menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 29 juni 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 6 minuten
Laatste update: 22 juni 2023

Social media na overlijden

Social media zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. We delen foto’s, berichten en tweets via diverse accounts. Als iemand overlijdt, dan komt hier een einde aan. Maar wat gebeurt er dan met de social media van diegene? Blijven de accounts bestaan of kunnen de nabestaanden het profiel verwijderen? 

Social media na overlijden

Wat kunt u nu alvast regelen?

Omdat social media een steeds grotere rol speelt in ons leven, stellen steeds meer mensen een social media testament op. Hierin staat wat er met uw social media na overlijden gebeurt. Er zijn diverse instanties die u hierbij kunnen helpen. U kunt vastleggen of u uw social media account wilt opheffen, online wilt laten of wilt wijzigen in een herdenkingsstatus. Ook voor uw nabestaanden is dit fijn. Voor veel mensen dragen de berichten, foto’s en video’s op social media account bij aan de rouwverwerking. Het geeft hen troost. Echter, de meldingen van social media kunnen ook erg confronterend zijn. Het is daarom van belang om goed over uw keuze na te denken en met uw dierbaren te bespreken. 

Social media accounts van uw dierbare

Beschikt u niet over de inlogcodes van de social media account van de overledene? Dan is het wijzigen of verwijderen lastig. Maar niet onmogelijk. Probeer eerst te achterhalen wat de inloggegevens zouden kunnen zijn. Of waar deze opgeslagen zouden kunnen zijn. Komt u er niet achter wat het wachtwoord en de gebruikersnaam is? Dan kunt u als familielid de meeste accounts wel laten verwijderen of wijzigen. Dit kost alleen wat meer tijd. Soms kunnen ook niet-familieleden een profiel laten verwijderen. Op deze pagina leest u welke stappen u onderneemt om de social media na overlijden op te zeggen en te verwijderen, of juist voort te zetten in een andere vorm. We bespreken de volgende social media accounts:

  1. Facebook
  2. Instagram
  3. Linkedin
  4. Twitter
  5. Google 
  6. Pinterest
  7. Snapchat
  8. TikTok

1. Facebook verwijderen na overlijden

Als nabestaande kunt u het Facebook-profiel van de overledene aanpassen of laten verwijderen. Echter, er worden nooit inloggegevens verstrekt. Om het profiel te wijzigen of stop te zetten, dient u een verzoek bij Facebook in. Dit doet u als volgt:

  1. Via deze link vult u een online formulier in. U heeft hierbij de keuze om het profiel te laten verwijderen of om het profiel een herdenkingsstatus te geven. Ook kunt u een speciaal verzoek indienen. Bijvoorbeeld om van het profiel een gesloten gedenkplek te maken. Familie en vrienden van uw dierbare kunnen hem of haar op dit profiel herdenken en herinneringen delen. Een speciaal verzoek indienen kan alleen als naaste familielid.
  2. Na het invullen van het online formulier krijgt u van Facebook een bevestiging dat het verzoek wordt verwerkt. 
  3. Zodra het verzoek wordt gehonoreerd, krijgt u hiervan bericht. Heeft u ervoor gekozen om het profiel te laten verwijderen? Dan verwijdert Facebook het social media account, inclusief alle posts, statusupdates, vrienden, foto’s en video’s. 
  4. Wordt het profiel omgezet naar een account met herdenkingsstatus? Dan blijft het profiel inclusief alle berichten en foto’s bestaan en zichtbaar. Er komt bij het account ‘ter nagedachtenis aan’ te staan. Echter, er kunnen geen nieuwe berichten namens het account worden geplaatst. 

Contactpersoon aanwijzen bij het leven

Bij Facebook is er ook de optie om een contactpersoon aan te wijzen, die uw account beheert na uw overlijden. Dit heet het contactpersoon aanwijzen bij leven. Deze persoon kan uw profiel niet wijzigen en geen privacygevoelige informatie bekijken. Maar uw contactpersoon kan uw profiel wel verwijderen of een herdenkingsstatus geven.

2. Instagram verwijderen na overlijden

Net als bij Facebook kunt u het Instagram van uw dierbare laten verwijderen of een herdenkingsstatus geven. Hiervoor volgt u de volgende stappen:

  1. Op deze pagina kunt u een verzoek indienen om het account om te zetten naar een herdenkingsstatus. U vult de volgende gegevens van de overledene in:
  • Accountnaam 
  • Webadres van het account 
  • E-mailadres
  • De overlijdensakte
  • Gegevens van de contactpersoon
  1. U kunt het Instagram account ook laten verwijderen. Dit kan via deze link. U vult de gegevens in en, net als bij Facebook, zullen alle foto’s, video’s en berichten worden verwijderd. Een Instagram account kunt u alleen als naaste familielid laten verwijderen.

3. Linkedin verwijderen na overlijden

Het LinkedIn account van een overledene kunt u alleen verwijderen. Er is geen optie om het account een herdenkingsstatus te geven. U kunt het account van een familielid laten verwijderen, maar ook als collega of zakenrelatie kan dit. Dit gebeurt als volgt:

  1. Via het online formulier vult u een aantal gegevens in. Er wordt onder andere gevraagd naar:
    • Uw eigen naam
    • Uw e-mail adres
    • De naam van de overledene
    • De URL van het LinkedIn-profiel van de overledene
    • Uw relatie met de overledene
    • Indien mogelijk, het e-mail adres van de overledene
    • De datum van overlijden
    • Eventueel aanvullende informatie
  1. Zodra u het formulier heeft ingevuld, ondertekent u deze met een digitale handtekening.
  2. U verstuurt het verzoek en u ontvangt van LinkedIn een bevestiging van ontvangst. Uw aanvraag wordt in behandeling genomen. Hierbij kan het zijn dat LinkedIn om extra informatie of aanvullende documenten vraagt. 
  3. Na de goedkeuring van uw verzoek, zal het LinkedIn profiel van de overledene worden opgeheven en verwijderd. Alle berichten, gegevens en connecties worden verwijderd.

