Door Femke Koning op 15-07-2020 om 14:19

Problemen op het werk door verlies van een dierbare

Leestijd: 1 minuut

Het overlijden van een dierbare is verschrikkelijk. Velen hebben verdriet en iedereen gaat daar op zijn eigen manier mee om. Uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat het verlies van een dierbare ook invloed heeft op ons werk. Vaak leidt dit tot problemen, zoals een burn-out.

Minder functioneren op werk

De Hond voerde het onderzoek uit in opdracht van vakbond CNV en deed dit onder 1.100 werkenden. Hieruit komt naar voren dat een op de tien mensen die een dierbare is verloren te maken kreeg met een burn-out. 25 procent heeft lange tijd niet goed gefunctioneerd. Iemand die een partner of zelf een kind verlies, krijgt veelal te maken met een grotere klap. Maar liefst 73 procent gaf aan destijds niet goed te kunnen functioneren. 25 procent van hen kreeg een burn-out. En nog eens 14 procent raakte zijn of haar baan kwijt.

Werkgever biedt te weinig steun

De heer Piet Fortuin, CNV voorzitter, geeft aan dat een werkgever ervoor moet zorgen dat werknemers weer veilig en prettig terugkeren naar het werk. Ondanks dat geeft een van de vijf werknemers aan te weinig steun te ontvangen van de werkgever. Onder andere werd aangegeven dat de werkgever lange tijd niets van zich liet horen, of te snel vragen wanneer iemand terugkeert naar het werk.

Daarnaast heeft een aantal bedrijven geregeld dat het contact wordt uitbesteed aan een arbodienst of een HR afdeling. Dit kan onpersoonlijk aanvoelen, omdat u als werknemer normaal gesproken geen contact met hen hebt. 

Zeker bij het verlies van een partner of kind, is de rouwverwerking enorm. Dit kost tijd. Voor sommigen zal dit maanden dan wel jaren in beslag nemen. Iemand van wie u veel houdt is er immers niet meer. 

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01