menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 6 juli 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 22 juni 2023

Uitvaartverzekering en euthanasie

Euthanasie is een niet-natuurlijke dood. En dat kan gevolgen hebben voor uw uitvaartverzekering. Denk hierbij aan het niet volledig uitkeren. Op deze pagina leest u alles over een uitvaartverzekering en euthanasie.

Wat is euthanasie?

Door middel van euthanasie kiest u zelf voor de dood. Euthanasie heet daarom ook wel het zelfgekozen levenseinde. Dit doet u met behulp van een arts. Euthanasie is altijd uit vrije wel. Dat wil zeggen, de patiënt moet er zelf met nadruk om vragen. Euthanasie plegen kan op twee manieren: de arts dient u een dodelijk middel toe. Of u krijgt van uw arts een dodelijk middel en dit neemt u zelf in. Wanneer de arts u het middel toedient, heet dit officieel levensbeëindiging op verzoek. Neemt u zelf het middel in? Dan spreken we van hulp bij zelfdoding. Beide opties vallen onder de euthanasiewet. Het verschil tussen euthanasie en hulp bij zelfdoding is:

  • Bij euthanasie dient de arts de patiënt een dodelijk middel toe
  • Bij hulp bij zelfdoding geeft de arts de patiënt een dodelijk middel, maar de patiënt neemt het zelf in

Wat zegt de euthanasiewet?

Een einde maken aan het leven van een ander is strafbaar. Daarom is euthanasie officieel verboden. Toch kan een arts een patiënt wel helpen bij het sterven. Zonder dat het strafbaar is. In dat geval gelden er wel strenge regels. Zo moet de arts zich altijd houden aan 6 eisen uit de wet. Dit heten de zorgvuldigheidseisen. Als aan alle 6 de eisen is voldaan, dan mag een arts meewerken aan euthanasie of hulp bij zelfdoding. De patiënt sterft dan een niet-natuurlijke dood zonder dat de arts strafbaar is.

Uitvaartverzekering en euthanasie

Uitvaartverzekering en euthanasie: dit zijn de regels

Een uitvaartverzekeraar keert niet altijd uit. Het kan zo zijn dat een bepaald geval niet onder de dekking valt. Wanneer dit het geval is, staat in de voorwaarden van uw verzekering. Over het algemeen keert een verzekeraar alleen uit als er sprake is van een natuurlijke dood. Zelfdoding valt bijvoorbeeld niet onder de dekking. Toch zijn er wel uitzonderingen. In bepaalde situaties, zoals bij euthanasie, keert de verzekeraar wel uit. Ondanks dat er geen natuurlijke doodsoorzaak is. Hierbij gelden wel een aantal (beperkende) voorwaarden. Zoals:

  • De euthanasie moet voldoen aan alle wettelijke regels en eisen
  • De verzekerde is een minimale periode verzekerd; dit is de wachttijd

Het verschilt per verzekeraar wat de regels zijn. Lees daarom altijd goed de voorwaarden van uw polis door. Zo weet u wanneer uw nabestaanden wel of geen recht hebben op een uitkering.

Uitvaartverzekering en euthanasie: wat is de wachttijd?

Vrijwel de meeste verzekeraars hanteren een wachttijd bij euthanasie. Dat wil zeggen, u moet een bepaalde periode verzekerd zijn, voordat uw verzekeraar uitkeert. Binnen de wachttijd keert de verzekeraar sowieso niet uit. De wachttijd is meestal 2 jaar. Dus bent u langer dan 2 jaar verzekerd? En pleegt u euthanasie? In dat geval krijgen uw nabestaanden gewoon de dekking van uw uitvaartverzekering uitgekeerd. Maar pleegt u binnen deze 2 jaar euthanasie? Dan voldoet u niet aan de wachttijd en zijn er gevolgen. Uw verzekeraar keert bijvoorbeeld maar een deel van het verzekerde bedrag uit. De reeds betaalde premie wordt wel terugbetaald.

Misbruik voorkomen

De wachttijd bestaat om misbruik te voorkomen. Als iemand weet dat hij euthanasie gaat plegen, dan kan hij of zij nog snel een uitvaartverzekering afsluiten. Dat wil de verzekeraar niet. Diegene heeft immers geen premie betaald, maar zou wel een uitkering krijgen. Om die reden is er een wachttijd. Tijdens de wachttijd betaalt u al wel premie, maar u bent nog niet (volledig) verzekerd. Daarnaast vult u een gezondheidsverklaring in. Dit zijn een aantal vragen over uw gezondheid. En op basis van uw antwoorden schat de verzekeraar de kans op overlijden in. Zowel de wachttijd als de gezondheidsverklaring beperkt het risico voor de verzekeraar.

Voorwaarden uitvaartverzekering en euthanasie

De regels rondom een uitvaartverzekering en euthanasie verschillen per verzekeraar. Daarom is het slim om de voorwaarden te vergelijken. Zo zijn er verzekeraars die strenge regels hebben. Terwijl een ander een soepeler beleid heeft. In het overzicht hieronder ziet u wanneer een uitvaartverzekering uitkeert bij euthanasie.

UitvaartverzekeraarKeert uit bij
ArdantaLooptijd minimaal 2 jaar
AxentLooptijd minimaal 2 jaar
BudgetUitvaartPolisLooptijd minimaal 2 jaar
DELAAltijd
EABNInformeer uw verzekeraar voor de exacte voorwaarden
GUVLooptijd minimaal 3 jaar
InterpolisAltijd
KlaverbladAltijd
LifetriInformeer uw verzekeraar voor de exacte voorwaarden
MonutaVolledige uitkering, mits gezondheidsverklaring naar waarheid is ingevuld. Zo niet, dan uitkering na 2 jaar
Nationale NederlandenAltijd
NuvemaInformeer uw verzekeraar voor de exacte voorwaarden
PC HooftLooptijd minimaal 2 jaar
ProteqAltijd
ReaalAltijd
UnivéInformeer uw verzekeraar voor de exacte voorwaarden
YardenMinimaal 6 maanden of 2 jaar looptijd, afhankelijk van type polis

Uitvaartverzekering vergelijken

Een uitvaartverzekering en euthanasie hoeft dus geen probleem te zijn. Hoewel dat per verzekeraar verschilt. Daarom raden wij u aan om te vergelijken. In de voorwaarden leest u wat de regels rondom euthanasie zijn. De een keert gewoon uit. Maar de ander heeft extra regels. Door te vergelijken, ziet u welke uitvaartverzekering het beste bij uw wensen past. Dit voorkomt een hoop gedoe achteraf.

© Kompas Storefronts BV 2014-2025
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01