menu

Antilliaanse uitvaart

Leestijd: 3 minuten

Antilliaanse uitvaartEen Antilliaanse uitvaart ziet er op verschillende punten anders uit dan een Nederlandse uitvaart. Er wonen in Nederland ongeveer 160.000 Antillianen. De meesten van hen zijn rooms-katholiek of protestant. Deze laatste groep is verdeeld tussen de pinkstergemeenschap, jehova’s, baptisten en methodisten. Tijdens een Antilliaanse uitvaart zijn naast de christelijke invloeden ook andere invloeden te herkennen. Dit zijn bijvoorbeeld Afrikaanse, Caribische en de Indiaanse invloeden.

Geloof in geesten

In de Antilliaanse cultuur wordt veel aandacht gegeven aan de wereld van de geesten. Zowel in het dagelijkse leven als tijdens de dood. Zodra iemand is overleden, mag de geest van de overledene niet gaan dwalen. Veel rituelen zijn daarom gericht op het begeleiden van de geest.

Voorbode op de dood

Antillianen geloven dat de dood aangekondigd wordt met voorbodes. Bijvoorbeeld als er een vlinder naar binnen vliegt of als iemand een blauwe plek krijgt. Dit is onderdeel van het geloof en is een teken dat iemand snel zal overlijden.

Antillianen worden meestal begraven en niet gecremeerd. De reden is dat het lichaam ongeschonden de reis moet kunnen maken. Een ander geloof is dat een Antilliaan een begrafenis nooit “mooi” noemt. Als iemand dat doet, is het alsof de goden worden verzocht dat de eigen begrafenis snel volgt. Nadat een dierbare is overleden, wordt er uitgebreid over gesproken. Want wat is de oorzaak van het overlijden? En hoe heeft de overledene zich voorbereid op de dood?

Ritueel na het overlijden

Na het overlijden van een dierbare wordt de familie telefonisch op de hoogte gesteld en wordt er een advertentie in de Antilliaanse krant geplaatst. Ook in de kranten die in Nederland te koop zijn. De overledene wordt gewassen door de familie of door een samengestelde wasgroep. Vervolgens wordt het lichaam opgebaard. Dit kan zowel thuis zijn, als in een rouwcentrum of clubhuis. Bij de overledene wordt een foto geplaatst en worden kaarsen gebracht. Iedereen die tot de gemeenschap van de overledene behoort komt langs voor rouwbezoek. Dit wordt als een heilige plicht gezien. Tijdens de bijeenkomst komen honderden mensen langs.

In de kist van de overledene worden allerlei dingen gelegd. Vroeger werd er een kopspeld op de kleding geprikt om de geest van te prikken aan het lichaam. Tegenwoordig legt men touwtjes in de kist naar de lengte van diens kinderen. De gedachte is dat de overledene dan niet na de dood op zoek gaat naar zijn achtergebleven kinderen. Daarnaast worden spiegels afgedekt of omgekeerd tegen de muur gehangen. Zo kan de geest van de overledene aan zijn laatste reis beginnen en zich niet meer hechten aan de spullen of mensen die achterblijven. Ook worden persoonlijke voorwerpen in de kist gelegd.

De Antilliaanse uitvaart

Zoals gezegd willen de meeste Antillianen begraven worden. Een Antilliaanse uitvaart is heel uitbundig en totaal anders dan wij in Nederland gewend zijn. Er klinkt veel muziek, mensen huilen hardop, jammeren, dansen en bidden. Antillianen laten hun emoties tijdens de uitvaart de vrije loop. Het komt ook voor dat zij zich schreeuwend vastklampen aan de kist uit verdriet. Ze praten tegen de overledene, geven wensen en boodschappen mee voor andere overledene.

De meeste Antillianen willen begraven worden in het land van herkomst. De uitvaart wordt veelal geregeld door de kerk waar de overledene naar toe ging. In die kerk wordt tevens de afscheidsdienst gehouden. De begrafenis vindt plaats op de begraafplaats van deze kerk. Onderweg naar de begraafplaats rijdt de rouwstoet langs het huis van de overledene. Daar wordt gestopt en dragen de nabestaanden soms de kist een rondje in of om het huis als afscheid. Vervolgens vindt de begrafenis plaats in de kerk en wordt de kist door de familie naar de laatste rustplaats gebracht. Nadat de kist is gezakt in het graf worden er zand, steentjes en bloemen opgelegd. Antillianen zien het als een plicht om het graf goed te blijven onderhouden.

8 dagen van rouw

Nadat de begrafenis is geweest, volgen 8 dagen van rouw, de ocho dia. In deze dagen wordt de familie bezocht. Ook dit wordt gezien als heilige plicht. Er wordt veel gebeden voor de overledene. Dit wordt gedaan onder begeleiding van een voorbidster. Zij vraagt God om de overledene tot zich te nemen en troost te bieden aan de nabestaanden. Dag 8 van de rouwperiode is een hele intensieve dag. Hierop worden alle ramen opengezet en wordt de geest van de overledene gestimuleerd om het huis veilig te verlaten. Ter afsluiting van deze periode wordt er samen gegeten en rum gedronken. Op dag 40 na het overlijden wordt er een herdenkingsdienst gehouden. Zo ook ieder jaar op de verjaardag/geboortedag.

Uitvaartverzekering voor Antillianen

Een uitvaart kost veel geld, zo ook een Antilliaanse uitvaart. Het is erg prettig om de uitvaart in te kunnen vullen naar de wensen van de overledene. Houdt hier rekening mee bij het afsluiten van een uitvaartverzekering. Bij het kiezen van een kapitaal uitvaartverzekering, wordt er bij overlijden een geldbedrag uitgekeerd die naar wens besteed kan worden. Dit kan daarom een verstandige keuze zijn.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01