Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 17 augustus 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 29 september 2023

Ritueelbegeleiding bij afscheid

Ritueelbegeleiding bij afscheid is het begeleiden van mensen rondom de uitvaart. Een ritueelbegeleider verzorgd de inhoudelijke kant van een ceremonie. De begeleider ondersteunt de familie van de overledene bij het vormgeven van de inhoud van een uitvaart.

Wat is ritueelbegeleiding?ritueelbegeleiding bij afscheid

Een ritueel begeleider is een professional die de nabestaanden begeleid bij rituelen rondom een afscheid. Hierdoor krijgen deze rituelen een diepere betekenis. Ritueelbegeleiders zorgen door hun werkwijze en aandacht voor de nabestaanden voor een betekenisvolle uitvaart.

Wat doet een ritueelbegeleider bij afscheid?

Een ritueelbegeleider biedt begeleiding de nabestaanden hulp. Door middel van gesprekken en ondersteuning met betrekking tot de voorbereiding van de uitvaart. De ritueelbegeleider achterhaalt wat belangrijk was voor de overledene en nabestaanden. Vervolgens speelt de begeleider hierop in voor, tijdens en na de uitvaart. In veel gevallen leiden ze ook de ceremonie. Een ritueelbegeleider is zelfstandig en werkt niet in dienst van een uitvaartondernemer. Veel ritueelbegeleiders zijn aangesloten bij de LBvR. Hiermee voldoen ze een beroepscode en houden ze zich aan een beroepsgeheim.

Kosten ritueelbegeleiding bij afscheid

Wat kost een ritueelbegeleider bij een uitvaart? Deze kosten verschillen per begeleider. Hieronder een voorbeeld van de gemiddelde kosten:

  • De basiskosten zijn al snel 500 euro. Dit is voor de voorbereiding en het voorgaan van een ceremonie. Vervolgens kunt u het pakket uitbreiden met bijvoorbeeld:
  • Het laten schrijven van een rouwgedicht. 75 euro
  • Ritueel as verstrooiing. 200 euro
  • Krachtbetuiging laatste fase. 250 euro
  • Persoonlijke rituelen. 350 euro
  • Maken van een programmaboekje. 75 euro
  • Herinneringsboek maken. 100 euro

Daarnaast rekenen sommige ritueelbegeleiders ook een kilometervergoeding.

Waarom een ritueelbegeleider bij een uitvaart?

Het inhuren van een ritueelbegeleider is niet verplicht. Toch kiezen veel nabestaanden ervoor om een ritueelbegeleider in te huren. Ze vinden het fijn als een professional hun ondersteunt bij het vormgeven van de ceremonie.

Andere levensmomenten

Het voorbereiden van en het voorgaan in de dienst is wat een ritueelbegeleider vooral doet. Behalve bij een uitvaart kan een ritueelbegeleider ook bij andere bijzondere levensmomenten aanwezig zijn. Denk in dat kader aan een doop- of huwelijksplechtigheid. Ritueelbegeleiding vindt ook plaats op individuele basis, als ondersteuning. Je spreekt dan van een persoonlijk ritueel; zoals bijvoorbeeld van een familiair verzoeningsritueel.

Inhoudelijke kant

Voor de goede orde: ritueelbegeleiding is niet hetzelfde als het organiseren van een uitvaart. De uitvaartverzorger of uitvaartondernemer staat vooral voor de organisatorische kant van een afscheid. De inhoudelijke kant van een afscheidsdienst is nadrukkelijk het deel dat een ritueelbegeleider voor diens rekening neemt. Beide professionals werken samen als in een team. Ze vullen elkaar aan. Een uitvaart met een uitvaartverzorger en een ritueelbegeleider wordt doorgaans ervaren als heel persoonlijk.

Ondersteuning

Een ritueelbegeleider bij afscheid ondersteunt en ontzorgt nabestaanden bij het vormgeven van en voorgaan bij een afscheidsdienst. Nabestaanden worden zoveel mogelijk actief betrokken bij alle facetten. Welke muziek, woorden, beelden, rituelen voor hen betekenisvol zijn en bij hun afscheid ‘horen’, dat kunnen ze het beste zelf voelen en bepalen. Een ritueelbegeleider is er om mensen ‘wakker’ te maken. Om ze bewust afscheid te laten nemen van de overledene en om te ervaren wat ze mogen meenemen in hun verdere leven. Want, afscheid nemen is niet zozeer iemand loslaten, maar vooral ook anders mogen vasthouden (naar Manu Keirse).

Bekende rituelen bij ritueelbegeleidingritueelbegeleiding met kaarsen

Een van de meest bekende rituelen tijdens een uitvaart is het aansteken van kaarsen aan het begin van de dienst. Een ander ritueel is het gebruik van water. Als voorbereiding op de ‘grote reis’ die de overledene zal maken, wordt hij of zij besprenkeld met water als een soort van reiniging en zegening. Ook het gebruik van bloemen is een bekend ritueel. Dat geldt ook voor het leggen van kaartjes met woorden voor de overledenen, in een font met water bij de overledene. Door het water vloeien de woorden als het ware samen en transformeren de losse woordjes in een oneindige bron van liefde en respect.

Stenenritueelbegeleiding

Nog een ritueel is het gebruik van stenen. Het komt voor dat gevraagd wordt een steen mee te brengen of uit te kiezen, een steen die bij de overledene past. De stenen worden aan het begin (of aan het slot) bij de kist gelegd. Aan het afscheidsritueel heeft zo elke aanwezige letterlijk een steentje bijgedragen.

Ritueelbegeleiding en kinderen

Kinderen worden uiteraard ook niet vergeten. Desgewenst krijgen ze een speciale plaats tijdens de dienst en bovendien kunnen zij bijvoorbeeld knutselwerkjes bij de kist leggen, of rozenblaadjes strooien. Het versieren van de kist, het blazen van bellen en uiteraard het oplaten van ballonnen zijn ook prima opties. Juist door kinderen nadrukkelijk te betrekken bij een afscheidsdienst, wordt het voor hen iets eenvoudiger een ingrijpende gebeurtenis als een sterfgeval te verwerken.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01