menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 29 juni 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 22 juni 2023

Uitvaartverzekering eerder uitbetalen

Een uitvaartverzekering eerder laten uitbetalen? Dat kan. Een uitvaartverzekering keert in principe pas uit als de verzekerde is overleden. Maar het kan ook zo zijn dat de uitvaartverzekeraar eerder uitkeert. Wilt u al eerder een beroep doen op de dekking? Dan moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Op deze pagina leest u wanneer een uitvaartverzekering eerder uitbetalen mogelijk is.

Wat is een uitvaartverzekering eerder uitbetalen?

Sluit u een uitvaartverzekering af? Dan betaalt u elke maand premie. Hiermee bouwt u een vermogen op, dat na uw overlijden wordt uitgekeerd. Met dit bedrag wordt uw uitvaart betaald. Dit heet het verzekerde bedrag. Echter, in bepaalde situaties kunt u al eerder een beroep doen op uw kapitaal. In dat geval zal uw verzekeraar (een deel van) het verzekerde bedrag eerder uitkeren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • De betaalde premie
  • Het verzekerde bedrag

Een uitvaartverzekering eerder uitbetalen kan dus op twee manieren. De verzekeraar keert een deel van het verzekerde bedrag eerder uit. Of u krijgt een deel van de reeds betaalde premie uitbetaald.

Welke opties zijn er voor eerder uitbetalen?

Elke uitvaartverzekeraar bepaalt zelf de voorwaarden wat betreft een uitvaartverzekering eerder uitbetalen. Over het algemeen zijn er twee opties:

  • Het afkopen van de polis
  • Een voorschot bij terminale ziekte

Eerder uitbetalen door afkoop

Bij het afkopen van de polis keert de verzekeraar eerder uit. Maar dit is niet een deel van het verzekerde bedrag. Het afkopen van de polis houdt in dat u een deel van de reeds betaald premie terugkrijgt. Het precieze bedrag dat u krijgt, is de waarde van uw uitvaartverzekering. Dit is de poliswaarde minus de kosten die de verzekeraar u in rekening brengt. Om die reden krijgt u alleen uitbetaald als de kosten voor afkoop lager zijn dan de waarde van uw polis. Onthoud goed dat zodra u uw polis afkoopt, u geen dekking meer heeft.

Voorschot bij terminale ziekte

Lijdt u aan een terminale ziekte? Dan heeft u bij een aantal verzekeraars recht op een voorschot van het verzekerde bedrag. Dit staat in de voorwaarden. Het voorschot kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor extra (palliatieve) zorg of om specifieke wensen in vervulling te laten gaan. Zoals een laatste reis naar het buitenland. Echter, het eerder laten uitbetalen bij terminale ziekte heeft geen invloed op de premie. De verzekerde moet doorgaans dezelfde premie blijven betalen.

Wat zijn de voorwaarden?

Uitvaartverzekering eerder uitbetalen

Een uitvaartverzekering is bedoeld om de totale kosten van een uitvaart te dekken. Uw verzekering eerder laten uitbetalen kan dus niet zomaar. Er gelden strikte voorwaarden. Een voorschot krijgen bij terminale ziekte kan bijvoorbeeld soms alleen als de verzekerde nog maar een paar maanden te leven heeft. Of dat de verzekerde al een bepaald aantal jaren verzekerd is. Bovendien is dit vaak alleen mogelijk als u een kapitaalverzekering heeft. Echter, de voorwaarden verschillen per uitvaartverzekeraar. Wilt u uw uitvaartverzekering eerder laten uitbetalen? Vraag bij uw verzekeraar of dit mogelijk is en welke regels er gelden.  

Een uitvaartverzekering wel of niet eerder uitbetalen?

Een uitvaartverzekering eerder uitbetalen is niet altijd voordelig. Voordat u dit besluit neemt, is het raadzaam om u goed te laten adviseren. Ga in gesprek met uw uitvaartverzekeraar en bespreek de mogelijkheden. Soms is het bijvoorbeeld voordeliger om uw verzekering aan te passen in plaats van af te kopen. Een uitvaartverzekering sluit u af voor een lange periode. Het is dan ook niet gek dat uw wensen in de loop der tijd veranderen. Wilt u een uitvaartverzekering afsluiten? Een uitvaartverzekering vergelijken helpt hierbij. Het is van belang om zowel de prijs en kwaliteit als de flexibiliteit van de uitvaartverzekering te vergelijken. Heeft u nog vragen of wilt u graag meer informatie? Neem dan gerust contact op en wij helpen u graag verder.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01