Vermoedt u dat iemand zelfmoord overweegt? Dit kunt u doen.

Door Femke Koning op 13-09-2019 om 11:22

Als u het vermoeden heeft dat iemand in uw omgeving zelfmoord overweegt kunt u een aantal dingen doen. Het beste is praten met deze persoon, volgens emeritus-hoogleraar zelfmoordpreventie Ad Kerkhof. GZ-psycholoog Anjo van Driel bevestigt dat. “Praten haalt de druk van de ketel. Als je het binnenhoudt, kom je in een tunnel terecht. Mensen gaan piekeren: moet ik wel of niet dood? Wanneer je alleen met die gedachten bent, wordt het steeds moeilijker om op een ander gedachtespoor te komen”.

Van Driel werkt bij de zelfmoordpreventielijn 113. Zij spreekt en begeleidt mensen die zich zorgen maken over naasten die zelfmoord overwegen. “Wij merken bij 113 dat naasten het heel spannend vinden om het aan te kaarten, omdat het gaat over leven en dood. Soms zeggen ze dan: ik wil er niet aan, ik benoem het niet. Terwijl we eigenlijk weten: wat het meeste helpt, is gewoon praten.”

Wat kunt u doen?

  • Ga het gesprek aan
  • Download de app “VraagMaar” om het gesprek te oefenen
  • Als u onzeker bent om het gesprek aan te gaan, bel dan de crisislijn 113
  • Ga samen leuke dingen doen en zorg voor afleiding
  • Zoek naar professionele hulp
  • Blijf ook goed voor uzelf zorgen. Het is niet de bedoeling dat u eraan onderdoor gaat.
  • De hulpverlener is ervoor om het probleem op te lossen

Hoe gaat u het gesprek aan?

Kerkhof zegt hierover het volgende: “Als je vermoedt dat iemand suïcidaal is, kun je er het beste naar vragen. Mensen vinden het prettig als je de vraag stelt. Het geeft aan dat je betrokken bent en dat je het de moeite waard vindt. Wanneer je het niet vraagt, kom je het ook nooit te weten. Schroom daarom niet om het woord ‘zelfmoord’ te noemen, ook als je bang bent dat het ongepast is. Dat is het niet. Een voorbeeld is: goh, ik hoorde je zeggen dat je zo depressief bent, dat je een einde aan je leven wil maken.”

Van Driel voegt daaraan toe: “Je mag het ook best rustig aan doen. Het is belangrijk om eerst contact met iemand te maken. Ga met ze zitten en probeer te begrijpen hoe iemand zich voelt. Maar als je eenmaal contact hebt, is het belangrijk om het woord te noemen. Mensen kunnen natuurlijk ook met de 113-crisislijn bellen als ze niet weten hoe ze het gesprek moeten aanpakken. Ook hebben we hiervoor een speciale VraagMaar-app ontwikkeld, waarop je het gesprek kunt oefenen.”

Zoek altijd professionele hulp

Als iemand heeft aangegeven depressief te zijn en aan zelfmoord te denken, probeer dit dan niet samen op te lossen. Zoek hier altijd professionele hulp bij. Dit kan geregeld worden via de huisarts of via de GGZ. “In de meeste gevallen worden mensen minder suïcidaal en depressief als ze zich laten behandelen. Een goede uitkomst is dan ook eerder de regel dan uitzondering.”, zegt Kerkhof.

-
© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629