoor is de overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering dekt het financiële risico af dat ontstaat bij een overlijden. Zo kunnen de nabestaanden toch in het huis blijven wonen. De belangrijkste reden voor het afsluiten van een levensverzekering bij een hypotheek is dus dat u uw nabestaanden goed achterlaat.
Ziekte
Wanneer u ziek bent kan het afsluiten van een levensverzekering lastig zijn. Verzekeraars hanteren een gezondheidsverklaring en boven een bepaald verzekerd bedrag vaak ook een medische keuring. U kunt afgewezen worden of een hogere premie betalen indien u lijdt aan een chronische ziekte. Het is dus zeker niet onmogelijk een levensverzekering af te sluiten bij ziekte. Wel is het lastiger. Bent u ziek? Begin dan op tijd met het regelen van de levensverzekering. Dit kan namelijk veel tijd in beslag nemen.
Waar op letten bij het afsluiten?
Hieronder vindt u de 5 belangrijkste aandachtspunten:
- De premieverschillen tussen levensverzekeraars zijn groot. Vergelijk daarom meerdere verzekeraars. Zo weet u zeker dat u de beste vindt.
- De meeste verzekeraars vragen om u om een gezondheidsverklaring in te vullen. Vul dit altijd naar waarheid in. Zo voorkomt u achteraf problemen met de uitkering van de polis.
- Leeftijd speelt een grote rol. Op oudere leeftijd betaalt u meer premie.
- Niet rokers krijgen in veel gevallen korting
- Bekijk goed welke verzekeringsvorm het beste bij u past. Bij een gelijkblijvende verzekering krijgt u aan het einde van de looptijd nog steeds hetzelfde bedrag uitgekeerd. Vaak is dit dan niet meer nodig omdat de hypotheek al voor een deel is afgelost.