4. Twitter verwijderen na overlijden

Heeft uw overleden dierbare een Twitter account? Dan kunt u deze alleen opzeggen. Een herdenkingsstatus is niet mogelijk. In vergelijking met andere social media accounts vergt dit veel handelingen. Bovendien kan alleen een familielid of een ander bevoegd persoon het account verwijderen. Twitter geeft nooit inloggegevens aan nabestaanden. Het Twitter account deactiveren gaat als volgt:

  1. Ook bij Twitter vult u een online formulier in. De gegevens die u hierbij nodig heeft zijn:
    • Accountnaam van de overledene
    • Voor- en achternaam van de overledene
    • Uw relatie met de overledene
    • Uw eigen naam en e-mail adres
  1. Zodra het formulier is ingevuld en verzonden, ontvangt u van Twitter een mail met daarin vervolg instructies. Er wordt gevraagd naar extra documentatie, zoals een kopie van de overlijdensakte en uw identiteitsbewijs. Dit is nodig als bewijsvoering om het account op te zeggen. 
  2. Nadat u alle stukken heeft aangeleverd, neemt Twitter uw verzoek in behandeling. Het kan zo zijn dat er meer gegevens nodig zijn.
  3. Als het verzoek tot deactiveren is goedgekeurd, wordt het Twitter account verwijderd. 

5. Google account verwijderen na overlijden

Als u denkt aan social media na overlijden, dan denkt u misschien niet zo snel aan het Google account. Google biedt meerdere diensten aan, zoals YouTube en Gmail. Met een Google account heeft u toegang tot deze diensten. Na het overlijden, wilt u mogelijk de toegang tot deze diensten stop zetten. Hiervoor moet u het Google account opheffen. Bij het opheffen van een Google account kunt u ook saldo/tegoeden overdragen en gegevens ophalen. Daarvoor hanteert Google strenge eisen. Met de volgende stappen kunt u het Google account van uw dierbare opheffen:

  1. Via deze link dient u een verzoek in met betrekking tot het account van een overleden gebruiker
  2. Hierbij zal Google om de volgende gegevens vragen:
    • Naam van de overledene
    • E-mail adres van de overledene
    • Uw eigen voor- en achternaam
    • Datum van overlijden
    • Uw relatie met de overledene
    • Kopie van uw identiteitsbewijs 
    • Kopie van de overlijdensakte 
    • Eventueel aanvullende documenten
  1. Vervolgens geeft u aan wat uw wens is met betrekking tot het account. Wilt u het account verwijderen, saldo/tegoeden overdagen en/of gegevens ophalen? 
  2. Nadat u het verzoek heeft ingediend, krijgt u hiervan een bevestiging van Google en wordt uw verzoek in behandeling genomen. Zodra uw verzoek is behandeld, krijgt u een nieuwe mail met vervolginstructies. Het betreft om een aantal juridische stappen, zoals het aanvragen van een rechterlijk bevel bij de Amerikaanse rechtbank.
  3. Zodra ook dit is geregeld, wordt het Google account verwijderd en eventuele tegoeden en gegevens worden overgedragen. 

Time-out periode instellen

Bij Google is er de optie om een zogenaamde time-out periode in te stellen. Dit doet u bij leven. U geeft aan vanaf hoeveel dagen na uw laatste inlog het account als inactief kan worden beschouwd. Dit kan bijvoorbeeld 3 of 6 maanden zijn. Logt u binnen deze termijn niet meer in? Dan kan Google stappen ondernemen om het account te verwijderen. U geeft zelf aan wat er in dat geval met uw documenten en e-mail gebeurt. Als er geen time-out periode is ingesteld, dan volgen de nabestaande bovenstaande stappen.

6. Pinterest verwijderen na overlijden

Ook Pinterest behoort tot de grotere social media. Bij Pinterest is er alleen de optie om het account te verwijderen. Er is geen herdenkingsstatus mogelijk. Een Pinterest account deactiveren doet u als volgt:

  1. Via deze pagina kunt u contact opnemen om het account te sluiten
  2. U moet een aantal gegevens invullen, zoals uw relatie met de overledene, de datum van overlijden en de overlijdensakte.
  3. Uw verzoek wordt in behandeling genomen.
  4. Zodra het account wordt gedeactiveerd is het niet meer toegankelijk.
  5. Pinterest verstrekt nooit persoonlijke informatie of inloggegevens.

7. Snapchat verwijderen na overlijden

Op de website van Snapchat staat (nog) niks vermeld over het stopzetten van het account na het overlijden van een gebruiker. Het account kan wel verwijderd worden. Hiervoor wordt een algemene procedure gebruikt. Via deze link komt u op de juiste pagina. 

8. TikTok verwijderen na overlijden

Ook bij het populaire TikTok staat er (nog) niks over het deactiveren van een account na overlijden. Via deze link komt u op de algemene pagina om een TikTok account te verwijderen. 

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Consumentenbond
  • Verschillende social media platforms

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01