menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 7 november 2022
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 22 juni 2023

Telefoon abonnement opzeggen na overlijden, hoe werkt dat?

Als een dierbare overlijdt, komt er van alles op u af. Naast de uitvaart zijn er een hoop andere zaken die u moet regelen, zoals het stopzetten van abonnementen. Het telefoon abonnement opzeggen na overlijden is erg belangrijk. Maar doe dit niet te snel, want u wilt niet dat mooie herinneringen verloren gaan.

Het abonnement opzeggen

Bedrijven willen nabestaanden goed en snel helpen. Daarom is er vaak een servicedesk voor nabestaanden. Via een speciaal telefoonnummer, e-mailadres of contactformulier kunt u een overlijden doorgeven. En laten weten dat u het telefoon abonnement van de overledene wilt opzeggen of overzetten. Dit is gratis. Wel heeft u een kopie van de overlijdensakte nodig. 

U heeft drie opties:

  1. Het telefoon abonnement opzeggen. Het abonnement wordt gestopt en het telefoonnummer is niet langer actief.
  2. Het telefoon abonnement overzetten. Het abonnement wordt overgezet op naam van iemand anders (bijvoorbeeld van uzelf) en het telefoonnummer blijft in gebruik. Dit heet contractovername.
  3. Het telefoon abonnement overzetten naar prepaid. Het abonnement wordt gestopt, maar het telefoonnummer blijft in gebruik. 

Zet het telefoonabonnement niet meteen stop

De periode na een overlijden is verdrietig en zwaar. In alle hectiek moet u keuzes maken. Vaak zeggen nabestaanden meteen alle abonnementen op. Om onnodige kosten te voorkomen. Toch kan het slim zijn om het telefoonabonnement nog even aan te houden. 

Op een mobiele telefoon staat namelijk veel persoonlijke informatie. Na het opzeggen van het telefoon abonnement kunt u hier niet meer bij. WhatsApp is bijvoorbeeld gekoppeld aan een telefoonnummer. Wordt het telefoon abonnement opgezegd? Dan worden de accountgegevens die gekoppeld zijn aan het telefoonnummer, zoals de profielfoto en gespreksgeschiedenis, ook verwijderd. 

Door het telefoonabonnement niet meteen op te zeggen, heeft u genoeg tijd om alle persoonlijke informatie en dierbare herinneringen op te slaan.

Waar denkt u aan?

Via een mobiele telefoon delen we lief en leed. Na een overlijden zijn al die gesprekken en foto’s kostbare herinneringen. Deze wilt u niet kwijtraken. Daarom geven wij u een aantal punten waar u over na kunt denken voordat u het telefoonabonnement van de overledene opzegt. 

Mobiele nummer behouden

Na het overlijden kunt u het telefoonnummer van de overledene aanhouden. Zo heeft u alle tijd om de telefoon door te lopen. In dat geval zet u het telefoonabonnement over op een andere naam. Bijvoorbeeld van uzelf. U betaalt dan de normale abonnementsprijs. Om kosten te besparen, is het ook een optie om het abonnement over te zetten naar een goedkoper sim-only of prepaid abonnement. 

Welkomstboodschap voicemail

Heeft u het telefoonabonnement na overlijden opgezegd? Dan kunt u de voicemail van uw dierbare niet meer afluisteren. Als u deze welkomstboodschap wilt bewaren, moet u deze opslaan vóór u het abonnement stopzet. Zolang het telefoonnummer nog actief is, kan de provider u een audiobestand sturen. 

WhatsApp account

Hierboven noemden we het al even. Een WhatsApp account is gekoppeld aan een telefoonnummer. Is het nummer niet meer actief? Dan worden de accountgegevens verwijderd. Alle WhatsApp-berichten en foto’s verdwijnen. Ook van uw eigen telefoon. 

Wilt u de chats, foto’s en video’s van uw dierbare bewaren? U kunt alle data via een zip-bestand exporteren naar uw eigen telefoon of computer, bijvoorbeeld per e-mail. Ook kunt u gebruik maken van Whappbook. Via deze website bewaart u de chats met uw dierbare bewaren met hetzelfde uiterlijk als op uw telefoon. 

Controleer ook de andere sociale media accounts, zoals Facebook, Instagram en Skype. Via de mobiele telefoon zijn we meestal automatisch ingelogd. Dat is fijn als u de wachtwoorden van uw dierbare niet kent. 

Sms- en twee-stap-verificatie

Om digitaal in te loggen, is er vaak een beveiligings-sms’je en twee-stap-verificatie nodig. Bijvoorbeeld bij DigiD. Er wordt dan een (inlog)code gestuurd naar de mobiele telefoon. Is het telefoonnummer al opgezegd? Dan komen deze sms’jes niet meer aan. Terwijl u die code misschien nog wel nodig heeft.  

Klaar voor het opzeggen

Het telefoonabonnement van uw dierbare kunt u opzeggen of overzetten. Voordat u het abonnement helemaal stopzet, kunt u het beste een tijdje wachten. Zo maakt u geen overhaaste beslissingen. Het kan zijn dat u nog toegang tot de telefoon nodig heeft. Bijvoorbeeld voor het regelen van bepaalde zaken. 

Weet u de swipe- of toegangscode van de telefoon niet? Digitale Nazorg kan u helpen. Zij kunnen zo’n code meestal achterhalen of de inhoud van de telefoon veiligstellen. Zodra u zeker weet dat u geen informatie van de telefoon meer nodig heeft, kunt u het telefoon abonnement opzeggen. Het abonnement wordt dan stopgezet en vanaf dat moment is het telefoonnummer niet langer in gebruik. 

© Kompas Storefronts BV 2014-2025
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01