Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 19 augustus 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 19 augustus 2021

Donorcodicil

donorcodicilEen donorcodicil is een document waarop u kunt aangeven of u bereid bent organen of weefsels af te staan na uw overlijden. Het donorcodicil heet tegenwoordig een donorpas. Het was vroeger verplicht om een donorcodicil bij u te dragen. Tegenwoordig is dit niet meer verplicht. Nu kijkt een arts in het donorregister en weet hij direct wat voor keuzes u gemaakt heeft.

Wat gebeurt er na overlijden?

Zodra iemand overlijdt worden de volgende stappen genomen:

  • Wanneer de overledene toestemming heeft gegeven, dan laat de arts dit weten aan het orgaancentrum.
  • Daarna wordt door de specialisten van het orgaancentrum gekeken of de weefsels, botten en organen nog in goede staat zijn. Indien ze in goede staat zijn worden ze toegewezen aan mensen die hiervoor in aanmerking komen en op de wachtlijst staan.

In sommige gevallen mogen de nabestaanden beslissen over de orgaandonatie. Nadat er toestemming gegeven is kunnen de specialisten van het orgaancentrum met het lichaam aan de slag.

Wat is het verschil tussen een donorcodicil en een donorpas?

Sinds 1998 is er een centraal donorregister. Dit is een digitaal register waarin iedereen zich kan registreren. U kunt hierin aangeven of u na uw overlijden donor wilt zijn en daarbij eventuele uitzonderingen aangeven. Als bewijs van uw registratie ontvangt u een donorpas. Deze pas hoeft u niet bij u te dragen; immers een arts kan gewoon online kijken om te zien wat uw keuze is. Registreren kan al vanaf uw 12e jaar en kan online of via post.

Donorcodicil aanvragen

Indien u liever niet online wilt registreren, kunt u nog steeds zelf een donorcodicil maken. U stelt dan zelf een verklaring op met wat uw keuze is en u ondertekent en dateert de verklaring. Zorgt u ervoor dat u de verklaring altijd bij u draagt. Wilt u geregistreerd staan in het centraal donorregister? Ga dan naar de website donorregister.nl, log in met uw DigiD en geef daar uw keuze door. U kunt ook op deze website een formulier invullen. Dit formulier wordt vervolgens naar u opgestuurd via de post, zodat u het kunt ondertekenen en weer retour kunt sturen.

Donorcodicil kwijt, wat nu?

Als u uw donorcodicil kwijt bent, kunt u zelf simpel een nieuwe verklaring opstellen. Daarin geeft u aan wat u wilt dat er na uw overlijden gebeurt met uw organen en weefsels. U dateert en ondertekent deze verklaring en zorgt ervoor dat u de verklaring altijd bij u draagt.

Heeft u zich geregistreerd in het centraal donorregister en bent u uw pas kwijt? Op zich is dat geen probleem, uw donorpas is immers alleen een bewijs van uw registratie. Uw keuze ligt online vast en een arts zal altijd online kijken om uw keuze in te zien. Wilt u toch liever een nieuwe pas ontvangen? Neemt u dan contact op met het Donorregister via telefoonnummer 0900-821 21 66.

Bronnen:

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Donorregister.nl
  • Transplantatiestichting.nl
  • Digid.nl
-
© Kompas Storefronts BV 2014-2025
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01