Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 19 augustus 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 1 minuut
Laatste update: 19 augustus 2021

Is er een wachttijd bij een uitvaartverzekering?

Er zijn uitvaartverzekeraars die werken met een wachttijd. Binnen deze wachttijd staat u gewoon al geregistreerd als klant van deze verzekeraar en moet u ook gewoon premie betalen. Toch bent u nog niet (volledig) verzekerd tijdens deze wachttijd. Hoe dit kan en hoe lang deze wachttijd duurt? In dit artikel vertellen we u alles over de wachttijd.

Carenzjaren

Wanneer u besluit om een uitvaartverzekering af te sluiten, is het in veel gevallen nodig om een gezondheidsverklaring in te vullen. Hierdoor kan de verzekeraar vooraf inschatten welk risico ze met u lopen. Wanneer het risico volgens de verzekeraar te groot is, maken ze vaak gebruik van een wachttijd. De jaren dat u wacht, worden ook wel eens carenzjaren genoemd. Wanneer u binnen deze carenzjaren komt te overlijden, wordt het verzekerde bedrag niet volledig uitgekeerd. Soms komt het zelfs voor dat er helemaal niet word uitgekeerd. Sommige verzekeraars maken helemaal geen gebruik van een gezondheidsverklaring en werken altijd met deze carenzjaren.

wachttijd uitvaartverzekering

Hoe lang duren de carenzjaren?

Er is geen wettelijk vastgestelde wachttijd voor een uitvaartverzekering. De verzekeraar kan derhalve helemaal zelf bepalen hoe lang de carenzjaren per individueel geval gaan duren. Soms kan dit uitlopen tot enkele jaren. Houd hier rekening mee wanneer u van plan bent om een uitvaartverzekering af te gaan sluiten. Bekijk vooraf of er een wachttijd is en hoe lang deze wachttijd zal duren. Kijk daarbij ook direct naar de voorwaarden van de carenzjaren bij deze verzekeraar.

Vergelijk uw uitvaartverzekering

Wanneer u niet helemaal gezond bent, zult u dit merken wanneer u een uitvaartverzekering afsluit. Het dan ook belangrijk om vooraf de diverse verzekeringen goed met elkaar te vergelijken op verschillende onderdelen. Kijk naar het verschil in premies, maar ook naar de voorwaarden zoals de wachttijd en beslis vervolgens welke uitvaartverzekering het beste bij u past.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01