Onafhankelijk informatie centrum

Overlijdensrisicoverzekering hypotheek

Heb je recent een ander huis gekocht? Het afsluiten van een hypotheek gebeurt veelal in combinatie met een Overlijdensrisicoverzekering hypotheekoverlijdensrisicoverzekering. Let op: Dit is geen uitvaartverzekering. In bijna alle gevallen is deze verzekering verplicht. Mocht jij of je partner komen te overlijden, dan heeft een geldverstrekker de garantie dat de hypotheeklening wordt terugbetaald. Bovendien kan jij of je eventuele partner in de woning blijven wonen. Hoe werkt de overlijdensrisicoverzekering in combinatie met een hypotheek en wat zijn de kosten voor deze verzekering?

Overlijdensrisicoverzekering bij hypotheek

Een overlijdensrisicoverzekering is zowel los als in combinatie met een hypotheek af te sluiten. De losse overlijdensrisicoverzekering keert uit bij je overlijden of het overlijden van je partner. Na een overlijden wordt er een geldbedrag uitgekeerd aan jou of de achterblijver(s). Hiermee wordt het mogelijk om eventuele financiële problemen achter je te laten of juist te voorkomen. Het is echter ook mogelijk dat er een geldbedrag wordt uitgekeerd aan de hypotheekverstrekker. Hiervan is sprake als de verzekering is verpand aan de hypotheekverstrekker. Is het verzekerde bedrag hoger dan de hypotheekschuld? Dan wordt het restant geldbedrag overgemaakt aan de begunstigde(n).

Waarom is een overlijdensrisicoverzekering hypotheek belangrijk?

Het afsluiten van deze verzekering is om twee redenen belangrijk. Een geldverstrekker wil de garantie dat de hypothecaire lening wordt afgelost. Ten tweede is het wel zo prettig als nabestaanden in de woning kunnen blijven wonen, zonder dat ze in geldproblemen komen. Woon je helemaal alleen en heb je geen partner? In dat geval is het aan de erfgenamen of notaris om de woning eventueel te verkopen. Door de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering heeft een hypotheekverstrekker de garantie dat de lening wordt afgelost en zadel je nabestaanden niet op met financiële problemen. Kortom, het is dus een nuttige verzekering die zeker meerwaarde heeft.

Overlijdensrisicoverzekering hypotheek kosten

De gemakkelijkste optie is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij de hypotheekverstrekker. Dit is meestal niet zo goedkoop. Daarom is het soms beter om elders de verzekering af te sluiten. Net zoals bij een hypotheek brengt een overlijdensrisicoverzekering kosten met zich mee. Voor de verzekering betaal je maandelijks premie en dus kan het geen kwaad om de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Er zitten veelal forse premieverschillen tussen de verschillende maatschappijen. Ga zelf op zoek naar een goedkope verzekeraar of laat je hierin bijstaan door een assurantiekantoor.

Overlijdensrisicoverzekering en jouw gezondheid

Je gezondheidssituatie speelt een belangrijke rol bij het afsluiten van de verzekering. Een verzekeraar wil namelijk de garantie dat er zoveel mogelijk premie wordt betaald na het aangaan van de verzekering. Daarom vul je altijd vooraf een gezondheidsverklaring in. Hierin worden allerlei vragen gesteld over je lichamelijke en psychische gezondheid. Soms wil een verzekeraar meer informatie inwinnen na het lezen van de gezondheidsverklaring. Met jouw toestemming kan er een arts worden geraadpleegd of aanvullend onderzoek worden verricht. Hoe groter het risico voor een verzekeraar, hoe hoger de premie is. In sommige gevallen kan een verzekeraar jou afwijzen en moet je op zoek naar een andere verzekeraar.

Factoren die de premie bepalen van een overlijdensrisicoverzekering

Een verzekeraar bepaalt de premie van de verzekering aan de hand van een aantal factoren. Statistisch gezien is de kans op overlijden bij een jonge leeftijd kleiner. Dus betaal je als jongvolwassene minder premie dan iemand die ouder is dan 50 jaar. Leeftijd is dus cruciaal voor de premie van de verzekering. Een verzekeraar kan eveneens een premietoeslag in rekening brengen als je rookt of in het verleden hebt gerookt. Daarmee heb je een hoger risico om longkanker te krijgen en daaraan te overlijden. Uiteraard valt de premie lager uit als je alleen jezelf verzekert en er geen partner aanwezig is.

Verzekerd bedrag overlijdensrisicoverzekering hypotheek

Overlijdensrisicoverzekering voor de hypotheek zijn er in allerlei soorten en maten. Zo heb je verzekeringen met een verzekerd bedrag dat gedurende een bepaalde periode gelijk blijft, maar er zijn eveneens verzekeringen waarvan het kapitaal door de jaren heen daalt. Daarom is het belangrijk je hierin goed te laten adviseren door een financieel adviseur. Bij het afsluiten van een hypotheek is het veelal de geldverstrekker die aangeeft hoe hoog het verzekerd bedrag moet zijn. Dit maakt het voor jou een stuk gemakkelijker om op zoek te gaan naar een passende verzekeringsmaatschappij.

Overstappen van overlijdensrisicoverzekering

Ben je niet tevreden over je huidige verzekering en wil je graag overstappen naar een andere verzekeraar? Dit is uiteraard mogelijk, maar zoek wel goed uit welke eisen een hypotheekverstrekker heeft met betrekking tot deze verzekering. Bovendien moet een nieuwe overlijdensrisicoverzekering worden verpand aan de hypotheek. Dit brengt uiteraard de nodige werkzaamheden met zich mee en bij een eventuele overstap moet je met deze kosten rekening houden. Je kunt je hierin laten bijstaan door een financieel adviseur of assurantietussenpersoon. In dat geval betaal je de nota rechtstreeks aan de tussenpersoon of financieel adviseur.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering hypotheek nog meer gunstig is

Bij het bepalen van het verzekerd bedrag van een overlijdensverzekering is het slim om ook rekening te houden met je nabestaanden. Stel dat je kinderen hebt, dan wil je ze bij jouw overlijden goed achterlaten. Als je vroegtijdig overlijdt, is het prettig als de kinderen probleemloos kunnen studeren. Het is dan fijn om een overlijdensrisicoverzekering achter de hand te hebben. Uiteraard geldt dit ook voor je partner. Hij of zij kan dan gewoon in de woning blijven wonen. Verkopen kan uiteraard ook, met het doel om elders (goedkoper) te gaan wonen.

Win advies in bij een verzekeraar of tussenpersoon

Sta je op het punt een woning te kopen en wil je hiervoor de geldzaken op de juiste manier regelen? Laat je dan bijstaan door een (onafhankelijk) financieel adviseur. Daarmee voorkom je grote financiële problemen in de toekomst. Hoewel je zelf al veel kunt uitzoeken en regelen, weet een adviseur vaak net een beetje meer om jou te voorzien van praktische tips. Neem deze adviezen ter harte en doe er je voordeel mee. Dit maakt een onbezorgde financiële toekomst mogelijk, zowel voor jou als je partner.

Overlijdensrisicoverzekering hypotheek 4.92/5 (98.33%) 12 votes