Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 13 augustus 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 19 augustus 2021

Overlijden in het buitenland

Bij een overlijden in het buitenland moet u een aantal dingen regelen. De ambassade, het consulaat of het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen u hierbij helpen. Hieronder leest u stap voor stap wat er geregeld moet worden.

Contact ambassade of consulaat

Overlijden door een ongeval of misdrijf Is het overlijden het gevolg van een ongeval of misdrijf? Of bestaat er twijfel over de doodsoorzaak? Dan kan de Nederlandse ambassade of het consulaat een kopie opvragen van het medisch rapport, het sectierapport of het politierapport. Hieraan kunnen kosten voor de nabestaanden zitten.Samen op reis: Overlijdt uw reisgenoot in het buitenland? Meld dit bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Zoek deze hier op. Indien er in het land geen diplomatieke post is, kunt u naar de ambassade of consulaat van een ander EU-land gaan. Ook kunt u contact opnemen met uw reisverzekeraar, reisorganisatie of de lokale politie.

Alleen op reis: Is uw naaste in het buitenland overleden en bent u thuis in Nederland? Bel dan naar het ministerie van Buitenlandse Zaken op telefoonnummer 070 – 348 47 70.

Overlijdensakte laten opstellen

Als uw reisgenoot is overleden, dient u een overlijdensakte op te laten stellen door een lokale autoriteit. Dit kunt u doen in het lokale gemeentehuis of bij één van deze consulaten of ambassades: Abu Dhabi, Bagdad, Damascus, Islamabad, Kabul, Koeweit, Peking, Riyadh, Seoel, Teheran en Tokio.

Let er goed op dat deze akte geldig is in Nederland. 

Laissez-passer aanvragen

Om het lichaam  terug naar Nederland te brengen, dient u een laissez-passer aan te vragen. Dit kan bij de lokale autoriteiten. Kunnen zij dit niet afgeven? Meld dit bij de Nederlandse ambassade, zodat zij hierin voor u kunnen bemiddelen.

Nabestaanden informeren

Als u de nabestaanden kent, dan kunt u hen zelf informeren over het overlijden. Zodra er een overlijden wordt gemeld bij de Nederlandse ambassade wordt er ook contact gelegd met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als de nabestaanden nog niet zijn geïnformeerd, dan zorgt dit ministerie ervoor dat de politie de nabestaanden op de hoogte brengt.

Stoffelijk overschot

Zodra de nabestaanden op de hoogte zijn gebracht, kunnen zij kiezen wat er met het lichaam moet gebeuren. Zij kunnen kiezen uit:

  1. Het stoffelijk overschot naar Nederland brengen voor de uitvaart;
  2. De overledene in het buitenland cremeren of begraven

Zodra de nabestaanden het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben laten weten welke keuze de voorkeur heeft, geven zij dit door aan de betreffende ambassade of consulaat.

Reisverzekering en overlijden in het buitenland

Wel een reisverzekering: Had de overledene een reisverzekering? Neem dan contact op met de alarmcentrale van de verzekeraar. Vraag hier na of repatriëring naar Nederland wordt vergoed. 

Geen reisverzekering: Had de overledene geen reisverzekering? Dan moeten de nabestaanden de kosten voor het overbrengen van het lichaam naar Nederland betalen. Indien zij deze kosten niet kunnen betalen, dan wordt de overledene in het land van overlijden begraven of gecremeerd. Dit vindt plaats volgens de plaatselijke gewoonten.

Overlijden door een ongeval of misdrijf

Soms komt het voor dat iemand overlijdt door een ongeval of een misdrijf. In dat geval kan (ook bij twijfel) de Nederlandse ambassade of het consulaat een kopie opvragen van het:

  • medisch rapport
  • sectierapport of
  • politierapport

Hieraan kunnen kosten voor de nabestaanden verbonden zijn. 

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Nederlandwereldwijd.nl
  • Rijksoverheid
-
© Kompas Storefronts BV 2014-2025
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01