Door Redactie op 24-04-2019 om 14:43

Verzorgingstehuizen rekenen onterecht extra kosten voor kamer indien iemand opgebaard is

Leestijd: 2 minuten

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat verzorgings- en verpleegtehuizen regelmatig extra kosten voor een kamer vragen als iemand opgebaard ligt na overlijden. Onterecht zo stelt men, aangezien de tehuizen ook geld ontvangen vanuit de overheid. Dit is bovendien tegen de afspraken in die eerder zijn gemaakt tussen de consumentenorganisaties en de tehuizen. Hoeveel tehuizen deze extra kosten in rekening brengen is niet bekend.

Directeur uitvaartverzorging bij DELA, Véronique Klaassen, zegt hierover: “Ik hoor vooral van onze uitvaartverzorgers dat het met regelmaat gebeurt. Wij brengen het op allerlei manieren onder de aandacht van de verzorgingstehuizen, want we willen graag dat het stopt.”

Tehuizen ontvangen geld vanuit de overheid

Vanuit de Wet Langdurige Zorg ontvangen de zorginstellingen sinds 1 januari 2009 geld vanaf het moment dat iemand overlijdt. Hiermee kunnen de zorginstellingen de kosten dekken voor een leegstaande kamer. Desondanks zijn er tehuizen die alsnog 80 tot 100 euro per dag aan de nabestaanden vragen als ‘extra huur’ van de kamer waarin de overledene ligt.

Ook uitvaartondernemer Dennis Kremer vindt dat het verboden zou moeten worden dat tehuizen deze extra kosten in rekening brengen. “Ik vind het misbruik maken van de situatie waarin die mensen zitten. Wij leveren de koeling en de airco. Ook doen wij de dagelijkse controle. Het enige wat ze doen is de kamer leveren en dat is al betaald.”

Wachtlijsten tehuizen wordt aangemerkt als reden

Bestuurder van Azora, de overkoepelende zorginstelling, Hans Metzemaekers, reageerde als volgt op dit bericht: “Wij rekenen extra kosten aan nabestaanden om onze eigen kosten te dekken. De mutatiedagenvergoeding die we vanuit de Wet Langdurige Zorg krijgen is voor ons niet voldoende om zo’n leegstaande kamer te betalen. In verzorgingstehuis Gertrudis hebben we te maken met lange wachtlijsten en willen leegstaande kamers zo snel mogelijk beschikbaar maken voor nieuwe cliënten. Daarnaast merken we dat andere bewoners het niet altijd prettig vinden als er een overledene in hun buurt opgebaard ligt.”

De brancheorganisatie van ondernemers in de verpleeg- en verzorgingshuiszorg en thuiszorg, genaamd Actiz, vindt het onacceptabel dat er geld wordt gevraagd voor een kamer, binnen zeven dagen na overlijden. Zij gaan daarom met de zorgorganisaties in gesprek.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2025
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01